به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، سلامت دهان ودندان، فقط آن مسألهای نیست که باعث لبخند زیباترشمامیشود؛ بلکه آنقدر مهم و بااهمیت است که میتواند در دوره بارداری، عوارضی جدی برای سلامت مادر و جنین به همراه داشته باشد.
اما آنچه که قریببهاتفاق متخصصان دهان و دندان بر آن تاکید دارند، پیشگیری از چنین اتفاقی و رسیدگی به دندانها پیش از دوره بارداری است؛ اتفاقی که البته درصد خیلی کمی آن راجدی میگیرند! این را تجربه دکتر بابک عباسی، دندانپزشک از آمار ۵درصدی مراجعه خانمها پیش از بارداری برای معاینه و رسیدگی به دندانهایشان میگوید.
بیتوجهی به سلامت دهان و دندان در دوره بارداری، موضوع شایعی است؛ شاید چون تغییرات هورمونی سبب رخوت و بیدقتی مادر به موضوعی مانند سلامت دندانها میشود. برای همین هم قریببهاتفاق متخصصان دهان و دندان، رسیدگی به سلامت دندانها را از ضروریات دوران پیش از بارداری میدانند: «درواقع بهتر است که پیش از تصمیم به بارداری آگاهانه، مادر از سلامت و رسیدگی به دندانهایش مطمئن باشد؛ چراکه دوره بارداری، وقت مناسبی برای درمانهای دندانی نیست.» این را دکتر بابک عباسی، دندانپزشکمیگوید.
او معتقد است که پروسه درمانهای دندانی، روند مناسبی برای شرایط جسمی یک مادر باردار نیست؛ نمونهاش عکس تخصصی دندان با عنوان OPG است که بهدلیل دوز بالای اشعه، نمیتوان آن را در دوره بارداری انجام داد. اما مگر یک دندان پوسیده در دوران بارداری چقدر میتواند خطرناک باشد که این حجم از تاکید بر درمان آن پیش از بارداری وجود دارد؟ به نظر میرسد که دلایل ضروری و بااهمیتی برای این پیشگیری وجود دارد.
عفونتهای دردسرساز
«در دوران بارداری، ممکن است فرد با التهاب لثه یا ژنژیویت لثه مواجه شود؛ نوعی بیماری که لثه دچار عفونت و براثر آن قرمزرنگ، متورم و با بوی بد دهان همراه میشود و ممکن است گاهی این عفونت سرایت کند و مناطق بیشتری را در بر بگیرد.» این را دکتر عباسی میگوید و توضیح میدهد که یکی از عوارض این عفونت دندانی، زایمان زودرس است؛ برای همین است که متخصصان دهان و دندان توصیه میکنند که اگر چنین اتفاقی برای فرد باردار افتاد بهتر است بهصورت اورژانسی و در سهماهه دوم بارداری و با کمترین آسیب وخطر برای مادر وجنین، به عفونت رسیدگی شود تا در سهماهه سوم، زایمان زودتر از موعد پیش نیاید: «از طرف دیگر، عفونتهای باکتریایی در دهان و لثه مادر باردار، میتواند موجب ورود باکتری به درون خون مادر و ایجاد بیماری برای او و جنینش شود و این اتفاقا دردسرهایی جدی برای مادر و فرزند بهوجود میآورد.»
جنین آسیبپذیر
اما برخی از دخالتهای دهان و دندانی در دوران بارداری مادر، میتواند سلامت جنین را نیز به خطر بیندازد.
پیشپاافتادهترینش، مصرف برخی از داروها مانند تتراسایکلین است که ممکن است دندانهای جنین را در آینده به رنگ زرد و تیره تغییر دهد: «اما از این مهمتر، وزن کم جنین هنگام تولد است که میتواند ناشی از عفونتهای دهان و دندانی باشد؛ عفونتی که اجازه وزنگیری کافی به جنین نمیدهد.
درواقع عفونتها مانعی برای رشد نرمال طبیعی جنین هستند و ممکن است جنین یک مادر با عفونت و پوسیدگی دندان، باوزنی کمتر ازحالت عادی ومورد انتظاربه دنیا بیاید.» موضوعی که دکتر عباسی، این اتفاق را مسأله بااهمیتی برای پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان در دوره بارداری میداند.
اولویت را دریاب
البته اولویت با دندانهایی است که دچار پوسیدگی شده و به عصب رسیدهاند؛ یعنی دندانهایی که نیاز به عصبکشی دارند یا باید پر شوند. «برخی از این دندانهای پوسیده حتی ممکن است بدون درد باشند، به همین دلیل ضرورت معاینه دندانها پیش از بارداری توصیه میشود. زیرا ممکن است یک دندان پوسیده در ابتدا بدون درد باشد و مادر در دوره بارداری متوجه آن شود.
بنابراین، ما نباید اجازه دهیم که مشکل به این مرحله برسد.» دکتر عباسی تاکید میکند که برخی از روشهای درمانی دهان و دندان، ازجمله رادیوگرافی و تشخیص، مناسب دوره بارداری نیستند و ممکن است به سلامت مادر و جنین آسیب برسانند. اما اگر ضرورتی برای درمان وجود داشت چه؟ «توصیه ما این است که در سهماهه دوم، اقدامات اورژانسی را انجام دهند؛ چراکه سهماهه اول و سهماهه سوم، زمان مناسبی برای چنین درمانهایی نیست. البته که این مسأله هم نیاز به مشورت با پزشک زنان و زایمان دارد.»
نظر شما