به گزارش سلامت نیوز به نقل از از ایسنا،افسانه زینلزاده، متخصص فیزیوتراپی و توانبخشی میگوید: اگر بیماران مبتلا به پارکینسون از همان مراحل اولیه تحت درمانهای توانبخشی قرار بگیرند، میتوانند حرکات عضلانی بهتری داشته باشند و حتی دُز داروهایشان را پایینتر بیاورند. این یعنی زندگی با کیفیتتر، و وابستگی کمتر به اطرافیان.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پارکینسون بیماریای پیشرونده است که معمولاً از ۵۰ سالگی به بعد بروز میکند و با افزایش سن، شیوع آن بیشتر میشود. الان حدود ۲۵۰ هزار بیمار پارکینسون در کشور داریم و این عدد در حال افزایش است. جالبه بدونید آمار مبتلایان به پارکینسون، پنج تا شش برابر بیشتر از بیماران اماسه!
زینلزاده تأکید میکنه که توانبخشی جایگزین دارو نیست، ولی مکمل خیلی مؤثری برای بهبود علائم حرکتی و غیرحرکتیه. البته، رژیم غذایی سالم، خواب کافی و دوری از استرس هم کمک زیادی به کنترل بیماری میکنه.
توانبخشی چه کمکی میکنه؟
اهداف اصلی فیزیوتراپی در بیماران پارکینسون شامل این موارد هست:
-
بهبود الگوی تنفس
-
افزایش توانایی در انجام کارهای روزمره
-
کاهش خطر زمین خوردن
-
اصلاح حرکات غیرعادی
-
ایجاد تعادل در بدن
برای مثال، تمریناتی مثل گام برداشتن بلند یا تاب دادن بازوها، باعث افزایش دامنه حرکتی میشن. از طرف دیگه، چون بیماران پارکینسون نمیتونن چند کار حرکتی رو همزمان انجام بدن، تمرینهایی مثل راه رفتن همراه با حرکت دست یا دوچرخهسواری ثابت، براشون خیلی مفیده.
عضلات قویتر، زندگی راحتتر
تمرینات کششی، به رفع گرفتگی عضلات کمک میکنه و باعث میشه انجام کارهایی مثل لباس پوشیدن یا بیرون اومدن از تخت سادهتر بشه. تمرینات تعادلی هم برای جلوگیری از افتادن خیلی مهمه.
فیزیوتراپی روی گفتار و حالت چهره هم مؤثره. گفتاردرمانی میتونه سرعت تکلم رو تنظیم کنه و حتی صورت ماسکی رو هم تا حدی درمان کنه. تمرین با وزنه، مخصوصاً برای عضلات باسن، ران و پشت بدن، جزو تمرینات مهمه.
نقش مهم تمرینات تنفسی
پارکینسون باعث خمیدگی بدن میشه و نفس کشیدن رو سختتر میکنه. تمرینات تنفسی، هم به بهبود عملکرد ریهها کمک میکنه و هم استرس رو کاهش میده.
توانبخشی مثل یه همراه دائمی برای بیماران پارکینسونه؛ نه جایگزین دارو، بلکه مکملی برای بهتر زندگی کردن. پس هرچه زودتر، بهتر!
نظر شما