چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۳
کد خبر: 384603

آیا احساس خستگی مداوم می‌کنید؟ شاید این فقط کم‌خوابی نباشد. پژوهشی تازه نشان می‌دهد که خواب‌آلودگی منظم در افراد سالمند، می‌تواند زنگ خطری برای افزایش خطر زوال عقل باشد. این مطالعه که روی صدها زن مسن انجام شده، خواب را نه تنها عامل استراحت، بلکه نشانه‌ای هشداردهنده از تغییرات شناختی آینده معرفی می‌کند.

خواب‌آلودگی نشانه‌ای از خطر زوال عقل است؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل ازthehealthy به گفته کارشناسان، حدود ۶.۷ میلیون بزرگسال در ایالات متحده به زوال عقل ناشی از بیماری آلزایمر مبتلا هستند؛ شایع‌ترین نوع زوال عقل که متأسفانه تاکنون درمان قطعی برای آن یافت نشده است. با این حال، پیشرفت‌های پزشکی کمک کرده‌اند تا عوامل خطر این بیماری بهتر شناسایی شوند و تشخیص زودهنگام ممکن‌تر شود.

علائم اولیه زوال عقل چیست؟

بر اساس اطلاعات منتشرشده از کلینیک کلیولند، علائم اولیه آلزایمر ممکن است شامل از دست دادن حافظه کوتاه‌مدت، تغییرات رفتاری و سردرگمی باشد. اکنون، بر اساس یک مطالعه جدید، احساس خستگی و خواب‌آلودگی مکرر نیز ممکن است به فهرست عوامل خطر احتمالی افزوده شود.

ارتباط خواب‌آلودگی و زوال عقل

در مطالعه‌ای که قرار است در آوریل ۲۰۲۵ در مجله Neurology منتشر شود، محققان دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو ۷۳۳ زن سالمند با میانگین سنی ۸۲ سال را مورد بررسی قرار دادند. این افراد در مطالعه‌ای با محوریت پوکی استخوان شرکت داشتند و در آغاز، هیچ نشانه‌ای از زوال عقل یا اختلال شناختی نداشتند.

فعالیت‌های مربوط به خواب این افراد با استفاده از دستگاه‌های مچ‌بند در ابتدا و سپس در یک بررسی پنج‌ساله بعدی ثبت و ارزیابی شد. در طی این مدت، ۱۲۴ نفر دچار اختلال شناختی خفیف و ۹۳ نفر به زوال عقل مبتلا شدند.

تحلیل داده‌ها نشان داد زنانی که در طول این مدت افزایش خواب‌آلودگی را تجربه کردند، تقریباً دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار داشتند، نسبت به زنانی که الگوی خوابشان ثابت باقی مانده بود.

محققان "افزایش خواب‌آلودگی" را به‌صورت افزایش قابل توجه در مدت و کیفیت خواب (هم در شب و هم در روز) و اختلال در ریتم‌های شبانه‌روزی تعریف کردند.

چه الگوهای خوابی با زوال عقل مرتبط هستند؟

مطالعه همچنین نشان داد عواملی مانند کاهش کارایی خواب، مدت زمان طولانی بیداری پس از شروع خواب، مدت و تعداد چرت‌های روزانه، با افزایش خطر زوال عقل مرتبط بودند. نکته قابل توجه این است که تغییرات در خواب شبانه به‌تنهایی، ارتباط مشخصی با زوال عقل نداشتند.

به گفته نویسندگان مطالعه، تغییرات در الگوی خواب و بیداری ۲۴ ساعته می‌تواند به عنوان یک نشانگر اولیه یا عامل خطر زوال عقل در زنان سالمند در نظر گرفته شود.

در گفت‌وگو با MedPage Today، دکتر یوئه لِنگ (Yue Leng)، یکی از نویسندگان این تحقیق، تاکید کرد:«یافته‌های ما اهمیت بررسی کیفیت خواب را نه تنها در یک بازه زمانی خاص، بلکه به صورت پیوسته و در طول زمان نشان می‌دهند.»

تشخیص زودهنگام، کلید مدیریت بهتر بیماری

در حالی که هنوز مشخص نیست آیا این یافته‌ها منجر به روش‌های درمانی جدید خواهند شد یا نه، اما شناسایی یک عامل خطر بالقوه دیگر برای زوال عقل می‌تواند به تشخیص‌های زودهنگام کمک کند.

همان‌طور که سازمان بریتانیایی «جامعه آلزایمر» نیز اشاره کرده است، تشخیص سریع‌تر می‌تواند به بیماران کمک کند تا از درمان‌هایی برای کنترل علائم بهره‌مند شوند و شاید روند پیشرفت بیماری کندتر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha