اعتیاد در سنین پایین به یکی از چالش‌های جدی اجتماعی تبدیل شده است. کاهش سن مصرف مواد مخدر و دخانیات به ۹ سال و افزایش شیوع موادی همچون گل و الکل در میان نوجوانان، زنگ خطری برای آینده نسل جوان است. فشارهای اجتماعی، استرس تحصیلی، مشکلات خانوادگی، و نبود آگاهی کافی از پیامدهای این مواد، از مهم‌ترین عوامل گرایش دانش‌آموزان به اعتیاد هستند که می‌تواند آینده آن‌ها را به طور جدی تهدید کند.

تاثیر فشارهای تحصیلی و روانی در اعتیاد در دانش آموزان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از پانا، اعتیاد درسنین کم یکی از بدترین چیزهایی است که می‌تواند در دوران نوجوانی برای افراد اتفاق بیافتد چرا که اعتیاد به مواد مخدر در این سن ممکن است آینده نوجوان را کاملا نابود کند.دانش‌آموزان به دلیل فشارهای اجتماعی، استرس تحصیلی، مشکلات خانوادگی، عدم اطلاعات کافی درباره مضرات مواد مخدر و الکل، فرصت‌های دسترسی مختلف به مواد مخدر و الکل، رفتارهای نادرست دوستان و … ممکن است درگیر اعتیاد شوند و در این دام گرفتار شوند. علاوه بر این نباید اقتضای سن حساس نوجوانی و کنجکاوی‌ها و نواسانات فکری و احساسی را در بچه‌ها نادیده بگیریم. این موارد هم در تمایل بچه‌ها به مصرف مواد مخدر مؤثر است.

فشارهای تحصیلی و روانی می‌توانند در بروز اعتیاد در دانش آموزان مؤثر باشند. مانند فشار شدید درسی، امتحانات و فشار اجتماعی برای کسب نمرات بالا، همگی این موارد می‌توانند باعث استرس و اضطراب در دانش آموزان شود که به دنبال آن، به سمت این ماده خطرناک کشیده شوند.

به گفته معاون بهداشت دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۹۵ میزان شیوع مصرف بانوان ۲.۴ بوده سال ۱۴۰۰ به ۴.۲ رسیده است و سن شروع مصرف استعمال دخانیات نیز به ۹ سال رسیده است. هرچه سن مصرف پایین‌تر بیاید ترک آن سخت‌تر است.

علیرضا عابدین، جامعه شناس در گفت وگو با پانا در این باره اظهار کرد: «در دهه‌های اخیر سن شروع سوءمصرف و اعتیاد به مواد مخدر رو به کاهش بوده است. سیگار کشیدن به سنین بسیار کم راه پیدا کرده است و مصرف موادی همچون الکل و گل که بعنوان مواد به‌اصطلاح دروازه بسوی مواد سنگین‌تر تلقی می‌شوند، فراگیر گشته است.»

وی افزود: «نه تنها قبح استفاده از این مواد ریخته، بلکه نوجوانی که از استفاده از آنها سر باز زند توسط گروه‌های همپایه تحقیر می‌شود. به علت عدم اطلاع رسانی کافی، یک استنباط کلی در سطح جامعه وجود دارد که موادی همچون گل و دیگر نمونه‌های خانواده کانابیس همچون حشیش بدون آسیب و کم هزینه هستند. در حالیکه علاوه بر مشکلات و بیماری‌های جسمی بخصوص در ریه، گل بطور کلی باعث ایحاد بی‌انگیزگی مفرط و بطالت می‌شود.»

عابدین گفت: «از اصلی ترین تاثیرات استفاده از این مواد مخدر تغییر خلق و ایجاد ادراکی متفاوت از واقعیتاست؛ یعنی تحریف واقعیت. اما نتیحه مشاهده و مصاحبه‌های بالینی نشانگر نوعی دارودرمانی سرخود در تعدیل خشم و ناکامی در زندگی است. نوجوانان کم تجربه و بخصوص بدون مهارت‌های اجتماعی و زندگی، در مواجهه با سختی‌های زندگی در راستای فرار از احساس شکست و ناکامی‌ها به گل پناه می‌برند تا با دگرنمایی واقعیات، احساس فشار کمتری را از محیط متحمل شوند.»

این جامعه شناس بیان کرد: «سبب شناسی اعتیاد عوامل متعدد و متنوعی را شامل می‌شود. علاوه بر فضای نابهنجار موجود در خانواده‌های ناکارآمد، تحقیقات عدیده‌ای ارتباط بین ژنتیک و اعتیاد را نشان دادند. مثلا پسر یک فرد الکلی ۹ برابر احتمال الکلی شدن را در مقایسه با پسر یک فرد غیر الکلی دارد، ولی در هر صورت درمان اعتیاد و بخصوص پیشگیری می‌تواند حتی در افرادی با ریسک بالای ژنتیک موثر باشد.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha