سلامت نیوز:یک فوق تخصص بیمای های گوارش معتقد است: تشنگی زیاد، بی حالی، خستگی، سوزش معده و برخی موارد مشابه نمی تواد دلیل علمی برای شکستن روزه باشد. در صورتی که روزه دار از یک الگوی تغذیه صحیح پیروی کند در فصل گرما نیز می تواند روزه خود را بگیرد اما اگر فردی احساس درد و سوزش زیاد در قفسه سینه داشته باشد باید سریع روزه خود را باطل کند.
دکتر سید محمود اسحاق حسینی در گفت و گو با شفقنا زندگی، مصرف وعده سحری توسط روزه دار در فصل گرما را بسیار مهم دانست و افزود: متاسفانه یکی از عادت های رایجی که بین روزه داران وجود دارد این است که به صورت سرخود وعده سحری را به دلایلی از جمله لاغری یا تنبلی حذف می کنند در حالی که روزداری در گرمای تابستان به خودی خود موجب تشنگی و افت قند افراد می شود و فرد روزدار بطور طبیعی از ساعت 4 بعد از ظهر دچار افت قند می شود کسانی که سحری نمی خورند قند بدن آنها زودتر پایین می آید در نتیجه فعالیت های مغزی که در درجه اول با مواد قندی صورت می گیرد مختل می شود و روزه دار نمی تواند فعالیت های روزمره خود را انجام دهد.
وی در ادامه مصرف 8 لیوان آب بین افطار تا سحر توسط روزه دار را ضروری عنوان کرد و گفت: آنچه که در طول روز به خصوص در ماه رمضان مهم است، تامین آب بدن است تا فرد دچار تشنگی نشود به همین دلیل توصیه می شود روزه دار بین افطار و سحر حداقل 8 لیوان آب بنوشد و علاوه بر آن مصرف میوه و سبزیجات را که 80 تا 90 درصد از آب بدن را تامین کند نیز فراموش نکنند.
این فوق تخصص گوارش در ادامه یادآور شد: بهتر است که در هنگام سحر از میوه هایی مانند انگور، سیب، پرتقال، طالبی، خربزه و هندوانه که هم به دلیل شیرین بودن قند خون فرد را تامین می کنند و هم دارای مقدار آب زیادی هستند استفاده شود که به آهستگی به بدن جذب و دفع شوند، چرا که این مواد غذایی به نوعی ذخیره آب بدن به حساب می آیند. همچنین خوردن چای و آب در سحری باعث می شود که افراد بیشتر ادرار کنند و آب بدن آنها به سرعت دفع شود بنابراین استفاده از میوه های ذکر شده در سحری به جای مصرف آب و چایی توصیه می شود.
اسحاق حسینی خاطر نشان کرد: توصیه می شود هنگام سحر از نمک کمتری استفاده شود چرا که وجود نمک میزان آب بدن را کاهش می دهد و باعث تشنگی می شود. همچنین از خوردن مواد غذایی دارای پروتئین مانند گوشت و حبوبات باید خودداری شود چون غذاهای پروتئینی برای دفع شدن نیاز به آب زیادی دارند و به راحتی آب بدن را کم می کنند.
این فوق تخصص گوارش در خصوص اثرات سودمند روزه داری برای برخی بیماریها گفت: روزه گرفتن با رژیم غذایی کم چرب برای افرادی که کبد چرب دارند، به عنوان درمانی کمک کننده است و همچنین به دلیل مضر بودن مصرف غذای چرب برای افرادی که ریفلاکس گوارشی دارد، روزه گرفتن برای آنها نیز مفید است زیرا در این مدت بیماران احساس آرامش می کنند همچنین افرادی که سندرم روده تحریک پذیر دارند با روزه گرفتن از احساس نامطبوع نفخ شکم در امان هستند و احساس آرامش و راحتی میکنند.
دکتر اسحاق حسینی در خصوص رفتارهای غلط افراد در ماه رمضان بیان کرد: دراز کشیدن و استعمال سیگار بعد از غذا یکی از رفتارهای غلط در بعضی افراد است که احساس می کنند می تواند به زودتر هضم شدن غذا کمک کند در صورتی که ریفلاکس معده یعنی برگشت مواد غذایی از معده به مری را تشدید میکند و باعث احساس سوزش سر دل میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه برخی افراد روزه دار دچار یبوست می شوند، اظهار داشت: مشكلی كه معمولا ممكن است در روزهداران حتی كسانی كه سابقه یبوست هم نداشتهاند ایجاد شود این است كه 10 روز اول ماه مبارك رمضان دچار یبوست شوند و برای اینكه بر این یبوست غلبه كنند باید از سبزیجات، سالاد با روغن زیتون، خورشت آلو یا انجیر و آلوی خیس كرده استفاده كنند.
وی همچنین بابیان اینکه مبتلایان به زخم معده بهتر است از گرفتن روزه خودداری كنند، گفت: اگر فردی بیماری سابقه زخم اثنیعشر و خونریزی گوارشی داشته یا در حال حاضر از درد معده برخوردار باشد و اینکه پزشك معالج در او تشخیص داده باشد كه زخم او فعال است، نباید روزه بگیرد اما اگر شخصی زخم معدهاش غیرفعال بوده و ترمیم شده باشد میتواند با خوردن داروی امپرازول بین افطار و سحر روزهاش را بگیرد.
دکتر اسحاق حسینی در پاسخ به این سوال که در چه شرایطی روزه دار می تواند روزه خود را باطل کند گفت: در صورتی که روزه دار از یک الگوی تغذیه صحیح پیروی کند در فصل گرما نیز می تواند روزه خود را بگیرد در واقع تشنگی زیاد، بی حالی، خستگی، سوزش معده و برخی موارد مشابه نمی تواد دلیل علمی برای شکستن روزه باشد اما اگر فردی احساس درد و سوزش زیاد در قفسه سینه داشته باشد می تواند روزه خود را باطل کند همچنین روزه گرفتن برای افرادی که سیروز کبدی پیشرفته و یا زخم فعال در معده دارند، مضر است زیرا این زخمها دو ماه زمان میبرد تا بهبود یابد که در این مدت نباید روزه گرفت.
وی در پایان خاطر نشان کرد: این بیماران در تمام طول سال به ویژه ایام ماه مبارک رمضان باید از حجیم خواری و مصرف غذاهای چرب و محرک مانند فست فودها، نوشابه، قهوه، گوجه فرنگی، سس، شکلات، ترشی، ادویه جات، خیارشور و سرکه پرهیز کنند.
پیشنهاد سردبیر
-
تأثیر شگفتانگیز این میوه بر افزایش طول عمر
مطالعهای جدید به رهبری دکتر کریستینا پترسن و پروفسور پنی کریس اترتون از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نشان میدهد که افزودن تنها یک آووکادو در روز میتواند کیفیت رژیم غذایی افراد را بهطور محسوسی بهبود دهد — بدون اینکه نیاز به تغییر اساسی در سبک تغذیهشان باشد.
-
هشدار درباره خطرات مرگبار قارچهای سمی
از دوازدهم فروردین ماه سالجاری تاکنون آمار مسمومیتها با قارچهای خود رو، افزایش یافته است.
-
اولین نشانه پوسیدگی دندان چیست؟
هرچه پوسیدگی دندانی بیشتر باشد، عمر مفید دندان کاهش پیدا میکند و فرد در سنین پایینتری باید رو به درمانهایی نظیر ایمپلنت که هزینههای بسیار زیادی دارد بیاورد.
-
اهمیت سلامت دهان و دندان مادر در بارداری بر جنین
بیتوجهی به سلامت دهان و دندان در دوره بارداری، موضوع شایعی است؛ شاید چون تغییرات هورمونی سبب رخوت و بیدقتی مادر به موضوعی مانند سلامت دندانها میشود.
-
اگر این نشانهها را دارید دچار طلاق عاطفی شدهاید
طلاق عاطفی، یک نوع جدایی است که در آن افراد زیر یک سقف زندگی میکنند اما هیچ عشق و علاقه و عاطفهای به یکدیگر ندارند.
-
روشهایی که اعجاز آب برای سلامتی را دوچندان میکند
اصلاح زندگی ما به نوعی میتواند از اصلاح آبی که مینوشیم نیز آغاز شود
-
از هر ۴ کودک، ۲ نفر اضافه وزن دارند
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اعلام کرد که آمار چاقی و اضافه وزن در کودکان بالای ۵ سال نگرانکننده است؛ بهطوریکه از هر چهار کودک، دو نفر دچار اضافهوزن یا چاقی هستند. این وزارتخانه قصد دارد با اجرای برنامههایی مانند غربالگری سراسری و اصلاح بوفه مدارس، این بحران را کنترل کند.
-
افسردگی دختران نوجوان؛ تاوان اعتیاد به صفحه نمایش!
مطالعهای تازه در سوئد نشان میدهد که استفاده زیاد از آیپد، لپتاپ یا گوشی میتواند خواب نوجوانان را مختل کرده و در نهایت آنها را به افسردگی بکشاند—بهویژه دختران.
نظر شما