به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، تخممرغ یکی از رایجترین غذاهای ما ایرانیهاست. بهدلیل منافع و مواد غذایی سرشاری هم که دارد، گاهی یک وعده غذایی کامل برای ما محسوب میشود. اما مطالعهای جدید کمی نگرانکننده ظاهر شده است؛ اینکه مصرف بیرویه این ماده غذایی میتواند سرطانزا هم باشد. آیا چنین ادعایی درست است؟ در اینباره بیشتر بدانیم.
نتایج عجیب یک پژوهش
به گزارش تایمز آف ایندیا، این مطالعه جدید که در نشریه «ساینس» انتشار یافته، نشان داده که اسید لینولئیک، نوعی چربی که معمولا در تخممرغ، سویا و همچنین در رژیم غذایی غربی یافت میشود، میتواند مسیر رشد کلیدی را در سرطان سینه فعال کند.
دو اسید چرب برجسته به نامهای اسید لینولئیک امگا 6(LA) و اسید آلفا لینولئیک امگا 3(ALA) که بدن نمیتواند این اسیدهای چرب را به تنهایی تولید کند؛ بنابراین باید از طریق رژیم غذایی دریافت شوند.
اسید لینولئیک به یک پروتئین انتقالدهنده اسید چرب متصل میشود و یک واکنش زنجیرهای را ایجاد میکند که درنهایت مسیر سیگنالینگ سلولی را فعال میکند. در نتیجه، سلولهای تومور با سرعتی سریع رشد میکنند.
چربیهای امگا ۶ تمایل به تحریک التهاب دارد، درحالیکه امگا۳ بهطور کلی اثرات آرامبخش و ضدالتهابی دارد. با این حال، در نتیجه مطالعاتی که تاکنون انجام گرفته، محققان به وضوح نشان نداده بودند که چگونه چربیهای امگا۶ ممکن است باعث رشد سرطان در سطح مولکولی شود.
دکتر جان بلنیس، نویسنده ارشد این مطالعه، استاد تحقیقات سرطان و عضو دپارتمان سرطان ساندرا و ادوارد مایر در مرکز پزشکی ویل کورنل گفت: اکنون میدانیم که اسید لینولئیک سلولهای سرطانی را به روشی بسیار خاص تغذیه میکند. این کشف، رابطه بین چربیهای غذایی و سرطان را روشن میکند و به شناسایی بیمارانی که ممکن است از توصیههای تغذیهای خاص به شیوهای شخصیشده بهره ببرند، کمک میکند.
آزمایشی که قابل استناد نیست
دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه
این مطالعات در حد کارهای سلولی و آزمایشگاهی است و هنوز آزمایشهای بالینی روی این موضوع انجام نگرفته است. ما نمیتوانیم به این راحتی به نتایج مطالعات آزمایشگاهی استناد کنیم. این مطالعات قابل تعمیم برای کل بدن نیست.
آزمایش های حیوانی با آزمایشهای انسانی متفاوت است و نتایج آنها نیز با هم فرق میکند.
علم تغذیه میگوید: سمیت همهچیز بستگی به مقداری دارد که مصرف میکنیم. ما باید یاد بگیریم چه وقت و چگونه و کجا و چه مقدار از هر ماده غذایی بخوریم؛ بنابراین به این راحتی نمیتوان درباره سرطانزا یا خطرناک بودن یک ماده غذایی برای سلامت بدن نظر داد.
البته در علوم پزشکی به این مسئله استناد شده که عدمتعادل امگا3 و امگا6 در بدن امکان دارد التهاب را بالا ببرد که خود میتواند باعث بروز بسیاری از بیماریهای مزمن ازجمله سرطان شود. اگرچه امگا 6 ضروری است، اما دریافت بیش از حد آن بهویژه در مقابل امگا میتواند شانس Inflamation (التهاب) را افزایش دهد که همانطور که گفته شد خود التهاب، نقطه آغاز داستان بیماریهای مزمناست.
نظر شما