به گزارش سلامت نیوز به نقل ازایسنا،فرشته زمانزاده اظهار کرد: تقلب در زعفران همواره زیاد بوده و قیمت بالای گیاه زعفران باعث حضور افراد سودجو در این زمینه شده است، حتی افزودن ذرهای گیاهی به غیر از زعفران در حجم زیادی از این محصول به نفع متقلبان است. اگر گاهی اوقات زعفران با قیمت پایینتر در بازار مشاهده و به فروش میرسد، باید دانست که یا کیفیت محصول پایین است و رنگ افزودنی دارد و یا اینکه رشتههایی به غیر از زعفران را رنگ و به بخش زیادی از زعفران اضافه میکنند.
این کارشناس صنایع غذایی بیان کرد: یکی از تقلبات در فروش زعفران این است که گیاه کهنه و قدیمی زعفران را رنگآمیزی کرده تا از نظر ظاهری مانند گیاه تازه شود. از دیگر تقلبات، اضافه کردن رنگ زعفران یا رنگ خوراکی مصنوعی به رشتههای بهارنارنج و کلاله ذرت است که به صورت مخلوط با زعفران اصلی به بازار عرضه میکنند.
امکان فروش زعفران باکیفیت با قیمت پایین در بازار وجود ندارد
این مسئول کنترل کیفی یکی از واحدهای تولیدی زعفران ادامه داد: قیمت پایین برخی زعفرانهای موجود در بازار به علت وجود همین تقلبات و کیفیت پایین است. افراد در خرید زعفران با قیمت کمتر باید شک کنند، زیرا امکان فروش زعفران باکیفیت با این قیمتهای پایین در بازار وجود ندارد.
زمانزاده درباره چگونگی ارزیابی کیفیت زعفران به روش خانگی گفت: برای اینکه افراد از کیفیت زعفرانی که خریدهاند، اطمینان حاصل کنند در ابتدا از لحاظ ظاهری گیاه زعفران را مورد بررسی قرار دهند. رنگ اصلی زعفران شفاف و یکدست است، بنابراین اگر در بستهبندی رنگهای متفاوتی دیده شود، باید به کیفیت محصول شک کنند. اشکال تقلبی این گیاه عمدتا به شکل میلهای ساده است، در حالیکه گیاه زعفران به صورت شیپوری دارای ابتدای باریکتر و انتهایی پهنتر است.
این کارشناس صنایع غذایی در پاسخ به این پرسش که مصرفکنندگان چگونه میتوانند خرید مطمئنتری داشته باشند، گفت: در خرید زعفران، حتماً از بستهبندیهایی که دارای نشان استاندارد و سیب سلامت هستند، استفاده کنند، همچنین برای خرید مطمئن میتوانند به واحدهای بستهبندی و فروش زعفرانی که تحت نظارت سازمان غذا و دارو و اداره استاندارد فعالیت میکنند، مراجعه و زعفران مورد نیاز خود را از آنجا تهیه کنند؛ زیرا طبق الزامات اداره استاندارد، واحدهای تولیدی که مجوز بستهبندی زعفران را دارند، نیازمند آزمایشگاه هستند و زعفرانی که وارد واحد بستهبندی میشود، باید مورد تایید آزمایشگاه قرار گیرد و بعد در خط تولید بستهبندی یا فرآوری میشود.
زعفران تقلبی تنها با دستگاههای پیشرفته آزمایشگاهی قابل تشخیص است
این مسئول کنترل کیفی زعفران افزود: در گذشته تقلبات سادهتر بود و افراد متخصص به صورت ظاهری نیز میتوانستند تقلبات را شناسایی کنند، اما امروزه شناسایی این تخلفات گسترده، بسیار سخت شده و تنها با وجود دستگاههای پیشرفته آزمایشگاهی قابل تشخیص است.
وی با انجام آزمایشی ساده برای تفریق زعفران تقلبی از اصل، تشریح کرد: آزمایشی که هر فردی میتواند با در دست داشتن سادهترین امکانات در منزل انجام دهد و تا حدودی از کیفیت زعفران خود اطمینان حاصل کند، قرار دادن زعفران در آب داغ است. زعفران تقلبی در آب داغ بسیار سریع رنگ پس داده در صورتی که زعفران اصل اینگونه نیست و به مرور زمان به آب داغ رنگدهی دارد. زعفران با رنگ مصنوعی در آب بسیار سریع به رنگ سفید تغییر رنگ میدهد که این تغییر رنگ به علت رنگآمیزی سطحی آن ماده تقلبی مانند بهارنارنج است.
در ادامه محمد ساکتی، تولیدکننده و صادرکننده زعفران گفت: قیمت زعفران مرغوب مشخص است و افراد سودجو و متقلب تنها میتوانند زعفران تقلبی را از مبادی غیر رسمی همچون عطاریها و مراکز فروش نامعتبر به فروش برسانند. بنابراین مصرفکنندگان با نخریدن زعفران ارزان قیمت بدون داشتن علامت سیب استاندارد میتوانند تا حدود زیادی از خطرات احتمالی مصرف زعفران تقلبی در امان بمانند. علاوه بر داشتن سیب سلامت، افراد در خرید زعفران به علامت استاندارد، بارکد، آدرس و تلفن شرکت بستهبندی در هنگام خرید نیز توجه کنند.
نظر شما