به گزارش سلامت نیوز به نقل از هلث نیوز، مطالعات و تحقیقات تحقیقاتی متعددی وجود دارد که نشان میدهد ارتباط مستقیمی بین کمبود خواب، خستگی و پرخوری وجود دارد. بدن ما وقتی به اندازه کافی نمی خوابیم، تغییراتی را در تنظیم هورمون ها تجربه می کند، به ویژه با توجه به هورمون های گرلین و لپتین که گرسنگی و سیری ما را کنترل می کنند و در نهایت دستخوش تغییر می شوند.
"هورمون گرسنگی"، گرلین، زمانی که ما به اندازه کافی نمی خوابیم افزایش می یابد و احساس گرسنگی ما را تشدید می کند. لپتین، هورمونی که سیری و شادی را منتقل می کند، به طور همزمان کمتر تولید می شود.در این زمان بدن ما از نظر فیزیکی مجبور است بیشتر از نیازمان به دنبال غذا باشد که می تواند منجر به پرخوری شود.
خستگی و تصمیم گیری ضعیف
ظرفیت ما برای کنترل خود و تصمیم گیری منطقی ممکن است زمانی که خسته هستیم کاهش یابد. با کاهش فعالیت در قشر جلوی مغز که فرآیندهای شناختی را کنترل می کند، محرومیت از خواب باعث می شود که تصمیمات غذایی بگیریم که خارج از الگوهای طبیعی ما هستند.
از آنجایی که مهارهای ما کاهش یافته است و مناطق پاداش مغز ما برای لذت های فوری ناشی از لذت های کمتر سالم آماده شده است، ممکن است به سمت غذاهای پر کالری، قند و چربی ناسالم کشیده شویم.
عوامل روانشناختی پرخوری
علاوه بر توضیحات هورمونی و عصببیولوژیکی که ارتباط بین خستگی و پرخوری را روشن میکند، باید به سایر عوامل روانشناختی و محیطی که بر رفتارهای غذایی ما در هنگام خستگی تأثیر میگذارند نیز توجه کنیم.
- غذا خوردن احساسی: احساسات زیاد، استرس و تغییرات خلقی می تواند با خستگی همراه باشد. اگرچه برخی غذاها این توانایی را دارند که به صورت لحظه ای کمی از احساسات ما را تغییر دهند اما می توانند منجر به چرخه پرخوری در هنگام خستگی شود.
- در دسترس بودن و راحتی: درست کردن یک شام سالم می تواند کاری دلهره آور به نظر برسد زمانی که ما به شدت خسته هستیم. به همین دلیل، ممکن است غذاهای ساده و فرآوری شده ای را انتخاب کنیم که کالری بالایی دارند. هر چند وقت یکبار این وعدههای غذایی خوب هستند، اما اگر به طور مرتب غذاهای فرآوری شده مصرف می کنید میتواند از عادات غذایی ضعیف و در نتیجه پرخوری حمایت کند.
- تأثیرات اجتماعی:حتی اگر از نظر جسمی گرسنه نیستیم، وقتی خسته هستیم و سعی می کنیم در موقعیت های اجتماعی بیدار بمانیم یا مراقب باشیم، ممکن است از غذا به عنوان وسیله ای برای فعال ماندن یا در ارتباط بودن استفاده کنیم.
از آنجایی که محیط اجتماعی و روانی ما نقش مهمی در پرخوری یا نخوردن ما در زمان خستگی ایفا میکند، مهم است که برخی از استراتژیهای مقابله را یاد بگیرید تا در هنگام فرسودگی و خستگی گرفتار پرخوری نشوید.
مدیریت ارتباط خستگی و پرخوری
درک ارتباط بین خستگی و پرخوری اولین قدم برای کنترل صحیح این وضعیت است. در اینجا چندین روش برای پایان دادن به چرخه پرخوری و خستگی وجود دارد:
- خواب را در الویت بگذارید: مطمئن شوید که خواب را در اولویت قرار داده اید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی به طور منظم استراحت می کنید. برای سلامتی مطلوب و حفظ تعادل هورمونی خود، 7 تا 9 ساعت خواب با کیفیت را در هر شب در نظر بگیرید.
- هوشیار غذا بخورید: با آگاهی از علائم بدنی و احساسی خود برای گرسنگی، می توانید غذا خوردن آگاهانه را تمرین کنید. از خودتان بپرسید که آیا واقعاً گرسنه هستید یا فقط به دنبال آرامش هستید قبل از اینکه به سراغ یک میان وعده بروید.
- وعده های غذایی متعادل مصرف کنید: از قبل برای وعده های غذایی و میان وعده های سالم برنامه ریزی کنید، سپس آنها را آماده کنید. وقتی گزینههای تغذیهای در دسترس هستند، کمتر احتمال دارد که افراد خسته به گزینههای ناسالم روی بیاورند.
- استرس را مدیریت کنید: اگر راه هایی برای مدیریت عوامل استرس زا بیابید، کمتر دچار پرخوری می شوید. برخی از فعالیتهای کاهش استرس که به خوبی اثبات شدهاند شامل مدیتیشن، تمرین تنفس، یوگا و ... می شوند.
اگر متوجه شدید که وقتی خسته هستید، به سراغ ظرف کوکی میروید، مطمئن شوید که روشهای ذکر شده در بالا را امتحان کنید تا به شما در ایجاد یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم کمک کند که از خواب با کیفیت خوب و تغذیه کافی پشتیبانی کند.
سوالات متداول
آیا کافئین یا نوشیدنی های انرژی زا می توانند با اثرات خستگی بر پرخوری مقابله کنند؟
کافئین و نوشیدنی های انرژی زا فقط به طور موقت انرژی را افزایش می دهند و هرگز نباید جایگزین نیاز به خواب عمیق و دریافت مواد مغذی شوند. مصرف بیش از حد کافئین همچنین می تواند منجر به کاهش کیفیت خواب به دلیل زمان لازم برای پاکسازی این ماده از بدن شود.
آیا خوردن غذاهای آماده به صورت دوره ای اشکالی ندارد؟
اصلاً اشکالی ندارد که گهگاه غذای راحت و آماده میل کنید؛ اما تکیه بر غذاهای راحت و آماده در هنگام خستگی می تواند عادات غذایی ناسالم را ایجاد کند. بهتر است به دنبال تعادل باشید و راه های دیگری برای رفع خستگی پیدا کنید.
آیا غذاهای خاصی وجود دارد که می تواند به مبارزه با خستگی کمک کند؟
اگر میخواهید از سقوط انرژی جلوگیری کنید، از میان وعدههای شیرین که انرژی کوتاه مدت فراهم کرده و به دنبال آن باعث سقوط شدید انرژی می شوند، دوری کنید و به سراغ گزینه هایی مانند غلات کامل، پروتئین های بدون چربی، میوه های کم قند و طیف گسترده ای از سبزیجات بروید.
یک رژیم غذایی متعادل، مواد مغذی حیاتی و انرژی مورد نیاز بدن شما را برای ادامه فعالیت روزانه تامین می کند.
نظر شما