سلامت نیوز-*دکتر سید مرتضی صفوی: مصرف مواد مغذی به مقدار لازم و کافی در دوران شیردهی، مادر را در تداوم شیردهی موفقیتآمیز خود کمک میکند. ت
به گزارش سلامت نیوز به نقل از زندگی آنلاین، غذیه مناسب مادر در این دوران برای حفظ سلامت، نگهداری ذخایر غذایی مادر و اعتماد به نفس او و تامین نیازهای نوزاد ضروری میباشد. در صورت تغذیه نادرست و ناکافی در دوران شیردهی، مادر بیش از شیرخوار متضرر میشود و با عوارضی همچون پوکی استخوان، مشکلات دندانی، کمخونی و ... مواجه خواهد شد.
در صورت تغذیه مناسب مادر، فواید بیشماری نصیب شیرخوار میشود، از جمله افزایش سطح ایمنی بدن او در برابر ابتلا به انواع عفونتهای حاد تنفسی و اسهال، تامین انواع املاح و ویتامینها به مقدار لازم و کافی.
شیردهی سبب مصرف کالری در بدن مادر شده و به بازگشت او به وزن قبل از دوران بارداری کمک میکند. حجم شیر مادر رابطه مستقیمی با تکرار شیردهی دارد. تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر سبب میشود شیر بیشتری تولید شود. با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش دفعات شیردهی، حجم شیر تولید شده نیز کمتر میشود و تبعا نیاز مادر به مواد مغذی نیز کاهش مییابد.
خستگی مادر شایعترین علت کاهش تولید شیر به خصوص در 4 تا 6 ماه اول شیردهی میباشد. مادر شیرده را باید تشویق کرد تا در طول روز به اندازه کافی استراحت کند، حجم کارهای خود را کاهش دهد و از اطرافیان در کارهای خود کمک بگیرد. حمایت همسر در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.
نیازهای تغذیهای مادران شیرده
سهمهای توصیه شده در هر گروه از مواد غذایی در دوران شیردهی مشابه دوران بارداری است. پس از اتمام دوران شیردهی، نیازهای تغذیهای مادر به وضعیت عادی باز میگردد.
نیاز مادر شیرده به کالری حدود 500 کیلوکالری بیش از دوران قبل از بارداری است. برای تامین این مقدار کالری اضافی، علاوه بر دریافت مواد غذایی مقوی، از چربیهای ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده میشود. دریافت کالری ناکافی از غذاها سبب کاهش تولید شیر میگردد.
مادران شیرده جهت پیشگیری از کمآبی بدن باید به اندازه کافی مایعات بنوشند (حدود 8 تا 10 لیوان در روز) که شامل مایعات موجود در مواد غذایی نیز میباشد. مقدار تولید شیر مادر بستگی به مقدار مصرف مایعات ندارد، به عبارت دیگر افزایش مصرف مایعات سبب افزایش تولید شیر نمیشود.
توصیه میشود مصرف نوشابههای کافئیندار اعم از چای غلیظ، قهوه، کوکاکولا و ... کاهش یابد، زیرا مصرف این مواد ممکن است سبب تحریکپذیری، بیاشتهایی و کمخوابی شیرخوار شود.
با توجه به ارتباط مستقیم بین میزان ویتامینهای موجود در شیر مادر و رژیم غذایی او، توصیه میگردد با رعایت تعادل و تنوع در مصرف گروههای غذایی، ویتامینهای مورد نیاز مادر و شیرخوار تامین گردد.
تغذیه مناسب مادر شیرده، جهت تامین انواع املاح ضروری مخصوصا کلسیم، آهن، روی و ید برای سلامتی مادر و شیرخوار ضروری است، زیرا این املاح بدون دخالت محتوای تغذیهای مادر، از ذخایر بدن او در شیر وارد میشوند، اما مقدار برخی املاح مانند ید در شیر مادر ارتباط مستقیمی با تغذیه او دارند، بنابراین توصیه میشود مادران شیرده مانند دوران بارداری از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کافی و با شرایط نگهداری مناسب استفاده کنند. همچنین توصیه میشود جهت پایدار ماندن ید در غذاها، نمک در انتهای پخت به غذا اضافه شود.
از نظر مکملها، لازم است مصرف قرص فروسولفات تا 3 ماه بعد از زایمان ادامه یابد.
مصرف برخی غذاها مانند سیر، انواع کلم، پیاز، مارچوبه، تربچه، غذاهای پرادویه و پرچاشنی ممکن است روی طعم شیر اثر بگذارد و تغییر ناگهانی طعم شیر سبب کاهش تمایل شیرخوار به شیر خوردن شود. بهتر است با توجه به تاثیر برخی مواد غذایی بر طعم شیر، مادران از مصرف این مواد خودداری کرده یا مصرف آن را محدود کنند.
کاهش وزن بعد از زایمان باید تدریجی صورت گیرد تا بر مقدار شیر مادر تاثیر نگذارد. لازم به ذکر است که شیردهی خود سبب کاهش وزن تدریجی مادر میشود، کاهش وزن در دوران شیردهی باید بیشتر متکی بر افزایش تحرک و انجام فعالیتهای بدنی باشد تا کمخوری. وزنگیری مناسب شیرخوار در طول دوران شیرخوارگی به خصوص 6 ماه اول نشاندهنده کافی بودن مقدار شیر مادر میباشد و مادر با اطمینان از کافی بودن شیر خود میتواند کمتر از 450 گرم در هفته کاهش وزن داشته باشد.
مادر شیرده حتی اگر مبتلا به سوءتغذیه باشد، میتواند شیر تولید کند، اما باید توجه داشت که در چنین شرایطی ذخایر بدن مادر صرف تولید شیر میشود و در نتیجه مادر به دلیل تخلیه ذخایر بدنی خود و احساس ضعف، خستگی و بیحوصلگی توان مراقبت از کودک را نخواهد داشت، بنابراین تغذیه مناسب مادر در دوره شیردهی برای پیشگیری از سوءتغذیه او که هم سلامت مادر را به خطر میاندازد و هم در مراقبت از کودک اختلال ایجاد میکند، حائز اهمیت است.
* متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی ؛ استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
نظر شما