به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، 23میلیون جوان در ایران زندگی میکنند و در تمام برنامهریزیهایی که با افزایش جمعیت کشور گرهخورده، چشم امید برنامهریزها به این جمعیت 23میلیون نفری است. به همین دلیل است که هر دوره مشوقهای قانونی برای ازدواج و فرزندآوری رقم میخورد تا شاید با حمایتهای مالی و فرهنگی، پیشبینی نزدیک به یقین کاهش جمعیت و سالمندی ایران درست از آب درنیاید. در سالهای گذشته پژوهشهای مختلفی برای شناسایی زنان و مردانی که مجرد مانده یا ازدواج کردهاند، انجام شده است و نیمنگاهی به این پژوهشها میتواند تصویری واقعیتر از خانواده ایرانی عیان کند.
27درصد کشور جوان هستند
با توجه به تعریف رسمی، سنین ۱۸ تا ۳۵سال جوان نامیده میشود و براساس آمارهای موجود در سازمان ثبت احوال کشور حدود ۲۳میلیون نفر از جمعیت کشور جوان هستند که این رقم ۲۷درصد جمعیت کشور را شامل میشود.
آمار 1402درباره جوانان:
23میلیون جوان
%27 جمعیت کشور
علاقه به فرزند بیشتر در نسل جدید
یکی از نکات جالب توجه در جامعه ایرانی که شاید کمتر کسی از آن اطلاع داشته باشد، مربوط به علاقه خانوادهها به فرزند بیشتر است. براساس آمار منتشر شده، در سال ۱۳۸۲، سهم جوانان مایل به داشتن ۳ فرزند و بیشتر، 2/11 درصد برآورد شده که این میزان در سال ۱۳۹۹ به 1/48 درصد افزایش یافته است.
این آمار نشان میدهد که از سال 1382تا 1399نگرش جوانان برای تکرار چندباره فرزندآوری تغییر مثبتی داشته است.
تمایل جوانان به داشتن 3فرزند و بیشتر (1382تا 1399)
تهرانیها دیرتر بچه میآورند
میانگین سنی نخستین تجربه پدر شدن در استانهای کشور متفاوت است و براساس آمار ثبت احوال و در بازه زمانی 5ماهه نخست 1403باید گفت که تهرانیها نسبت به سایر استانها دیرتر بچهدار میشوند، اما پدران استان سیستان و بلوچستان در نقطه مقابل قرار دارند.
میانگین سن والدین بالا رفته است
هر چند نسل جوان توانستهاند آمار علاقه به داشتن چند فرزند را به نام خود ثبت کنند، در مورد میانگین سنی پدرها و مادرها در زمان تولد نخستین فرزند، شاهد افزایش هستیم. آمار ثبت احوال در سال 1402نشان میدهد که مردها در اوایل دهه چهارم و زنان هم در اواخر دهه سوم زندگی، نخستین فرزند را تجربه میکنند. این میانگین در سالهای گذشته با تغییر اندکی همراه شد؛ به طوری که میانگین سن مادران در زمان تولد فرزند اول از 7/27 سال در سال ۱۳۹۲ به 3/27سال در سال ۱۴۰۲تغییر کرده است، اما میانگین سن پدران در نخستین فرزندآوری از سال 1392تا 1402با کمترین تغییر در حوالی 32سال باقی مانده است.
استقبال از فرزند دوم
مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبت احوال چندی پیش، اطلاعات مربوط به ولادت در 8ماهه سال1403را منتشر کرد. طبق این آمار بیشترین آمار ولادتها در 8ماه گذشته به نام دومین فرزند خانوادهها گره خورده است و فرزند اول در رتبه بعدی قرار دارد.
آمار ولادتها در 8ماه نخست 1403:
آمار مهم درباره جوانان ایرانی
دادههای سالهای اخیر نشان میدهد که شاخص ازدواج جوانان کاهش یافته است؛ بهگونهای که در سال ۱۳۹۲، 8/47 نفر به ازای هزار مرد جوان و 7/40 نفر به ازای هزار زن جوان ازدواج کردهاند، اما این میزان در سال ۱۴۰۲ به 7/29 نفر به ازای هر هزار مرد جوان و 2/26 نفر به ازای هزار زن جوان کاهش پیدا کرده است. در کنار این آمار برای شناخت درست باید مروری بر اطلاعات گره خورده با ازدواج در سالهای اخیر داشت تا وضعیت فعلی جامعه بهتر شناخته شود.
فاصله ازدواج و فرزندآوری کم شد
نکته مهم و کمتر توجه شده در میان آمار مربوط به کاهش فاصله زمانی ازدواج و فرزندآوری است. آمارهای 10سال اخیر نشان میهد که فاصله زمانی میان ازدواج زنان و مردان با تولد فرزند اول، روند کاهشی را تجربه کرده است. درواقع زنان و مردان با اینکه دیر ازدواج کردهاند، اما با سرعت بیشتری برای فرزندآوری تصمیم گرفتهاند.
نظر شما