به گزارش سلامت نیوزبه نقل از مهر،پزشکی خانواده به پزشکانی اطلاق میشود که بهصورت مستقیم با خانوادهها در ارتباط هستند و مسئولیت مراقبتهای اولیه بهداشتی را بر عهده دارند. این رویکرد نه تنها دسترسی آسانتری به خدمات بهداشتی درمانی اولیه فراهم میکند، بلکه پرونده پزشکی بیماران را نیز مدیریت میکند و امکان صرفهجویی در زمان دریافت خدمات پزشکی را فراهم میآورد.
بر اساس آمارهای جهانی، اگر دولت، مردم و ارائهدهندگان خدمات بهخوبی همکاری کنند، با ۱۰ درصد از کل هزینههای فعلی، ۹۰ درصد از مشکلات سلامت قابل حل است. این اعداد بهروشنی نشان میدهند که اجرای صحیح برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع میتواند بهطور قابلتوجهی هزینههای درمانی را کاهش دهد و در راستای اقتصاد سلامت عمل کند.
با توجه به این سیاستها، از دهه ۸۰ شاهد شروع برنامه پزشکی خانواده در ایران بودیم، اما این برنامه هرگز بهطور کامل به مرحله اجرا نرسید. دلایل مختلفی برای این ناتوانی وجود دارد، اما به نظر میرسد که همواره تمامی دولتها بر ضرورت اجرای این برنامه تأکید داشتهاند.
در دولت سیزدهم، ناگهان برنامهای به نام «برنامه ملی سلامت خانواده» معرفی شد که با انتقادات زیادی مواجه گردید و در نهایت به نتیجهای نرسید. اما اکنون با روی کار آمدن دولت چهاردهم، وزارت بهداشت اعلام کرده است که قصد دارد به مسیر برنامه پزشکی خانواده بازگردد.
مهدی زنگنه بایگی، سرپرست مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت، در اولین واکنش خود به وضعیت برنامه پزشکی خانواده اظهار داشت: "تا قبل از پایان سال ۱۴۰۳، شاهد اجرای این برنامه در کشور خواهیم بود." او همچنین اشاره کرد که تقویت نظام شبکه در دستور کار قرار دارد و توجه به ساختار نیروی انسانی و تجهیزات نیز در این راستا مورد توجه قرار خواهد گرفت.
زنگنه درباره جزئیات برنامه پزشکی خانواده افزود: "جلسات تکمیل شیوهنامه برنامه پزشکی خانواده بهطور مداوم در حال برگزاری است و تمامی دستاوردهای قبلی این برنامه نیز لحاظ شده است. ما قول میدهیم که قبل از پایان سال ۱۴۰۳، برنامه پزشکی خانواده حداقل از یک نقطه کشور آغاز شود."
با این گامهای جدید، وزارت بهداشت امیدوار است که دوباره مسیر صحیحی را برای بهبود سلامت جامعه در پیش گیرد و به اجرای یک برنامه مؤثر و کارآمد در زمینه پزشکی خانواده دست یابد.
نظر شما