به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم ،کودکان بخش زیادی از «تنظیم هیجانی» که شامل پاسخهای عاطفی، ذهنی و رفتاری به موقعیتهای خاص است را در چند سال ابتدایی زندگی خود میآموزند. بخشی از این رفتارها مربوط به توانایی کودکان در انتخاب یک پاسخ آگاهانه بهجای واکنشهای خودکار است. این توانایی که بهعنوان کنترل تلاشگرانه شناخته میشود، از محیط اطراف و بهطور عمده از طریق رابطه کودکان با والدینشان آموخته میشود.
درسالهای اخیر،دادن وسایل دیجیتال به کودکان برای کنترل واکنشهایشان به احساسات، بهویژه احساسات منفی، رواج پیدا کرده است.دکتر صدیقه بزازان، روانشناس کودک در گفتوگو با جامجم به بررسی اثرات ابزارهای دیجیتال در کودکان میپردازد.
چگونه میتوان در عصر ارتباطات، دسترسی کودکان به ابزارهای دیجیتال را کنترل کرد؟
از آنجایی که هر پدیده براساس عملکرد ویژگیهای مثبت و منفی دارد لذا، اگر ما فرهنگ استفاده ابزارهای دیجیتال نظیر موبایل، تبلت و...را به کودک یاد بدهیم، هم کار خودمان بهعنوان والدراحتترمیشود هم آسیب این ابزارها به کودک به حداقل میرسد. بدیهی است که اکنون در دنیای ارتباطات نمیتوانیم کودکانمان را در برابر ابزارهای الکترونیکی ایزوله کنیم اما میتوانیم فرهنگ استفاده از این ابزارها را به آنها آموزش دهیم.
برای فرهنگآموزی اولین قدم این است که والدین درابتدا خود اطلاعات کافی در این زمینه کسب کنند.متاسفانه برخی ازوالدین بهدلیل اینکه دراین زمینه آگاهی ندارند یا نمیخواهند آن راکسب کنند،وسایل و ابزارهای الکترونیکی را بدون محدودیت در اختیار کودکان قرار میدهند تا خودشان راحتتر باشند ووقت آزادتری داشته باشند؛ غافل از اینکه این دنیا، دنیای مجازی است و پدر و مادر وظیفه دارند کودکان را تا دوران نوجوانی با دنیای واقعی آشنا کنند. بنابراین بهدلیل اینکه در حال حاضر بسیاری از والدین مسئولیت والدگری ندارند و نمیتوانند در ابعاد عاطفی، اجتماعی و حمایتی بهدرستی با فرزندشان رفتار کنند، لذا این کاستیها را دنیای بیرون که یکی از آنها ابزارهای دیجیتال است برای فرزندانشان جبران میکند.
نحوه فرهنگآموزی دیجیتال به کودکان خردسال چگونه است؟
اگر ما دورههای زندگی را به نوزادی، نوپایی، کودکی ابتدایی، کودکی میانه، کودکی انتهایی، نوجوانی ابتدایی، نوجوانی میانه و نوجوانی انتهایی تقسیم کنیم، قطعا کودک نوپا متوجه رفتارهای فرهنگسازانه والدین نمیشود ،چراکه این موضوع از سنین دوسالگی شروع میشود. در سنین زیر دو سال، کودکان در مورد همهچیز بسیار کنجکاوند و میخواهند ببینند والدین از چه ابزارهایی و برای چه چیزی استفاده میکنند. اگر از همان ابتدا ما به کودکانمان یاد دهیم که آنها کارتونهای مخصوص به خودشان را دارند و در زمان مشخصی از روز میتوانند از آن کسب اطلاعات کنند، این فرهنگ کمکم در آنها شکل میگیرد.
بزرگترین آسیب استفاده از ابزارهای دیجیتال برای کودکان چیست؟
یکی از بزرگترین آسیبهای استفاده از ابزارهای دیجیتال توسط کودکان، بیتحرکی وعدم فعالیت فیزیکی کودکان است. این موضوع در طولانیمدت به ضعف و عدمهماهنگی عضلانی در کودکان منجر میشودو این بزرگترین آسیب انفرادی است. بزرگترین آسیب اجتماعی به کودکان نیزاین است که کودک نحوه برقراری ارتباط رایاد نمیگیرد وهمینطور که اصول این ارتباط را بلد نیست، وارد جامعه شده و تبدیل به فردی پرتوقع و طلبکار میشود.استفاده از گوشی به یک اختلال خودشیفتگی غیرمستقیم نیز منجر میشود.
نظر شما