به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، گزارشی که نیویورکپست در صفحه سلامت و بهداشت خود منتشر کرده، حاکی از آن است که اصطلاح بیماری ایکس را سازمان بهداشت جهانی برای توصیف وضعیتی که برای علم پزشکی، ناشناخته و عامل بیماریهای انسانی است، به کار میبرد. برای این عامل بیماریزای جدید احتمالا هیچ واکسن یا درمانی حتی اگر هم وجود داشته باشد، در دسترس نیست.
دکتر ریچارد هچت، از ائتلاف نوآوریهای آمادگی همهگیری، به تلگراف گفت: «این موضوعی علمی تخیلی نیست. این سناریویی است که باید برای آن آماده شویم. این بیماری ایکس است.» سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸ اصطلاح بیماری ایکس را ابداع کرد. بعضی از کارشناسان بهداشت عمومی بر این باورند که بیماری ایکس بعدی زئونوز خواهد بود، به این معنی که از حیوانات وحشی یا اهلی سرچشمه میگیرد و سپس به انسان سرایت میکند.
ابولا، ایدز (اچآیوی) و کووید-۱۹، همهگیریهای مشترک بین انسان و دام بودند. با این حال، منابع دیگری از بیماریها وجود دارد و بیوتروریسم میتواند علت همهگیری بعدی باشد. نویسندگان مقالهای در سال ۲۰۲۱ در مجله کنترل بیماری و همهگیری بیمارستانی میگویند: «احتمال یک عامل همهگیری مهندسیشده را هم نمیتوان نادیده گرفت.»
منبع احتمالی دیگر میتواند ویروسهای «زامبی» باشد که قرنها در یخبندان یا دیگر مناطق یخزده محبوس شده بودند، اما حالا در اثر گرم شدن آبوهوا منتشر میشوند.سایر بیماریهای اولویتدار در فهرست سازمان بهداشت جهانی شامل ویروس ماربورگ، تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، تب لاسا، بیماریهای نیپا و هینیپاویروس، تب دره ریفت و سندروم تنفسی خاورمیانه است.
به منظور پیشگیری و مبارزه با شیوع بیماری ایکس، متخصصان پزشکی در سراسر جهان برای افزایش بودجه حمایت از نظارت و تحقیق درباره عوامل احتمالی همهگیری، هیاهو به پا کردهاند.نویسندگان مقاله «کنترل بیماری و همهگیری بیمارستانی» نوشتند: «همهگیری کووید-۱۹ اولین باری نبود که جهان را ویران کرد و آخرین بار هم نخواهد بود. ازاینرو، ما باید در اسرع وقت برای شیوع همهگیری بعدی آماده شویم.»
نظر شما