سه‌شنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۱
کد خبر: 353089

وقتی هجوم و تصرفی باشد دیگر مهم نیست کجاست. از قلب بیابان لوت تا نوک قله دماوند می‌توان آثار تخریب شدید گردشگری را به نظاره نشست. حالا طرح تبدیل جزیره آشوراده به منطقه گردشگری به معضل بزرگی برای گلستان تبدیل شده و موافقان این امر اجرای طرح را در مسیر جذب گردشگر و درآمدزایی برای منطقه می‌دانند و مخالفان هم، از بین رفتن محیط‌زیست را حاصل این کار می‌دانند و دیگر هیچ.

آشوراده؛ از جذب گردشگر تا تخریب محیط‌زیست

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، سال ۱۳۹۵ بود که اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده در دستور کار مدیران گلستان قرار گرفت و براساس طرح اولیه قرار بود این موضوع در عرصه‌ای به مساحت ۳۸۰ هکتار اجرا شود اما دغدغه‌های محیط‌زیستی سبب شد تا عرصه منظور شده برای این طرح ابتدا به ۳۸ و در ادامه به ۲۲ هکتار کاهش یابد.


اما از همان روزهای نخست کارشناسان محیط‌زیست عنوان کردند این جزیره باید همچنان جزو مناطق حفاظت شده باقی بماند و در مقابل مسوولان گلستان و کشور عقیده دارند نباید از ظرفیت‌های آشوراده برای توسعه گردشگری و اشتغال به راحتی گذشت. نزاعی که به‌نظر می‌رسد در سفر سال گذشته رئیس‌جمهور به استان گلستان و خلیج گرگان تکلیف آن مشخص شد. بطوری‌که عزت‌ا... ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره آن به رسانه‌ها گفت: «در جلسه‌ای با رئیس جمهور مشکلات مرتبط با توسعه گردشگری جزیره آشوراده برطرف شد.» اما با گذشت یک‌سال هنوز هم مناقشاتی بر سر این جزیره وجود دارد و مسوولان گلستان نتوانسته‌اند به یک جمع‌بندی درست برسند.



یک جزیره و صد نظر


ساحل‌نشینان گلستان سال‌هاست که چشم انتظار اجرای گردشگری در تنها جزیره ایرانی دریای خزر هستند تا بتوانند در کنار حضور گردشگران و مسافران به این جزیره، به کسب و کار خود در بخش‌های مختلف رونق دهند. موضوعی که استاندار گلستان هم به آن ورود پیدا کرده و در خصوص اتفاقات این جزیره می‌گوید: «حمایت از بومگردی‌ها و سرمایه‌گذاران در بخش گردشگری اصل مهم پیشرفت و توسعه استان است، امروز صنعت گردشگری به عنوان یکی از منابع درآمدی کشورهای دنیا محسوب می‌شود و رونق اقتصادی در صنعت گردشگری بسیار چشمگیر و قابل توجه است.» علی‌محمد زنگنه ادامه می‌دهد: «هیچ کوتاهی را در اجرای مصوبات پیشرفت و توسعه جزیره آشوراده نخواهم پذیرفت و همه مدیران و دستگاه‌ها باید بر مصوبات پایبند بوده و آنها را به صورت کامل اجرا کنند، اقدامات توسعه‌ای در استان نباید در گیر و دار بروکراسی اداری متوقف شود.» اما چند روز پیش عطاا... کاویان، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران با بیان این‌که مجریان پروژه گردشگری برای عملیات عمرانی در عرصه ۲۲ هکتاری هیچ گونه مجوزی ارائه نداده‌اند و به همین دلیل این فعالیت‌ها توسط محیط‌زیست متوقف شده است، گفته بود: «اجرای هرگونه پروژه عمرانی و گردشگری در مناطق چهارگانه محیط‌زیست مستلزم اخذ مجوزهای قانونی از سازمان حفاظت محیط‌زیست است و در خصوص پروژه بوم‌گردی جزیره آشوراده هم، این موضوع صدق می‌کند.» غلامرضا منتظری، نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس هم معتقد است که باید نظام مسائل مشکلات حوزه گردشگری دسته‌بندی شود، برخی قوانین مزاحم و برخی کم‌اثر هستند، باید این دغدغه‌ها احصا و برای آن چاره‌جویی و علاج‌بخشی شود.
به گفته این نماینده، منطقه‌ای به نام آشوراده داریم ولی هیچ استفاده‌ای از آن نمی‌شود. کل استان گلستان هیچ چیز حتی کشاورزی نمی‌خواهد اگر تنها به صنعت گردشگری آن بپردازیم.»


آشوراده در بازی پیچیده


همه اتفاقات و اظهارنظرها در ماه‌های اخیر بر این محور استوار بود که گره‌های کور گردشگری آشوراده با انعطاف طرفین، یعنی استانداری گلستان و سازمان محیط‌زیست گشوده شده و بزودی عملیات اجرایی این پروژه در آَشوراده آغاز خواهد شد اما محیط‌زیست مازندران در روزهای قبل، عملیات تسطیح و مهندسی در عرصه پیش‌بینی شده برای گردشگری در آَشوراده را متوقف کرد و امیدها به کما رفت.
ظرفیت‌های بکر و چشم‌اندازهای بدیع جزیره آشوراده بر کسی پوشیده نیست و مخالفان و موافقان پروژه گردشگری آشوراده بر این موضوع اتفاق نظر دارند و هر دو طیف بر این باور هستند که راه‌اندازی بومگردی در این منطقه می‌تواند پیشرانی برای توسعه و پیشرفت شهرهای ساحلی و حتی کل استان گلستان باشد.
حالا علیرضا حاج محمدعلی، مشاور استاندار گلستان با اشاره به صدور تمامی مجوزهای لازم برای طرح گردشگری آشوراده می‌گوید: «تمام مجوزهای قانونی برای طرح گردشگری آشوراده صادر شده و هیچ دغدغه‌ای برای اجرای این مطالبه کهن مردم گلستان نداریم. در حال حاضر ۲۲هکتار از جزیره و ۱۳۸هکتار در سایت پشتیبان آماده واگذاری به سرمایه‌گذار است.»
به هر حال آشوراده وارد بازی پیچیده‌ای شده که معلوم نیست حق با چه کسی است. گروهی از توجه به گردشگری و درآمدزایی از این راه صحبت می‌کنند و در مقابل هم عده‌ای از توجه به مسائل زیست محیطی و حفاظت از آن می‌گویند. بی‌شک در اجرای طرح گردشگری در مناطق حساس زیست‌محیطی، حفظ و صیانت از ذخایر ارزشمند حیات وحش و زیستگاه بکر منطقه مورد تاکید است و نباید برای دستیابی به توسعه، محیط‌زیست را فدا کرد. ضمن این‌که تمام تلاش دولت بر این است تا محیط‌زیست احیا شود و سلایق شخصی و غیرکارشناسی در پیشبرد کارها خللی ایجاد نکند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha