بالا گرفتن امواج افشا و تكذیب درباره توزیع واكسن‌های وارداتی ظرف روزهای گذشته، تاییدی بود بر اینكه ادعای مسوولان و عاملان قوای مقننه و مجریه درباره «سیاسی نبودن مقوله سلامت» و «پرهیز از سیاسی شدن مقوله سلامت» صرفا یك شعار بی‌پشتوانه است و اتفاقا، «مقوله سلامت» از آن دست موضوعاتی است كه در زمان‌های مقتضی و از جمله در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و جبهه‌گیری جناح‌های سیاسی در مقابل یكدیگر، به سادگی می‌توان آن را با سیاست در یك كاسه ریخت و محصولی سیاست‌زده بیرون آورد.

واكسن كرونا؛ تسویه‌حساب سیاسی یا گم‌شدن اساسی

سلامت نیوز:بالا گرفتن امواج افشا و تكذیب درباره توزیع واكسن‌های وارداتی ظرف روزهای گذشته، تاییدی بود بر اینكه ادعای مسوولان و عاملان قوای مقننه و مجریه درباره «سیاسی نبودن مقوله سلامت» و «پرهیز از سیاسی شدن مقوله سلامت» صرفا یك شعار بی‌پشتوانه است و اتفاقا، «مقوله سلامت» از آن دست موضوعاتی است كه در زمان‌های مقتضی و از جمله در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و جبهه‌گیری جناح‌های سیاسی در مقابل یكدیگر، به سادگی می‌توان آن را با سیاست در یك كاسه ریخت و محصولی سیاست‌زده بیرون آورد. 


اصل ماجرا چیست؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد ، چند روز قبل، دو نماینده مجلس با استناد به آمار‌های سازمان غذا و دارو مدعی شدند كه توزیع واكسن‌های كرونای وارداتی به كشور، مغایر با آمار و اعدادی است كه وزارت بهداشت اعلام می‌كند. روز دوشنبه، معصومه پاشایی‌بهرام؛ نماینده مرند و جلفا و عضو ناظر مجلس در شورای اجرایی فناوری اطلاعات، در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت، با استناد به جداول واردات و توزیع واكسن‌های كرونا، مدعی شبهاتی در واقعیت روند توزیع واكسن‌ها شد.

 پاشایی‌بهرام، ضمن طرح ادعای فروش واكسن كرونای دولتی 300 هزار تومانی در بازار سیاه به قیمت 25 میلیون تومان و وجود شواهد دال بر خروج واكسن از زنجیره رسمی توزیع به بازار سیاه و انتقاد از جانمایی افراد فاقد اولویت در لیست‌های تزریق در مراكز بهداشتی و بیمارستان‌ها، اعلام كرد كه برخلاف روند معمول و در حالی كه باید شناسه اصالت واكسن در سامانه «تیتك» ثبت شود، تاكنون بیش از 50 درصد شناسه‌ها در سامانه ثبت نشده آن هم در حالی كه ثبت آفلاین و با تاخیر شناسه اصالت واكسن در سامانه اتفاق می‌افتد. 

پاشایی‌بهرام تاكید كرد: «برای استفاده صحیح از سامانه تیتك و سیب، باید آموزش لازم به پرسنل بهداشتی داده شده و تمامی شناسه‌های اصالت واكسن‌ها در سامانه تیتك ثبت شوند تا جلوی خروج از زنجیره گرفته شود، تمامی شناسه‌ها باید قبل از تزریق، از سامانه تیتك استعلام تا واكسن‌های تقلبی شناسایی شوند و لیست‌های تزریق به صورت سیستمی و نه كاغذی و با مسوولیت فرد مشخصی به سامانه سیب معاونت بهداشت ارسال شود تا مساله‌ای شبیه مساله پاكبان‌ها (تزریق خارج از نوبت واكسن به مدیران شهرداری‌های آبادان و علی‌آباد كتول و تهران و قزوین با توجیه درخواست داوطلبانه پاكبان‌ها برای تزریق واكسن به مدیران) پیش نیاید.

همچنین باید كد ملی افراد قبل از تزریق از ثبت احوال به صورت سیستمی استعلام شده و با لیست ارایه ‌شده تطبیق داده شود تا افراد به جای هم واكسن نزنند، پیامكی حاوی كد تایید به تلفن همراه فرد ارسال شود تا فرد این كد را در اختیار مركز بهداشت قرار دهد و مركز بهداشت صرفا با داشتن این كد بتواند اطلاعات تزریق را در سامانه ثبت كند (همانند فرآیندی كه برای ‌هویت سنجی افراد در اینترنت بانك‌ها انجام می‌شود) و برای واكسیناسیون، اطلاعات بیماران خاص به جای خوداظهاری، از بیمه‌های درمانی به صورت سیستمی گرفته شود چون بیمه‌ها این اطلاعات را به صورت صحیح و دقیق در اختیار دارند.»

روز چهارشنبه، محسن دهنوی؛ نماینده تهران و عضو هیات‌رییسه مجلس هم در صفحه توییتر خود خطاب به مسوولان وزارت بهداشت نوشت: «یا اطلاع ندارید یا مثلا اطلاع ندارید! سامانه‌های خودتان نشانگر گم‌ شدن ۲۰۰هزار دوز واكسن كروناست. نامه‌ام به آقای نمكی بی‌پاسخ مانده تا كد ملی واكسینه‌شدگان و تعداد دقیق دوز واكسن‌ها را به مجلس اعلام كند.

با استفاده از ابزارهای نظارتی مجلس، تكلیف واكسن‌های نامشخص را معلوم می‌كنیم.»به دنبال انتشار اظهارات این نمایندگان كه برخی در فضای مجازی منتشر شد و برخی دیگر به خروجی خبرگزاری‌ها رسید، كیانوش جهانپور، از جایگاه سخنگوی سازمان غذا و دارو و رییس مركز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، این اظهارات و شبهات را تكذیب كرد و روز پنجشنبه در صفحه توییتر خود در دو پاراگراف و با دو ادبیات متفاوت به این اظهارات پاسخ داد و نوشت: «یكی گفته، ۲۰۰هزار دوز واكسن گم شده، اون یكی گفته: یك میلیون و ۵۰۰هزار دوز واكسن كرونا گم شده، منتظر سومی هستیم كه بره بالاتر، الحمدلله متر كه نداره، كنتور هم نمیندازه، استخوان هم نیست كه در گلو گیر كنه! برو بالاتر... تاكنون سه میلیون و ۱۹۵ هزار و ۸۰۰ دوز واكسن كرونا وارد و تحویل وزارت بهداشت شده و در زنجیره توزیع قرار گرفته است.

هیچ واكسنی گم نشده و نخواهد شد، اطلاعات واكسن‌های كرونا مستمرا قابل رصد است، آنچه ظاهرا خارج از نظام سلامت مدت‌هاست گم شده، صداقت برخی سیاسیون و حرف مستند و با حساب و كتاب است.»اظهارات نمایندگان مجلس در حالی است كه وزارت بهداشت در آخرین گزارش‌های خود اعلام كرده: «تاكنون یك میلیون و 670 هزار و 118 نفر، دوز اول واكسن كرونا و 330 هزار و 805 نفر نیز دوز دوم را تزریق كرده و واكسینه شده‌اند و مجموع واكسن‌های تزریق شده در كشور به دو میلیون و 923 دوز رسیده است.»


هر اتفاقی، دو رو دارد

 آنچه نمایندگان مجلس را به انتقاد و اعتراض واداشته و سخنگوی سازمان غذا و دارو و رییس مركز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت را برآشفته كرده، باید از دو زاویه مورد توجه قرار بگیرد چون شرایط امروز كشور، ایجاب می‌كند كه عینك‌های‌مان برای بررسی این اتفاق، تعویض شود.   اگر ادعاهای نمایندگان مجلس، واقعیت داشته باشد:

اگر نمایندگان قوه مقننه، این‌بار راست گفته و به شواهدی دال بر تناقض آماری در توزیع واكسن‌های وارداتی و غیرقابل عرضه عمومی كرونا رسیده باشند، آخرین برگ بازنده برای وزیر بهداشت دولت دوازدهم روی میز آمده است. سعید نمكی؛ دومین وزیر بهداشت دولت دوازدهم بود كه وقتی با حكم رییس‌جمهوری و رای مثبت نمایندگان مجلس دوازدهم به وزارت منصوب شد، اعلام كرد كه عزم خود را بر توقف چرخه گسترده واردات دارو، حمایت از تولید داخل و خشكاندن ریشه‌های فساد دارو جزم كرده است. تشكیل یك قرارگاه ویژه برای گزارش‌دهی مستمر درباره نحوه هزینه‌كرد ارز دارو از اقداماتی بود كه این وزیر بهداشت به آن مباهات كرده و از ابداعات خود می‌دانست.

اما همین امروز، همین حالا، می‌توانید به بزرگ‌ترین بازار سیاه داروی ایران؛ خیابان ناصرخسرو، سر بزنید و از داروفروشان خیابانی كه هیچ ظاهر عجیب و غریبی هم ندارند، سراغ گران‌ترین داروهای یارانه‌ای كه با ارز دولتی وارد شده یا حتی داروهایی كه به دلیل ماهیت و مواد موثره، تحت تدابیر شدید امنیتی و قضایی تولید و توزیع می‌شوند و فقط و فقط مصرف بیمارستانی و محدود دارند را بگیرید.

شاید این داروفروشان نتوانند در یك ساعت و یك روز برای‌تان تامین كنند، ولی مطمئن باشید كه تا آخر هفته این دارو را به دست بیمارتان می‌رسانید و مطمئن باشید كه دارویی تحویل می‌گیرید كه از تنور داغ شبكه رسمی توزیع و ممهور به برچسب فارسی بیرون آمده است. فساد شبكه دارو، كالای موجود در سوپرماركت‌های سطح شهر نیست كه یك مامور دون پایه سازمان تعزیرات یا یك پلیس رده چندم بتواند سر از منشأ و ریشه آن در بیاورد.

همچنانكه در تمام كشورهای درگیر با فساد دلالی و رانت، مرسوم است، سر دراز این قصه، گاه می‌تواند تا بالاترین لایه‌های قدرت هم برسد. پس اگر یك نماینده مجلس سیزدهم، یك بار خبط كرده و در تلاشی حساب شده، به اسناد طبقه‌بندی شده دال بر نشت گران‌ترین و حیاتی‌ترین داروی مورد نیاز جمعیت عمومی كشور دست پیدا كرده، تكذیب واقعیت‌ها، كاری عبث است چون تنها استناد تكذیب‌كنندگان در قبال افشاگری‌ها، این است: «به صداقت همكاران‌مان، اعتماد داریم.»و این اصلا جواب خوبی نیست.

صداقت یا بی‌صداقتی، پوست صورت نیست كه تغییر رنگ بدهد. بسیاری از آدم‌های خطاكار و شرور، ظاهر و چهره‌ای به مراتب مظلوم‌تر از من و شما دارند و آنقدر سیاس هستند كه با انتخاب آگاهانه كلمات و با توسل به قدرت گویای زبان بدن، زبده‌ترین كارآگاهان سیاست و اقتصاد را هم فریب داده و سند دوباره‌ای برای بی‌گناهی خود جمع كنند.

نمونه این افراد هم البته در ایران اسلامی، كم نبوده و نیست و نسل‌شان هم روز‌به‌روز، بارورتر می‌شود. پس می‌شود به سخنگوی سازمان غذا و دارو این‌طور گفت كه: آقای جهانپور، برای دفاع از صداقت نظام سلامت و دست‌اندركاران توزیع واكسن كرونا، سندی محكم‌تر از آمار عددی واكسن‌های وارداتی رو كنید چون حریف‌تان، دست‌هایی پرتر از شما دارد.

آقای جهانپور لطفا توجه كنید كه یك  سوال مهم هنوز برای بسیاری از مردم ایران؛ مردم شهرهای آبادان، علی‌آباد كتول، قزوین، زنجان و تهران بی‌پاسخ مانده؛ این كه واقعا اگر بنا به ملاحظاتی، تخلف توزیع واكسیناسیون پاكبان‌های بینوا و انحراف تزریق به سمت مدیران و افراد خارج از اولویت شهرداری‌های این شهرها رو و رسانه‌ای نمی‌شد، آیا جمعیت عمومی از این تخلف باخبر می‌شد؟ و آیا عنوان محترمانه انحراف نوبت‌بندی واكسن كرونا، نشت دارو نیست؟ اگر ادعاهای نمایندگان مجلس، واقعیت نداشته باشد: در این‌ صورت می‌رسیم به پایان خوش بازی؛ تسویه حساب سیاسی نمایندگان مجلس سیزدهم با دولت منتسب به اصلاح‌طلبان و تمام هواداران آنها. در این صورت، طرح ادعای انحراف واكسن‌های وارداتی و گم شدن 150 هزار یا 200 هزار دوز واكسن، آخرین برگ برنده در دست نمایندگان مجلس است كه می‌خواهند در این 35 روز باقیمانده به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا، به تصور خود، حداقل برای یك دوره چهارساله، جناح مخالف را به استراحت اجباری بفرستند.

اصحاب رسانه، یك فرمول كلیدی دارند؛ «مخاطبی كه امروز خبری را می‌خواند، هیچ تضمینی نیست كه فردا، دنبال پیگیری خبر بدود. پس، همین امروز باید ضربه كاری را بزنی.»اگر محسن دهنوی و معصومه پاشایی‌بهرام هم این فرمول را بلد باشند، ضربه كاری را زده‌اند. حالا، مسوولان وزارت بهداشت به یك دوپینگ اساسی نیاز دارند برای دویدن در مسیر بی‌انتهای مرمت خرابكاری‌ها....

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha