سلامت نیوز: این روزها در کنار افزایش سایتهای شرط بندی، سایتهای کف بینی، طالع بینی، جنگیری، فال قهوه و ... در جامعه افزایش پیدا کرده و هر از چندگاهی اخبار کلاهبرداریها و سوءاستفادهها در رسانهها به گوش میرسد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،رمالهایی که تا چند دهه پیش در کنار خیابانها بساطشان را پهن می کردند، امروزه به واسطه گسترش فضای مجازی و نگاه خرافاتی برخی، کار و کسب خوبی دارند. در حقیقت رمالی، شغلی بدون مالیات و بدون نیاز به سرمایهگذاری است؛ هیچ نهاد و سازمانی هم نظارتی بر قیمتها و فعالیت رمالان ندارد و شاید به همین دلیل است که این افراد بارها سر اقشار مختلف جامعه را کلاه گذاشتهاند.
در حال حاضر گرفتن فال از طریق تلفن و اینترنت بسیار رواج پیدا کرده بهطوری که بیش از ۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان درآمد ماهانه هر فالگیر برآورد شده است. از سوی دیگر خانمها بیشتر از آقایان تصور میكنند كه با كمک گیری از رمالها و فالگیرها میتوانند قدرت بیشتری در تعاملات زندگی و كنترل بیشتری نسبت به اطرافیانشان داشته باشند.
این بدان معنا نیست كه آقایان در این گروه قرار ندارند و به سمت و سوی رمالی و فال و خرافات نمیروند. چیزی كه مطالعات علمی نشان میدهد این است كه احتمالا سطح بالای تحصیلات و آگاهی باعث میشود كه فرد كمتر تحت تاثیر این پدیده قرار بگیرد نه جنسیت و ثروت و طبقه اجتماعی.
سرهنگ كارآگاه مهرداد امیدی، معاون سابق مبارزه با جرایم جعل و كلاهبرداری پلیس آگاهی كشور به «آرمان ملی» میگوید: رمالی و فالگیری در تمام جای كشور وجود دارد. بهطور طبیعی هر جا جمعیت بیشتر باشد، این پدیده نیز بیشتر دیده میشود.
بیشتر مردم گمان میکنند كه رمال و فالگیر در این شهرها حضور پررنگتری دارند. درحالیكه اینطور نیست؛ رمالی در شهرهای بزرگ به اندازه شهرهای كوچك است، ولی به خاطر بسیاری از مسائل، شكایت كمتری به مراکز قضائی و انتظامی می شود.
ثروتمندان یا فقرا
با تمام این اوصاف شاید بتوان تقسیمبندی قربانیان این گروه را بر اساس ثروت یا تحصیلات دستهبندی كرد. سرهنگ امیدی در این رابطه میافزاید: مراجعه به فالگیر در فضای مجازی و دنیای واقعی در بیشتر موارد 2 دلیل عمده دارد.
علت نخستین به خاطر تفریح است؛ معمولا افرادی كه در طبقه مرفه جامعه زندگی میکنند به سراغ این كار میروند. آنها این موضوع را یک تفنن روزانه میدادنند و برای همین حاضر هستند برای تفریح، برای هر آنچه که گفته می شود پول بپردازند. در حالت دوم، بروز برخی مشکلات باعث میشود فرد به سراغ رمال و فالگیر بود.
در شرایط سخت یكی از راهحل هایی كه افراد به آن فكر می كنند، سحر و جادو است تا شاید بتوانند به این روش بر مشكلات فائق آیند.معاون سابق مبارزه با جرایم جعل و كلاهبرداری پلیس آگاهی كشور در ادامه تاکید میکند: البته پایگاه اجتماعی این افراد، مشخص نیست. افراد در جایگاههای مختلف ممكن است دست به دامن فالگیران شوند.
به همین دلیل نمیتوان وضعیت مالی را ملاك و معیاری برای بررسی این موضوع در نظر گرفت. با این حال سطح تحصیلات و میزان اعتقادات مذهبی در میزان گرایش افراد نقشی تعیینکننده دارد. هر چه فرد تحصیلات دانشگاهی بیشتری و اعتقاد قویتری داشته باشد، كمتر به سوی جادو و سحر جذب میشود.
جنایات سیاه
از دست دادن پول و پرداخت هزینه آن هم برای چیزی كه وجود ندارد، به خودی خود نگرانكننده است، اما این مسأله زمانی حاد و نگرانكنندهتر میشود كه ردپای جنایات سیاه رمالان به این بازار باز شود.
چندی پیش رمالی که به بهانههای مختلف، برای درمان بیماری یا بخت گشایی از مردم وجوه نقد دریافت کرده و اقدام به سوء استفاده از زنان و دختران و آزار و اذیت آنان میکرد، توسط ماموران پلیس امنیت عمومی شهرستان پیشوا دستگیر شد.
معاون سابق مبارزه با جعل و كلاهبرداری در این رابطه میگوید: این موضوع زمانی به نگرانی تبدیل میشود كه بحث سوءاستفادههای جنسی مطرح شود. اینجاست كه قربانیان این پرونده ها در دامی میافتند كه خودخواسته وارد آن شدهاند و راهی برای رهایی ندارند.
قیمت های رو به افزایش
چند وقتی است كه فرم و شكل رمالی و فالگیری زمین تا آسمان تغییر كرده و مدل آن از كارت و كف بینی به پرداخت اینترنتی و ارسال ایمیل ارتقا یافته است. در حقیقت پای این كلاهبرداری به فضای مجازی و شبكههای اجتماعی هم کشیده شده است.
امروزه کمتر پیش میآید که صفحهای در فضای مجازی را باز كنید و در گوشه و کنار آن، صحبت از شانس و آگاهی از آینده نباشد. ممكن است فال حافظ باشد كه صد البته تغییرات بسیاری در آن رخ داده و بیشتر ترجمه مندرآوری اشعار است یا فال تاروت و قهوه. هر چه باشد شما را تهییج میکند تا از آیندهای که هیچ از آن نمیدانید، مطلع شوید. با ورود به سایت، از شما هزینههایی طلب میشود كه كمترین رقم آن 20هزار تومان است.
یک جامعه شناس اجتماعی در این باره میگوید: زمانی كه كاربر وارد سایت میشود، هزینههایی کم به او پیشنهاد میشود تا ریسک کرده و این فالگیری را امتحان کند. فرد فکر میکند چیزی از دست نمیدهد و اقدام به خرید وسایلی جعلی و ساختگی مثل مهره مار میکنند؛ وسایلی كه جعلی و ساختگی است. پرویز کمالی همچنین خاطرنشان می کند:
حالا اگر جنسی که خریده شده ارسال نشود فرد به خود دلداری میدهد که پول زیادی را از دست نداده است. اگر هم كاربر مهره مار را دریافت كند، بعد از مدتی میبیند كه هیچ استفادهای ندارد و آن را دور میاندازد. متاسفانه چیزی كه دور انداخته نمیشود خرافه و اعتقاد فرد به موثربودن سحر است. این مسأله در طولانی مدت به فرد آسیب میزند.
ترویج خرافه
شیوههای فال فضای مجازی به این جا ختم نمیشود و راه های دیگری هم وجود دارد. حتما شما هم پیامكها یا كامنت هایی كه در فضای مجازی منتشر می شود مبنی بر اینکه پیام را به 10-20 نفر دیگر ارسال کنید را دیدهاید.
معمولا محتوای این پیامکها مفهوم چندانی ندارد، اما این مطالب خودش نوعی كلاهبرداری است. چرا؟ پاسخ اینجاست كه این نوع كلاهبرداری به این دلیل است كه هر چقدر یك مطلب در فضای مجازی بیشتر منتشر شود یا لایك بیشتر بخورد، از نظر مالی برای مخترع و مبتكر آن، سود بیشتری به همراه دارد.
ماجرا به همینجا ختم نمیشود، چراكه دستهای زیادی پس این پرده است كه هدفش صرف درآمدزایی نیست. کمالی در این رابطه می گوید: علاوه بر اینكه افزایش تعداد لایك و گردش یك متن در فضای مجازی برای فرستنده متن درآمد مالی دارد، باعث ترویج خرافات و از بین رفتن ایمان و اعتقادات افراد می شود. این موضوع به پیكره فرهنگ و جامعه یك ملت صدمات مخرب زیادی وارد می كند.
نظر شما