سلامت نیوز: سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر توضیحاتی را درباره وضعیت اعزام به خدمت سربازی مشمولان معتاد ارائه کرد و گفت: براساس مقررات وظیفه عمومی، هیچ معتادی نباید وارد دوره خدمت سربازی شود و لازم است ابتدا تحت درمان قرار بگیرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، دكتر پرویز افشار در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت خدمت سربازان معتاد گفت: سربازان، فارغالتحصیل مدارس هستند و پیشبینی ما این است که نرخ شیوع اعتیاد در این جمعیت متاثر از نرخ شیوع اعتیاد در جمعیت دانشآموزی و جمعیت عمومی باشد.
وی ادامه داد: در سال 94 توفیق پیدا کردیم تا با مشارکت نهادهای نظامی ذیربط دورههای آموزشی پیشگیرانه برگزار کنیم به طوری که ظرف 2 ماه گذشته 18 دوره آموزشی بزرگ برای سربازان وظیفه و پارهوقت به ویژه در نیروی زمینی ارتش برگزار شد. نیروی زمینی ارتش بیشترین میزان سربازان را در اختیار دارد و استقبال خوبی از این دورهها شده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر با بیان اینکه با نیروی زمینی ارتش به تفاهمی رسیدیم تا بتوانیم مشاوران و مددکاران آنها را تحت آموزشهای تخصصی قرار دهیم، گفت: به این ترتیب مشاوران و مددکاران این نهاد خود اقدام به آموزش سربازان خواهند کرد.
افشار بیان كرد: معمولا قبل از اینکه مشمولان به خدمت اعزام شوند، تستها و ارزیابیهای سلامتی بر روی آنها انجام میشود و اگر اعتیاد داشته باشند، شناسایی خواهند شد. براساس مقررات وظیفه عمومی، هیچ معتادی نباید وارد دوره خدمت سربازی شود و لازم است ابتدا تحت درمان قرار بگیرد، البته باید گفت که این دوره درمان برای این افراد غیبت از سربازی محسوب نمیشود.
وی افزود: یک مشکل وجود داشت که این افراد در دوره درمان تحت پوشش بیمه نبوند. ما استفساریهای از سازمان مدیریت گرفتیم كه براساس آن به وزارت رفاه ابلاغ شد که در برنامه جامع درمان اعتیاد همه گروههای سنی و جسمی گرفتار اعتیاد را پوشش دهد. براین اساس مشمولان اعزام به سربازی نیز میتوانند از این امکان استفاده کنند و سازمان بیمه سلامت موظف است آنان را در سامانه پابا ثبتنام کرده و بیمه آنها را در دوره درمان تقبل کند.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر در ادامه با اشاره به اینکه راجع به نرخ دقیق شیوع اعتیاد در جمعیت سربازی مطالعات گستردهای انجام نشده است، اظهار کرد: قصد داریم در سنوات آتی با رعایت حریمها و حساسیتهایی که وجود دارد، این اقدام را انجام دهیم و برای مشخص شدن نرخ شیوع اعتیاد در این جمعیت مطالعاتی انجام دهیم.
افزایش 15 درصدی کشفیات مواد مخدر در سال جاری
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای ستاد در ادامه به اعلام آمار کشفیات 11 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته پرداخت و گفت: در 11 ماهه اول سال 94، کشفیات هروئین 22 درصد افزایش داشت. این میزان در سال گذشته 13 هزار کیلوگرم بود که در 11 ماهه امسال به 16 هزار کیلوگرم رسیده است. همچنین مرفین 23 درصد کاهش کشفیات دارد. میزان این کشفیات در سال 93 بیش از 10 هزار کیلوگرم بوده که در سال 94 به 7000 کیلوگرم رسیده است. کشفیات تریاک نیز از یک رشد 12 درصدی برخوردار است و از 393 هزار کیلوگرم در سال 93 به 439 هزار کیلوگرم در سال 94 رسیده است.
افشار افزود: طی این مدت با رشد 24 درصد کشفیات حشیش روبهرو هستیم و این میزان از 71 هزار کیلوگرم در سال 93 به 88 هزار کیلوگرم در سال 94 رسیده است. میزان کشفیات شیشه نیز 26 درصد كاهش را نشان میدهد و میتوان گفت مجموع کشفیات موادمخدر در 11 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 15 درصد افزایش یافته است.
وی در ادامه به کاهش 80 درصدی کشفیات قرص و آمپول و افزایش 251 درصدی کشفیات پیشسازهای موادمخدر اشاره کرد و گفت: میزان عملیات و درگیریها 13 درصد و میزان گروههای متلاشی شده، 3 درصد رشد را نشان میدهد. همچنین با کاهش 29 درصدی انهدام کارگاههای شیشه روبهرو هستیم و میزان شهدای موادمخدر 81 درصد رشد منفی را نشان میدهد که نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای ستاد مبارزه با موادمخدر ادامه داد: کشته شدگان اشرار کاهش 25 درصدی داشته و دستگیری اشرار نیز 10 درصد رشد منفی را نشان میدهد اما در مقابل میزان جمعآوری معتادان متجاهر رشد 34 درصدی داشته که متاثر از اجرای طرح ساماندهی است.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر به اعلام تغییرات قیمتی موادمخدر نیز پرداخت و گفت: قیمت خردهفروشی تریاک 46 درصد و عمده فروشی آن 8 درصد کاهش را نشان میدهد. همچنین قیمت خردهفروشی هروئین 13 درصد و قیمت عمده فروشی آن 20 درصد افزایش یافته است.
افشار افزود: در خردهفروشی حشیش با کاهش 3 درصدی و در عمدهفروشی آن با کاهش 9 درصدی قیمت روبهرو هستیم و آمارها حاکی از آن است که در 11 ماهه اول امسال، بالاترین میزان افزایش قیمت شیشه را در چند سال اخیر داشتهایم. به گونهای که قیمت خردهفروشی آن 90 درصد و قیمت عمدهفروشی آن 122 درصد افزایش یافته است.
آخرین وضعیت ساماندهی معتادان متجاهر
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین وضعیت ساماندهی معتادان متجاهر جمعآوری شده اظهار کرد: در آذرماه امسال طرح ساماندهی آغاز شد و 5700 نفر جمعآوری شدند. 161 نفر از آنها از اتباع خارجی بودند كه كشورهای خود بازگردانده و تعدادی هم از متکدیان بودند که به سامانسراهای شهرداری منتقل شدند. 4240 نفر نیز در مراکز ماده 15 و 16 ما پذیرش شدند. متاسفانه حدود 3 ماه از اجرای این طرح میگذرد و علیرغم آنکه شهرداری متعهد شده بود که 44 مرکز تحت عنوان «بهاران» هرکدام به ظرفیت 150 نفر را در 22 منطقه تهران راهاندازی کند كه تاکنون سه مرکز افتتاح شد.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای ستاد ادامه داد: شهرداری به ما اعلام کرده که 12 مرکز آماده افتتاح است و تا پایان سال تعداد آن به 25 مرکز میرسد. باید منتظر بمانیم تا این وعدهها محقق شود. معتقدیم که هیچکدام از افراد جمعآوری شده نباید بدون توانمندسازی رها شوند و باید همه به مراکز توانمندسازی بهاران بروند و دورههای توانمندسازی را حتما بگذرانند.
افشار افزود: در چند روز گذشته 198 نفر از معتادان در قالب طرح ساماندهی به مراکز اخوان و شفق گسیل شده بودند که مقرر شد به سمت مراکز بهاران اعزام شوند. البته از مجموع معتادان متجاهر خیابانی که جمع آوری شدند تعدادی معتاد متجاهر نبودند و مشکلات تکدی گری و یا به بیماری مزمن روانی مبتلا بودند، همچنین تعدادی از این معتادان زن هستند که در اختیار مرکز شفق قرار گرفته اند و هم اکنون 385 مددجو در شفق حضور دارند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: 130 نفر از این معتادان جمع آوری شده هم ادعا کردند که کسانی هستند که توان نگهداری آنها را داشته باشند و از این تعداد 50 نفر قرار شد که در اختیار سرپرستشان قرار گیرند.
برخی از مواد مخدر با بسته بندی ایرانی وارد کشور می شود
برخی مواد مخدر از جمله ترامادول که مصارف دوگانه دارد با بسته بندی ایرانی وارد کشور میشود که مسئولان اطلاعاتی ، امنیتی و انتظامی رصد خوبی بر ورود این محموله ها دارند.
افشار در خصوص ماده مخدر شیشه افزود: یکی از مهمترین علت های افزایش قیمت این ماده مخدر این است که میزان دسترسی به آن بسیار کم و بر همین اساس ورود شیشه به کشور بسیار کنترل شده و اقدامات خوبی در زمینه نابودی آزمایشگاه های صنعتی در داخل کشور هم صورت گرفته است
وی اظهار داشت: ما در گمرکات کشور نیازمند استقرار هر چه بیشتر تجهیزات ایکس ری هستیم که بتواند کامیون ها را هم رصد کند. بخش قابل توجهی از مرزهای افغانستان و پاکستان مسدود شده و فقط حدود 200 کیلومتر از مرز سراوان انسداد پیدا نکرده که این مهم در اولویت ستاد است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: پیش بینی می کنیم پس از انسداد کامل مرزها، سوداگران مرگ راه های آبی را جایگزین کنند که باید نظارت ها در سه استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان بیشتر شود.
افشار به برنامه های سال آینده ستاد به ویژه در بحث پیشگیری از اعتیاد دانش آموزان، دانشجویان و کارگران اشاره کرد و ادامه داد: ما بحث پیشگیری در پادگان ها و مراکز نظامی را به جد دنبال می کنیم و در گروه های صنعتی و نفتی سند جامع پیشگیری از اعتیاد را تدوین کرده ایم که هم اکنون در عسلویه خانه بهداشت کارگری به این منظور احداث شده است.
وی در خصوص برخی آمارها درباره تعداد دانش آموزان معتاد گفت: اینکه چندی پیش اعلام شد 140 هزار دانش آموز معتاد داریم آماری غلط است اما ما حدود 130 هزار دانش آموز را داریم که شاید یک بار سابقه مصرف مواد مخدر را داشته باشد که این اعتیاد محسوب نمی شود.
افشار در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا در سال 94 با ورود ماده مخدر جدیدی مواجه بوده ایم؟ بیان كرد: شاید برخی افراد از آفریقای جنوبی و یا برخی کشورهای آسیایی به صورت چند قرص و برای مصرف خود این مواد مخدر جدید را وارد کرده باشند اما در 11 ماهه امسال هیچ ماده مخدر و محرک جدیدی در کشور به صورت تجاری وارد نشده است در حالیکه در دیگر نقاط جهان با ورود این نوع مواد مواجه بوده ایم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه درمان معتادان با متادون را چقدر اثرگذار می دانید؟ گفت: این بحث در سال های 75 و 86 زمانی مطرح شد که با افزایش بیش از حد ایدز و هپاتیت در معتادان تزریق روبرو بودیم و در آن زمان مقرر شد خدمات کاهش آسیب آغاز شود. در حقیقت نگاه به متادون در آن زمان، درمان کامل اعتیاد نبود و فقط این بود که اعتیاد تزریقی به سمت درمان های دیگر کشیده شود.
افشار در پایان بیان داشت: البته مصرف یک بار متادون در روز به طور قطع مشکلات خُلقی دیگر مواد مخدر را ایجاد نمی کند و رفتارهای پرخطر در مصرف کنندگان متادون بسیار کم مشاهده شده است و کسی که متادون مصرف میکند علاوه بر اینکه گرایشش به دیگر مواد مخدر کم می شود به چرخه خدمات سلامتی هم متصل خواهد شد.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر توضیحاتی را درباره وضعیت اعزام به خدمت سربازی مشمولان معتاد ارائه کرد و گفت: براساس مقررات وظیفه عمومی، هیچ معتادی نباید وارد دوره خدمت سربازی شود و لازم است ابتدا تحت درمان قرار بگیرد.
نظر شما