پنجشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۳
کد خبر: 159596

داروسازی یکی از رشته‌های تاثیر گذار بر شاخص‌های سلامت و اقتصاد هر جامعه‌ای است و همواره تغییرات دولت‌ها فرایندهای مربوط به این رشته را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

از داروخانه‌داری تا فروشگاه دارویی!

سلامت نیوز: داروسازی یکی از رشته‌های تاثیر گذار بر شاخص‌های سلامت و اقتصاد هر جامعه‌ای است و همواره تغییرات دولت‌ها فرایندهای مربوط به این رشته را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، همزمان با روز داروساز، سپیده الیاسی، دکترای داروسازی بالینی با بیان اینکه مشخص نبودن جایگاه داروسازان در سیستم درمانی، مهم‌ترین مشکل و نگرانی داروسازان محسوب می‌شود، گفت: در حال حاضر داروخانه ها بیشتر شبیه فروشگاه هستند تا مرکز ارائه کننده خدمات دارویی و این مسئله موجب ناراحتی داروسازان می شود.

وی افزایش بی‌رویه داروخانه‌ها و دانشکده‌های داروسازی را از دیگر دغدغه‌های داروسازان دانست و تصریح کرد: نبود نیازسنجی درست علت این مشکلات از دغدغه‌های اصلی داروسازان است و امروزه بدون توجه به نیاز جامعه، دانشجوهای داروسازی در حال افزایش هستند و این در حالی است که جایگاه کاری اغلب آن‌ها در کشور مشخص نیست.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطرنشان کرد: اغلب دانشکده‌های داروسازی جدیدی که امروزه تاسیس شده‌اند، دارای کادر هیات علمی مناسبی نیستند یا کادر علمی آن‌ها هنوز تکمیل نشده است که این مسئله می‌تواند منجر به ضعف آموزشی در دانشجویان شود.

الیاسی با اشاره به اینکه مردم نباید داروخانه‌ها را به عنوان مکانی که فقط در آن دارو خریداری می‌کنند بشناسند، یادآور شد: بیماران باید همانطور که در مطب پزشک زمان می‌گذارند، زمانی را نیز برای ارائه خدمات دارویی داشته باشند تا داروساز داروی آن‌ها را در داروخانه بررسی کند و توضیحات لازم را به آن ها ارائه دهد.

مردم اطلاعات دارویی را از داروساز بخواهند

این دکترای داروسازی بالینی، بیان کرد: اغلب مردم در هنگام ارائه مشاوره های دارویی توسط داروساز حوصله و صبر کافی را ندارند. فرهنگ سازی در خصوص آگاه کردن مردم از اینکه چه خدماتی را باید هنگام خرید دارو از داروساز بخواهند، نقش موثری را در حل این مشکل ایفا می‌کند؛ چراکه اغلب مردم از این موضوع آگاه نیستند.

الیاسی با اشاره به اینکه داروسازان و مردم باید در خصوص خدمات دارویی هنگام تحویل دارو در داروخانه آگاهی‌های لازم را کسب کنند، افزود: برخی از داروسازان نیز نسبت به وظایف خود آگاهی ندارند، اما این حق مسلم یک بیمار است که توضیحات لازم را در هنگام تحویل دارو از داروساز دریافت کند.

وی تصریح کرد: داروسازان نامه‌ای را نیز در خصوص مشکلات‌شان به مناسبت روز داروسازی به وزیر محترم بهداشت نوشته‌اند. در این نامه افزایش داروخانه‌ها، مشکلات بیمه، مالیات‌های سنگین و مشخص نبودن تعرفه‌ها به عنوان اصلی‌ترین دغدغه داروسازان مطرح شده است.

این عضو هیات علمی با تاکید به اینکه در حال حاضر ایران از لحاظ علم داروسازی در جایگاه قابل قبولی برخوردار است، اما در خصوص اینکه چگونه باید از این علم در کشور استفاده شود، پیشرفت قابل توجهی را تاکنون نداشته است، یادآور شد: اغلب داروخانه‌ها به سمت فروشگاه شدن در حال حرکت هستند و به ندرت می‌توان مشاهده کرد که در یک داروخانه مصرف صحیح دارو، مراقبت‌های دارویی و عوارض دارو‌ها به مردم آموزش داده شود.

الیاسی اظهار کرد: داروخانه‌های دولتی نیز به علت افزایش شمار بیماران و شلوغی بیش از حد امکان ارائه خدمات دارویی را ندارند. بیماران اگر مدتی در داروخانه منتظر شوند به سرعت اعتراض می‌کنند و این مسئله موجب می‌شود که داروساز نتواند توضیحات لازم را به آن‌ها ارائه دهد.

این دکترای داروسازی بالینی افزود: مرکز مشاوره‌ای در داروخانه 13 آبان در تهران راه‌اندازی شده است که این اقدام حرکت خوبی در عرصه داروسازی کشور محسوب می شود اما شهرهای دیگر کشور دارای این گونه خدمات نیستند. با توجه به پیشرفت‌هایی که در نظام سلامت شاهد هستیم، رسیدگی به بخش داروسازی در این نظام بسیار کم رنگ بوده است، اما امیدواریم که در این نظام جایگاه مناسبی نیز برای داروسازان در نظر گرفته شود.

مردم هنگام تحویل دارو از داروخانه حقوق خود را طلب کنند

مهدیه روحانی، دکترای داروسازی نیز با اشاره به اینکه مهم‌ترین مسئله در صنعت داروسازی آشنا بودن مردم به حقوق شان در هنگام تحویل دارو است، گفت: افراد باید هنگام مراجعه به داروخانه سوال‌های مربوط به داروی خود را از دکتر داروساز جویا شوند و خدمات دارویی مربوطه را نیز دریافت کنند، اما اغلب شاهد این هستیم که آنان یا در خصوص این مسئله آگاهی کافی را ندارند یا دارای صبر و حوصله کافی نیستند.

وی با تاکید بر اینکه عدم داشتن صبر و حوصله بیمار هنگام دریافت دارو؛ موجب دلسردی دکتر داروساز و ناراحتی وی می‌شود، بیان کرد: افراد باید برای کامل شدن مراحل درمان خود زمان بگذارند تا داروسازان نیز که آماده ارائه خدمت هستند، بهترین خدمات مشاوره‌ای را به آن‌ها ارائه کنند.

این دکترای داروسازی تصریح کرد: علم داروسازی در ایران هم اکنون در مسیر خوبی قرار دارد، اما دغدغه داروسازان این است که این مسیر دائم در حال ارتقا باشد. هم اکنون علم داروسازی با نوعی بی‌مهری مسئولین مانند وزارت بهداشت و نظام پزشکی مواجه است. این افراد به جای فرهنگ سازی جایگاه داروسازان در بین مردم تمرکز خود را بر روی حق فنی که داروسازن دریافت می‌کنند، گذاشته‌اند.

وی با تاکید بر اینکه بیان کردن مسئله حق فنی داروسازان در میان مردم منجر به ایجاد بازخورد منفی در جامعه می‌شود، افزود: این موضوع باید در میان مردم فرهنگ‌سازی شود که چرا همراه با دارو حق فنی پرداخت می‌کنند.

داروسازی ایران جایگاه جهانی خوبی دارد

وی ارائه خدمات مشاوره‌ای همراه با دارو و تجویز داروهایی که به صورت OTC (داروهایی که بدون نیاز به نسخه قابل تهیه هستند) برای مشکلات سرپایی به بیماران ارائه می‌شود را از دلایل پرداخت حق فنی دانست و یادآور شد: زمانی که تولیدات دارویی ساخت کشور را بررسی می‌کنیم، مشاهده می‌شود که در سطح اول جهان نیستیم اما از سطوح متوسط نیز بالاتر قرار داریم.

این دکترای داروسازی تصریح کرد: اغلب افرادی که در رشته داروسازی تحصیل می‌کنند توانمند و با استعداد هستند و تجربه نیز نشان داده است که حضور این افراد در داخل کشور می‌تواند بسیار مفید باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید نیروهای داخلی به بهترین شکل شناخته شوند و فرهنگ‌سازی مناسبی نیز در جامعه ایجاد شود تا به جای اینکه افراد، کشور را برای پیشرفت خود ترک کنند، در ایران بمانند و با تعامل‌های سازنده کشور را به سمت پیشرفت‌های بزرگ هدایت کنند.


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha