دکتر غلامرضا خاتمی متخصص چشم در گفتوگو با سینانیوز درباره علائم خشکی چشم عنوان کرد: «سوزش چشم، احساس خراشیدگی در چشم، احساس ناراحتی هنگام استفاده از لنز، وجود ترشحات دور چشم، احساس جسم خارجی در چشم و... برخی از علائم این بیماری هستند.»
وی ادامه داد: «با خشک شدن چشم به تدریج سیستم دفاعی قرنیه دچار مشکل میشود و امکان ورود میکروبها به چشم فراهم میشود.»
این متخصص چشم با بیان اینکه تعلل در درمان بیماری خشکی چشم عوارض جبران ناپذیری در پی دارد، اظهار کرد: «در صورتی که خشکی چشم درمان نشود به مرور باعث زخم قرنیه و در نهایت فرد بیناییاش را از دست میدهد.»
به طور کلی اشک به دو صورت تولید میشود:
۱. تولید اهسته و مداوم آن جهت نگه داری رطوبت و سلامت چشمها
۲. تولید مقادیر زیاد اشک در پاسخ به تحریک چشمها یا حالات هیجانی (مثلا در پاسخ به تحریک شمها توسط جسم خارجی یا گریه کردن.)
بیشتر بدانید:خشکی چشم چیست و چگونه از شر آن خلاص شویم؟
وظیفه لایه اشکی چیست؟
هنگام پلک زدن، لایهای از اشک بر سطح چشم پخش میشود و سطح چشم را صاف و شفاف میسازد.
تعداد زیادی از داروها (چه داروهای تجویز شده توسط پزشکان و چه داروهایی که بدون نسخه در دسترس میباشند) میتواند باعث خشکی چشم شوند.
از جمله فراوانترین و پرمصرفترین داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهای مدر (ادرار آور) در درمان پرفشاری خون
مهار کنندههای گیرنده بتا در درمان بیماریهای قلبی یا پرفشاری خون (نظیر پروپرانولول، متوپورولول و کارودیلول)
داروی ضد حساسیت
قرصهای خواب آور
داروهای اعصاب
مسکنها
فراوردههای ویتامین A (ایزوتریتینوئین، اکوتان)
از آنجا که در اغلب موارد قطع داروها امکان پذیر نیست لذا یا باید خشکی چشم را تحمل کرد یا علائم را توسط قطرههای چشمی به حداقل رساند.
از طرفی مبتلایان به خشکی چشم به عوارض جانبی داروهای چشم از جمله قطرههای چشمی مستعد هستند. به عنوان مثال، مواد نگهدارنده موجود در قطرههای چشمی از جمله اشک مصنوعی میتواند موجب سوزش چشم در این افراد گردد. به این افراد میتوان قطرههای چشمی بدون مواد نگهدانده تجویز کرد.
خشکی چشم چگونه تشخیص داده میشود؟
چشم پزشکان در برخورد با این علائم و با معاینه چشمها معمولا خشکی چشم را تشخیص میدهند.
درمان خشکی چشم چیست؟
۱-اشک مصنوعی: قطرههای شک مصنوعی ساختاری همانند اشک طبیعی دارند. این قطرهها به حفظ رطوبت چشم کمک میکنند.
تعدادی از قطرههای اشک مصنوعی عاری از مواد نگهدارنده میباشند. این نوع از قطرهها در موارد زیر به کار برده میشوند:
الف) افرادی که به مواد نگهدارنده حساسیت دارند.
ب) در مواردی که نیاز به مصرف قطرهها با تناوب زیاد) بیش از هر ۲ ساعت یک بار) میباشد.
۲-حفظ اشک طبیعی: روش دیگر برای درمان خشکی چشم حفظ اشک طبیعی فرد و جلوگیری از خروج از سطح چشم میباشد. در این موارد راه خروج اشک به صورت موقتی یا دائمی بسته نمیشود.
۳-روشهای دیگر: همان طور که میدانیم اشک چشم مانند هر مایع دیگری تبخیر میگردد. لذا جلوگیری از تبخیر آن نیز میتواند در درمان خشکی چشم مفید باشد. مثلا مرطوب ساختن اتاق در زمستان یا استفاده از عینکهای محافظ در برابر باد.
به این افراد توصیه میگرد از اتاقهای خیلی گرم، برخورد با باد و سرما و خشک کنندههای مو (سشوار) و سیگار پرهیز کنند.
بعضی از مبتلایان به خشکی چشم از احساس خراش چشمها در هنگام بیدار شدن از خواب شکایت دارند. این بیماران با استفاده از پمادهای اشکی یا لایه ضخیمی از قطرههای چشمی در هنگان خواب درمان میشوند.
استفاده از مکلهای امگا ۳ و پماد ویتامین A از درمانهای دیگر میباشد. بعضی از بیماران با مصرف مکملهای حاوی امگا۳ احساس بهبودی میکنند. امگا ۳ به طور طبیعی در ماهیهای چرب (سالمون، ساردین و آنچوی) و دانه کتان وجود دارد.
مکملهای خوراکی حاوی ویتامین A در درمان خشکی چشم موثر نمیباشند. در مواردی که تمام درمانهای ذکر شده موجب رفع علایم نگردد، طبق نظر پزشک معالج از داروهایی نظیر سیکلوسپورین (ضد التهاب و موثر در افزایش تولد اشک) استفاده کرد.
از داروهای میتوان به قطرههای ضد التهاب (نظیر کورتونها) اشاره کرد. لیکن به طور معمول استفاده طولانی مدت از این داروها توصیه نمیگردد. خشکی چشم به ویژه در کشورهای فقیر میتواند ناشی از کمبود ویتامین باشد که این مساله به ویژه در کودکان حائز اهمیت است. لذا پمادهای حاوی ویتامین A به ویژه در این کودکان و در بیماریهای خاص نظیر استیون-جانسون و پمفیگوئید به کار برده میشوند.
نظر شما