به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به آمار نگرانکننده در حوزه روانشناسی، تاکید کرد که برخلاف بیماریهای جسمی که عمدتاً در سنین بالاتر رخ میدهند، ۶۳ تا ۷۵ درصد بیماریهای روانی تا ۲۵ سالگی بروز میکنند. علی فتحی آشتیانی در آیین بزرگداشت روز روانشناس و مشاور که در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد، افزود: «اگر به مسائل روانشناختی رسیدگی نشود، بسیاری از مشکلات به بیماریهای روانی تبدیل خواهند شد که برای رفع آن باید تدابیر بیشتری اتخاذ شود.»
فتحی آشتیانی با انتقاد از کمبود پوشش بیمهای در زمینه خدمات مشاوره و روانشناسی، اظهار داشت که در حال حاضر تنها خدمات روانشناسی سلامت و بالینی تحت پوشش بیمه قرار دارند و سایر خدمات روانشناسی از این امکان محروم هستند. وی خواستار اقدام فوری دولت و مسئولان در این زمینه شد و تأکید کرد که باید توجه بیشتری به مسائل روانشناختی در نظام سلامت کشور شود.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور همچنین به ضرورت ایجاد مشاورههای روانشناختی در خانوادهها اشاره کرد و گفت که جامعه به همان اندازه که به پزشک خانواده نیاز دارد، به روانشناس خانواده نیز احتیاج دارد. وی توضیح داد که بسیاری از مشکلات در خانوادهها از جمله مسائل مربوط به ازدواج، فرزندآوری و تربیت فرزند نیاز به خدمات مشاورهای دارند.
فتحی آشتیانی در ادامه به توزیع نامناسب روانشناسان در کشور اشاره کرد و گفت: «در تهران شرایط به نسبت خوب است، اما در سیستان و بلوچستان به ازای هر ۲۰ هزار نفر یک روانشناس هم وجود ندارد.» وی همچنین خواستار حضور نمایندگان سازمان نظام روانشناسی در شوراهای اجتماعی استانها و کشور شد تا مسائل روانشناختی در این شوراها به درستی مطرح و پیگیری شود.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره همچنین نسبت به کاهش کیفیت آموزش در رشتههای روانشناسی و مشاوره در دانشگاهها ابراز نگرانی کرد و گفت که سطح علمی این رشتهها به دلیل مشکلات مختلف تقلیل پیدا کرده است. وی همچنین اشاره کرد که باید برنامهها و قوانین مختلف در کشور پیوست روانشناختی داشته باشند تا تأثیرات روانشناختی آنها مورد بررسی قرار گیرد.
فتحی آشتیانی با اشاره به نتایج تحقیقی از مجله لنست (یکی از معتبرترین منابع پزشکی) گفت: «۶۳ تا ۷۵ درصد بیماریهای روانی در سنین پایین و قبل از ۲۵ سالگی بروز میکنند.» وی تأکید کرد که اگر پیشگیریهای لازم در این زمینه از ابتدا صورت گیرد، میتوان از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کرد.
در این مراسم، رئیس سازمان بهزیستی کشور نیز سخنانی ایراد کرد و با تأکید بر اهمیت سلامت روانی، گفت: «امروزه سلامت روانی، معنوی و اجتماعی حداقل ۷۵ درصد از سلامت کل جامعه را تشکیل میدهد و تنها ۲۵ درصد آن مربوط به عوامل زیستی است.» سید جواد حسینی افزود که در حالی که در حوزه سلامت جسمی و زیستی ساختارها و منابع مناسبی ایجاد شده، در بخش سلامت روانی هنوز با مشکلات ساختاری و اداری مواجه هستیم.
وی همچنین به فعالیتهای سازمان بهزیستی در زمینه ارتقاء خدمات روانشناسی در سطح جامعه اشاره کرد و گفت: «یکی از وظایف بهزیستی، تبدیل مسأله روانشناختی به مسألهای اجتماعی و عمومی است تا مردم بیشتر به اهمیت آن پی ببرند.» حسینی همچنین از فعالیت ۳۸۰ اورژانس اجتماعی در کشور خبر داد و تأکید کرد که این تعداد برای رفع نیازهای جامعه کافی نیست.
در نهایت، رئیس سازمان بهزیستی افزود که توجه به مسائل روانشناختی باید به عنوان یک مسأله اجتماعی در دستور کار قرار گیرد و در این راستا باید راهکارهایی برای کاهش تصادفات جادهای و سایر مسائل اجتماعی که با سلامت روانی مرتبط هستند، اتخاذ شود. در پایان این مراسم، از پیشکسوتان و مدیران موفق حوزه روانشناسی و مشاوره قدردانی به عمل آمد.
نظر شما