به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،علائم بیماری تب دنگی معمولاً ۴ تا ۷ روز پس از نیش پشه آلوده ظاهر میشود. مهمترین ویژگی این بیماری تب بالای ۴۰ درجه سانتیگراد است که با دردهای شدید عضلانی و استخوانی (که به آن "تب استخوانسوز" گفته میشود) همراه میشود. علاوه بر این، ممکن است افراد مبتلا علائم زیر را تجربه کنند:
- سردرد شدید
- درد مفاصل و عضلات
- حالت تهوع و استفراغ
- درد پشت چشمها
- تورم غدد لنفاوی
- بثورات پوستی (راش)
باید توجه داشت که بسیاری از افراد، بهویژه کودکان و نوجوانان، ممکن است در برخی موارد، هیچگونه علائم یا نشانهای از بیماری را نداشته باشند یا بیماری را به صورت خفیف تجربه کنند.
طبق گزارشهای مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۱۰ آذرماه، ۸۷۵ مورد مثبت تب دنگی در کشور شناسایی شده است. از این تعداد، ۶۷۷ بیمار بدون سابقه سفر به خارج از کشور بودهاند. موارد مبتلا به تب دنگی بیشتر در دو شهرستان چابهار (استان سیستان و بلوچستان) و بندرلنگه (استان هرمزگان) مشاهده شدهاند که بهطور محلی منتقل شدهاند.
علاوه بر این، تعدادی از مبتلایان با سابقه سفر به چابهار در استانهای مختلف کشور از جمله شهرکرد، مشگینشهر، اصفهان و ایرانشهر شناسایی شدهاند. همچنین در همین مدت، سه مورد بیماری چیکونگونیا گزارش شده است که همگی با سابقه سفر به خارج از کشور در شهرستان چابهار تشخیص داده شدهاند.
پشه آئدس اجیپتی که عامل اصلی انتقال تب دنگی است، بهویژه در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر فعال است. همچنین پشه آئدس آلبوپیکتوس در استانهای گیلان، مازندران، اردبیل، آذربایجان شرقی، زنجان و قزوین شناسایی شده است. این پشهها معمولاً در ساعات روز فعال هستند و افراد میتوانند از طریق پوشیدن لباسهای آستین بلند و استفاده از دافع حشرات از نیش آنها جلوگیری کنند.
برای جلوگیری از گسترش تب دنگی، جمعآوری زبالهها و جلوگیری از تجمع آبهای سطحی که مکانهایی مناسب برای تخمگذاری پشهها هستند، ضروری است. بهویژه در مناطق آلوده، باید مراقبتهای بهداشتی و محیطی را جدی گرفت.
متخصصان تأکید دارند که برای درمان تب دنگی درمان خاصی وجود ندارد و در بیشتر موارد، علائم بیماری قابل درمان در خانه است. برای کاهش تب و درد، میتوان از استامینوفن استفاده کرد. اما مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین برای بیماران مبتلا به تب دنگی ممنوع و میتواند خطرساز باشد. بنابراین، بهتر است در صورت بروز علائم تب دنگی، از مشاوره پزشک بهرهبرداری کرده و از درمانهای خانگی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
تب دنگی یک بیماری خطرناک است که باید با دقت و اقدامات پیشگیرانه از گسترش آن جلوگیری شود. آگاهی از علائم و روشهای پیشگیری از نیش پشهها میتواند در کاهش شیوع این بیماری نقش مهمی ایفا کند. وزارت بهداشت به شدت توصیه میکند که مردم در مناطق آلوده به این بیماری، اقدامات احتیاطی لازم را برای حفاظت از خود انجام دهند.
نظر شما