سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲
کد خبر: 378972

پرفیوژن اسکن یا عکس رنگی قلب نوعی از عکس بر داری از قلب است که در آن جریان خونی که به عضله قلب می‌ریزد را در حالت استراحت و همین‌طور در شرایط استرس ارزیابی می‌کنند.

پرفیوژن اسکن (عکس رنگی قلب)

اگر به یک پزشک حاذق قلب و عروق و متخصص واریس نیاز دارید، کافی است روی لینک زیر کلیک کنید (doctorhadizadeh.ir) و وارد وب‌سایت دکتر هادی زاده، متخصص قلب و عروق در اصفهان شوید. ما در این مقاله شما را با پرفیوژن اسکن (عکس رنگی قلب) آشنا می کنیم. این مقاله بر گرفته از نظرات و مقالات دکتر محمود هادی زاده، دکتر واریس اصفهان است.

عکس رنگی قلب یا پرفیوژن اسکن قلب چیست؟

انواع مختلفی از اسکن هسته‌ای قلب وجود دارد که هر کدام از این روش‌ها برای اهداف خاصی طراحی شده‌اند. تصویر برداری خون‌رسانی میوکارد قلب یا پرفیوژن اسکن قلب یا همان عکس رنگی قلب (MPI) هم یکی از پرکاربردترین اسکن‌های هسته‌ای قلب است. در مورد این‌که کدام یک از روش‌های عکس رنگی قلب برای شما مناسب‌تر خواهد بود، پزشکان متخصص مانند دکتر هادی زاده، متخصص قلب و عروق در اصفهان تصمیم خواهند گرفت. 

پرفیوژن اسکن (عکس رنگی قلب)

پرفیوژن اسکن نوعی از عکس بر داری از قلب است که در آن جریان خونی که به عضله قلب می‌ریزد را در حالت استراحت و همین‌طور در شرایط استرس ارزیابی می‌کنند. این نوع اسکن اغلب برای شناسایی انسداد در شریان‌های کرونری استفاده می‌شود که باعث عدم دریافت خون کافی توسط مناطقی از قلب خواهد شد. برای انجام پرفیوژن اسکن از تردمیل یا داروهایی که تأثیر ورزش را شبیه‌سازی می‌کنند استفاده می‌شود. در این مطلب به بررسی این روش تشخیصی، مزایا و معایب انجام آن و نکاتی می‌پردازیم که برای کاندیداهای این نوع از تصویر برداری مفید خواهد بود. 

به نقل از وب سایت رسمی دکتر محمود هادی زاده:

پرفیوژن اسکن در واقع یک روش موثر تصویربرداری است. این تکنیک به ما اجازه می دهد که یک شمای کلی از وضعیت خونرسانی قلب به دست آوریم و بفهمیم که کدام رگهای قلب دچار تنگی شده اند. همچنین قدرت قلب را نیز با این تکنیک می توان تخمین زد.

پرفیوژن اسکن (عکس رنگی قلب)

مزایای انجام اسکن‌های هسته‌ای قلب

همان‌طور که گفتیم انواع مختلفی از اسکن‌های هسته‌ای قلب وجود دارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها این روش تشخیصی است که توسط متخصص قلب، دکتر هادی زاده هم تجویز می‌شود. مهم‌ترین مزایای اسکن‌های هسته‌ای قلب عبارتند از:

  1. اسکن‌های هسته‌ای عموما غیرتهاجمی هستند و همین موضوع باعث می‌شود  برای طیف وسیعی از بیماران قابل استفاده باشند.
  2. این روش عکس رنگی قلب تصاویر دقیقی را ارائه می‌دهد و  برای تشخیص شرایط و مشکلات مختلف قلبی بسیار کاربردی است.
  3. اسکن‌های هسته‌ای ساختار قلب را به‌خوبی نشان می‌دهند و علاوه‌بر آن می‌توانند عملکرد قلب را هم ارزیابی کنند و تصویر کلی از سلامت قلب ارائه دهند.
  4. اسکن‌های هسته‌ای قلب مانند پرفیوژن اسکن که در موارد لزوم توسط دکتر هادی زاده، متخصص قلب در اصفهان هم تجویز می‌شود، اطلاعات خوبی را برای تصمیم‌گیری‌های درمانی ارائه می‌دهند. این روش به پزشک کمک می‌کنند تا برنامه‌های مراقبتی شخصی‌سازی‌شده‌ای را برای هر بیمار تنظیم کند. 

معایب اسکن هسته ای قلب

با وجود مزایای زیاد این روش عکس رنگی قلب، مثل هر روش دیگری معایبی هم دارد که عبارتند از:

  1. روش‌های اسکن قلب عموما هزینه‌بر هستند و  ممکن است دسترسی به آن برای همه بیماران امکان‌پذیر نباشد.
  2. در پرفیوژن اسکن قلبی و اسکن PET از مواد رادیواکتیو استفاده می‌شود. با وجود اینکه دوز مصرفی این مواد بسیار کم است، اما برای برخی بیماران نگرانی‌هایی را ایجاد می‌کند.

دقت داشته باشید که تجویز و انجام تمام مراحل عکس رنگی قلب باید توسط متخصص قلب و عروق  انجام شود. 

آماده‌سازی بیمار برای پرفیوژن اسکن

پرفیوژن اسکن قلب نیاز به یک‌سری آمادگی‌هایی دارد که لازم است به آن‌ها دقت کنید. به‌طور کلی، اسکن هسته‌ای قلب از لحاظ آماده‌سازی بیمار شباهت زیادی به اسکن اکوی قلب دارد. با این تفاوت که در روش پرفیوژنی، بیمار باید از 36 تا 48 ساعت قبل از انجام اسکن مصرف کافئین و سیگار را ترک کند. برای کمک به انجام صحیح اسکن قلب بیماران باید دستوراتی را رعایت کنند که عبارتند از:

  1. بیمار حداقل از ۴ ساعت قبل از انجام ، باید ناشتا باشد. (در این مورد مصرف آب و آبمیوه مجاز است)
  2. بیماران مرد باید موهای سینه خود را بتراشند.
  3. بیمار باید قبل از انجام اسکن، استحمام نماید.
  4. بیماران خانم نباید از سینه‌بند استفاده کنند و لباس آن‌ها باید جلو باز باشد.
  5. تمام مدارک بیمار شامل تست ورزش، آنژیوگرافی، اکوکاردیوگرافی و… را در زمان اسکن به‌همراه داشته باشند.
  6. خانم‌های باردار و کودکان را برای اسکن هسته‌ای به‌همراه نیاورند.
  7. بیمار باید یک همراه داشته باشد. همچنین دقت کنید که از آوردن بیش‌از یک همراه خودداری کنید.
  8. بیمار باید حداقل از ۴ ساعت قبل از مراجعه برای اسکن، دخانیات مصرف نکند.
  9. این روش در یک یا دو روز بسته به نظر دکتر متخصص انجام خواهد شد و هر جلسه حدود 4 ساعت طول می‌کشد.
  10. بیمار از 24 ساعت قبل نباید شکلات، نوشابه، قهوه، چای و چای سبز مصرف کند.
  11. با مشورت پزشک معالج و نظر دکتر متخصص قلب در اصفهان باید داروهای نیتروکانتین، پروپرانولول، دیلتیازم، متورال، وراپامیل را از 24 ساعت قبل مصرف نکنند.
  12. با مشورت پزشک معالج خود، مصرف داروهای آتنولول، متوهگزال، دیگوکسین، کاروی دیلول، تئوفیلین را از 48 ساعت قبل قطع کنند.

13.پس از انجام تست‌، بیمار باید، به‌مدت ۲۴ساعت از تماس با کودکان و خانم‌های باردار، خودداری کند.
علاوه‌ بر این‌ها، باید بدانید که انجام این تست به‌ صورت دو مرحله‌ای انجام می‌شود و چند ساعت زمان می‌برد. 

پرفیوژن اسکن (عکس رنگی قلب)

مراحل انجام تست

پرفیوژن اسکن توسط متخصص قلب در اصفهان و سایر شهرها در دو حالت استراحت و استرس انجام می‌شود. در مرحله استرس هدف بالا بردن ضربان قلب توسط روش‌هایی مانند تست ورزش یا تزریق برخی داروها مانند دوبوتامین و دیپریدامول است. با این روش درصورتی‌که بیمار دچار تنگی عروق باشد، این موضوع در پرفیوژن اسکن توسط دوربین گاما مشخص می‌شود.

تست ورزش عموما یک دویدن ساده روی تردمیل است که فشار آن هر سه‌دقیقه بیشتر می‌شود و بر شیب و سرعت آن افزوده می‌شود. این شیوه ادامه پیدا می‌کند تا زمانی‌که بیمار دیگر قادر به ادامه نباشد. همچنین در طول این تست قلب بیمار به وسیله نوار قلب بررسی می‌شود. 
برای بیمارانی که قادر به ورزش نیستند هم همان‌طور که اشاره شد از تزریق دارو استفاده می‌شود. در فاز استراحت قلب که مرحله دوم پرفیوژن اسکن است، بدون فعالیت و بالا بردن ضربان قلب به بیمار داروی رادیواکتیو تزریق می‌کنند. تصویربرداری با دوربین گاما پس از این تزریق انجام می‌شود. البته باید بدانید که بین تزریق دارو و عکسبرداری برحسب دارویی که استفاده می‌شود، بین یک تا دو ساعت زمان است. این زمان در برخی از موارد مانند استفاده از داروی تالیوم تا 24 ساعت طول می‌کشد. 

شما می‌توانید با مراجعه به پزشک قلب و عروق مانند دکتر هادی زاده، متخصص قلب در اصفهان معاینه شوید و در صورت نیاز به پرفیوژن اسکن برای آن اقدام کنید. همچنین درصورتی‌که کاندیدای برداشت عکس رنگی قلب یا پرفیوژن اسکن هستید، حتما از نکات لازم برای آماده‌سازی بیمار که در این مقاله به آن اشاره کردیم کمک بگیرید. 

سوالات متداول

1. این روش تشخیصی چه موقع انجام می‌شود؟

از این روش با نظر متخصص قلب در اصفهان برای بررسی وضعیت خون‌رسانی رگ‌ها به قلب انجام می‌شود. این عکس علاوه‌بر خونرسانی وضعیت سکته فرد را نشان می‌دهد.

2.  آیا پرفیوژن اسکن همراه با درد یا ناراحتی است؟

خیر عکس رنگی یا اسکن قلب کاملا بدون درد است و نیازی به بیهوشی ندارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha