به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی در جلسه «ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت» که در تاریخ ۱۴ آبان برگزار شد، بر لزوم توجه ویژه به موضوع جوانی جمعیت به عنوان یک اولویت ملی تأکید کرد. وی بیان داشت که با توجه به نرخ باروری فعلی، اگر تغییراتی در سیاستها و برنامهریزیها ایجاد نشود، آینده جمعیت کشور با چالشهای جدی مواجه خواهد شد.
وضعیت فعلی جمعیت کشور
رئیسی با اشاره به آمارهای جمعیتی، گفت: «ایران به عنوان نهمین کشور پرجمعیت آسیا و هجدهمین کشور پرجمعیت دنیا، در سالهای اخیر با کاهش نرخ باروری مواجه شده است.» وی افزود: در سال ۶۵ نرخ باروری ۶.۳ بود که در حال حاضر به ۱.۶۵ کاهش یافته است. همچنین اگر نتوانیم نرخ باروری را به سطح ۲.۱ برسانیم، جمعیت کشور در سالهای آینده به شدت کاهش خواهد یافت.
چالشهای جمعیتی و پیامدهای آن
معاون بهداشت هشدار داد که اگر اقدامات مداخلهای انجام نشود، جمعیت کشور در سال ۱۴۸۰ به کمتر از ۵۰ میلیون نفر خواهد رسید. او همچنین به وضعیت سالمندان اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر ۱۱ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و این رقم در سال ۱۴۳۰ به ۲۶ درصد خواهد رسید.»
اقدامات لازم برای بهبود وضعیت باروری
رئیسی به موضوع «چاله جمعیتی» نیز اشاره کرد و گفت: «استانهای اصفهان، گیلان، مازندران و البرز در وضعیت خطرناکی قرار دارند و اگر نرخ باروری در این استانها به زیر ۱.۳ برسد، خروج از این چاه بسیار دشوار خواهد بود.» او تأکید کرد که دولت باید با برنامهریزیهای دقیق و اقدامات تشویقی، باروری را در کشور افزایش دهد.
پیشنهادات و راهکارها
معاون بهداشت وزارت بهداشت به ضرورت ارائه مشوقهایی برای ازدواج و تولد فرزندان بیشتر اشاره کرد و افزود: «باید به جوانان کمک کنیم تا بتوانند در شرایط بهتری ازدواج کنند و خانواده تشکیل دهند.»
رئیسی در پایان تأکید کرد که تمام معاونتهای وزارت بهداشت در راستای اجرای قانون «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» با یکدیگر همکاری خواهند کرد و مسئولیتهای مشخصی برای هر یک تعیین شده است. این اقدامات میتواند به بهبود شرایط جمعیتی و سلامت خانوادهها کمک کند و از چالشهای پیشرو بکاهد.
نظر شما