به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، سودابه کاظمی گفت: مهمترین گروهی که میتوانند در بحث جوانی جمعیت تأثیرگذار باشند متخصصین زنان وزایمان هستند زیرا به طور مستقیم با زوجها و خانوادهها در ارتباط بوده و به نوعی معتمد خانوادهها هستند. اما متاسفانه متخصص زنان در هیچ کجای سیاستگذاریهای جمعیتی جایگاهی ندارد.
وی افزود: زنان و زایمان تنها رشتهای است که از بعد از انقلاب تک جنسیتی اداره شده و بسیار سنگین، پراسترس و پر از موارد اورژانسی است اما از طرف سیستم مورد حمایت جدی قرار نمیگیرد، متأسفانه چند سالی است متخصصان زنان و زایمان مورد هجمه و فشار هستند. نمیدانیم این فشارها از سمت چه گروههایی هدایت میشود. به عنوان مثال ادبیات به کاررفته در غالب نامههای بالادستی نامناسب و همراه با توبیخ است. همچنین در متن قانون جوانی جمعیت و قانون غربالگری هم ارعاب در خصوص متخصص زنان دیده میشود.
رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران ادامه داد: تا به امروز متخصصان زنان به ندرت مورد تشویق قرار گرفتهاند، در حالی که یکی از عوامل اصلی کاهش آمار مرگ و میر مادران که یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران است پزشکان متخصص زنان هستند.
تخصص زنان جزو مشاغل سخت باشد
کاظمی گفت: از طرف دیگر متخصص زنان به عنوان مدیر و مسئول اصلی گروه زایمان در تمام زایمانهای سراسر کشور حتی زایمانهای طبیعی حضور دارد. پزشک زنان تا ۴۲ روز بعد از زایمان مسئول مادر باردار و زایمان است، در هر زایمان طبیعی که انجام میشود متخصص زنان مسئول مادر است و باید مراحل زایمان را به گونهای مدیریت و هدایت کند تا بیمار زایمان طبیعی انجام داده و سزارین نشود.اما معمولاً این نقش مهم در موارد تشویقها در نظر گرفته نمیشود و در اکثر موارد فقط بدنه کارشناسانی که جزو تیم زایمانی تحت نظارت متخصص زنان هستند مورد تشویق قرار میگیرند، البته که تشویق پرسنل در جای خود اقدام بسیار درست و ارزشمندی است اما اگر عاقبت همین زائو به سزارین ختم شود متخصص زنان مورد تنبیه و توبیخ قرار میگیرد.
وی در خصوص سامانه باروری سالم که یکی دیگر از مشکلات متخصصان زنان است افزود: یک سامانهای را ایجاد کردهاند تحت عنوان سامانه باروری سالم، این سامانه و سامانه غربالگری از نظر علمی و سایر موارد دارای اشکالاتی است و باید اصلاح شود، سامانه غربالگری حاوی یکسری اشکالات علمی است. به عنوان مثال درباره برخی عوارض، اعداد و ارقامی به کار برده شده که این ارقام از نظر علمی صحیح نیست. حتی در فرم رضایت آگاهانه که توسط خانوادهها باید پر شود، ادبیاتی به کار برده شده که درست نبوده و مبنای علمی ندارد، مستندات تمامی این موارد و اصلاحیهای که نمایندگان هیأت برد تخصصی و انجمنهای علمی ارائه کردند در معاونت آموزشی وزارت بهداشت موجود است.
اجبار متخصصان زنان به ثبت اطلاعات در سامانه باروری
رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران ادامه داد: اجبار برای ثبت نام در سامانه باروری سالم یکی دیگر از مشکلات کاری متخصصان زنان است. در حال حاضر به صورت مکرر به متخصصان زنان نامه میدهند که باید حتماً در سامانه باروری سالم و غربالگری ثبت نام کرده و تعداد بیماران، زایمانها، سقطها، غربالگریها و… وارد سامانه شود، درواقع در تدوین این سامانهها از نظرات مجامع علمی و صنفی تخصصی متخصصین زنان استفاده نشده است.
کاظمی اضافه کرد: یکی از مسائل بسیار مهم برای اجرایی و کاربردی شدن دستورالعملها این است که باید در تدوین آنها نمایندگان انجمنهای علمی و صنفی ذیربط حضور داشته باشند زیرا این افراد در بطن جامعه بوده و با مشکلات و زیر و بم قضایا آشنا هستند. اما کسانی که در واحدهای اداری وزارت مستقرند طبیعتا اشراف گستردهای به این موارد ندارند، در حال حاضر شاهد ابلاغ دستورالعملهایی هستیم که آن طور که بر روی کاغذ نوشته شده قابلیت اجرایی شدن ندارند. درهمین راستا بارها تاکید شد که این سامانهها نیاز به بازنگری و اصلاح دارند تا علمی و کاربردی شوند و قابلیت اجرایی داشته باشند.
وی در خصوص نگرانیهای متخصصان زنان و زایمان برای وارد کردن اطلاعات بیمار در سامانه باروری توضیح داد: یکی از نگرانیهای ما راجع به حفظ اسرار مادران و مراجعه کنندگان است. ما نمیدانیم تا چه میزان از اطلاعات بیمار باید ثبت شود. این اطلاعات چگونه باید وارد سامانه شود؟ و هزینههای این کار اضافه که قرار است به متخصصین زنان تحمیل شود چگونه در نظر گرفته شده است؟
تعرفه ها با مسئولیتهای متخصصان زنان متناسب نیست
رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران گفت: در حال حاضر تعرفههای در نظرگرفته شده برای خدمت بارداری مناسب نیست و هیچ تناسبی با مسئولیتی که متخصص زنان دارد، ندارد زیرا پزشک زنان همزمان مسئول جان دو انسان است اما خدمت او یک خدمت محسوب میشود. تازه اگر بارداری یک قلو باشد. اگر بارداری دو قلو باشد مسئولیت سه برابر خواهد شد. اما خدمت برای متخصص زنان یک خدمت حساب میشود.
کاظمی ادامه داد: مسئله اینجاست که ثبت در سامانه باروری سالم برای یک متخصص زنان دارای هزینه است، زیرا باید کامپیوتر، پرینتر، اسکنر گرفته و یک کاربر استخدام کند تا بتواند با وضعیت اینترنت حال حاضر کشور آمار را به صورت صحیح در سامانه ثبت کند که همه این موارد هزینه بر است، با تعرفه ویزیتی که برای پزشک زنان تعریف شده تهیه این امکانات، امکانپذیر نیست مگر اینکه صندوق جوانی جمعیت یک تعرفه اضافه برای این موضوع در نظر بگیرد.
زنان زایمان بی درد میخواهند
وی در خصوص علت نامههای ارسالی از سوی وزات بهداشت و معاونت درمان دانشگاهها به پزشکهای زنان توضیح داد: یکی از دلایل نامههای ارسالی به متخصصین زنان آمار بالای سزارین است. در صورتی که مشکل اصلی عوامل دیگری از جمله نداشتن بیدردی زایمان است، هنوز مادران باردار در زایشگاهها مانند ۳۰ سال گذشته با درد و جیغ و فریاد زایمان میکنند در حالی که مهمترین اصل عایت کرامت مادری این است تا هر مادری که درخواست زایمان بیدرد دارد این امکان برایش فراهم باشد.علت دوم این مسئله بی توجهی و تلاش کافی در زمینه فرهنگسازی است.
رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران ادامه داد: افرادی که متولی این فرهنگ سازی بودند هفت سال بودجه بسیار کلانی از سهم سلامت را برای ترویج زایمان طبیعی صرف کردند و متأسفانه در حال حاضر هنوز در همان وضعیت قبلی هستند. باید در این زمینه پاسخگو باشند، اما همچنان به جای آنها به متخصصان زنان فشار میآورند، یکی از نتایج نامطلوب این فشارها، سرگردانی و بلاتکلیفی مادران باردار به ویژه حاملههای نخست زا است زیرا منجر به بارداری هراسی و گریز از فرزندآوری در خانوادهها شده که دقیقا در جهت مخالف با سیاستهای جمعیتی است.
کاظمی گفت: در کنار تمام این موارد بار قانونی زیاد و نامههای پشت سر هم با ادبیات نامناسبی که از معاونت درمان دانشگاهها به متخصصین زنان و زایمان ابلاغ میشود همه متخصصان را از خدمترسانی خسته کرده است و اگر این روند اصلاح نشود کم کم متخصصان زنان از حیطه فعالیت در زمینه بارداری خارج خواهند شد، البته در دو سال اخیر با مکاتبات و جلساتی که داشتیم روند این جریانات از سمت وزارت بهداشت به سمت تغییر و بهتر شدن و همکاری و تلاش در راستای حل مشکلات بوده و این مسئله جای امیدواری دارد. اما همچنان به اقدامات جدی تر و اجراییتر نیاز است.
فرار متخصصان زنان و زایمان از بیمارستانهای دولتی
وی در خصوص عدم تمایل متخصصان زنان به فعالیت در بیمارستانهای دولتی اظهار کرد: ضروری است کسانی که به مادر باردار خدمات ارائه میدهند از نظر قانونی، تعرفهای و… مورد تشویق و حمایت قرار گیرند تا در این قسمت ماندگاری داشته باشند. اما در حال حاضر تعدادی از متخصصان زنان فعال در بیمارستانهای دولتی پس از آنکه طرح آموزشی را تمام میکنند دیگر در بیمارستان نمانده و بیرون میآیند.
رئیس انجمن علمی متخصصان زنان و زایمان ایران اضافه کرد: به عنوان مثال در برخی استانها نزدیک به ۲۰ تا ۳۰ متخصص زنان و زایمان یک شهر در مطب فعالیت می کنند که از این تعداد فقط ۴ نفر در بیمارستانهای دولتی مشغول به کار هستند. حتی بیمارستانهای این استانها در برخی از شیفتهای شب متخصص زنان ندارد، کمبود متخصص نداریم اما به قدری شرایط کار سخت، قوانین تصویب شده سختگیرانه و برای متخصص استرسزا بوده و از طرفی هم متخصص حمایت نمیشود که دیگر حاضر نیستند در بیمارستانهای دولتی بمانند.
کاظمی در پایان گفت: بارها هشدار دادهایم که اگر رسیدگی و برخورد مناسبی با این قشر از پزشکان انجام نشود پیشبینی میشود به یک باره با افت شدیدی از خدمت رسانی به مادران باردار در آینده مواجه خواهیم شد، یکی از درخواستهای جامعه متخصصین زنان وزایمان کشور این است که رشته زنان وزایمان در زمره مشاغل سخت قرار گیرد.
نظر شما