سرطان سینه یکی از سرطان های حاد برای زنان است که میزان آن در سال های اخیر افزایش یافته است. همچنین، مشکلات دیگری از جمله سرطان پروستات و سرطان دهان دیده می شود. شما می توانید با تغییر سبک زندگی به میزان زیادی از ابتلا به سرطان جلوگیری کنید.
روش های درمان سرطان سینه
روشهای درمان سرطان سینه شامل جراحی، درمان پرتوزاپی، درمان هورمونی، درمان کیمیاپی و درمان هدفمند میشوند. در ادامه، هرکدام از این روشها را به طور مفصل توضیح میدهیم:
-
جراحی: جراحی میتواند شامل بیرونشدن تومور (لومپکتومی) و یا ماستکتومی باشد. در لومپکتومی، تومور سینه و بخش کوچکی از بافت اطراف آن جراحی میشود، در حالی که در ماستکتومی، تمام سینه یا بخشی از آن جراحی میشود. در برخی موارد، جراحی لنفاویهای زیر بخشی از مجموعه لنفاویهای سینه نیز انجام میشود. این روش در درمان سرطان سینه رایج است.
-
درمان پرتوزاپی: در این روش، سینه و منطقه اطراف آن با استفاده از پرتوهای با قدرت بالا تحت تأثیر قرار میگیرند. هدف از این روش کاهش احتمال باقی ماندن سلولهای سرطانی پس از جراحی و یا کنترل رشد تومور در مواردی است که جراحی به تنهایی کافی نیست.
-
درمان هورمونی: برخی از انواع سرطان سینه به هورمونهای اندوکرین وابسته هستند. در این صورت، درمان هورمونی از طریق داروها یا جراحی (مانند تخلیه تخمدان یا برداشت تخمدان) برای کاهش تأثیر هورمونها و رشد سلولهای سرطانی استفاده میشود.
-
درمان کیمیاپی: درمان کیمیاپی شامل استفاده از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی در تمام بدن است. این روش اغلب برای کنترل تومور قبل از جراحی، درمان پس از جراحی به عنوان درمان مزمن و در موارد پیشرفته سرطان استفاده میشود.
-
درمان هدفمند: در این روش، داروهای هدفمندی استفاده میشود که به صورت مستقیم بر روی تغییرات خاص در سلولهای سرطانی اثر میگذارند و رشد آنها را متوقف میکنند. این داروها معمولاً بر اساس ویژگیهای مولکولی سلولهای سرطانی انتخاب میشوند.
معمولاً درمان سرطان سینه با ترکیبی از این روشها صورت میگیرد،که به عنوان درمان ترکیبی شناخته میشود. این امر به دلیل تفاوتهای فردی و ویژگیهای سرطانی است که در هر بیمار دیده می شود. پزشک متخصص با توجه به وضعیت بالینی و شرایط شما، بهترین روشهای درمان را برایتان تعیین خواهد کرد.
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات یک نوع سرطان است که در بافت پروستات، یعنی غدهای کوچک در قسمت پایینی دستگاه تناسلی مردان، شکل میگیرد. پروستات یک قسمت از سیستم تناسلی مردانه است و مسئول تولید مایعی است که به منی افزوده میشود و در جریان انزال برای حمل و حمایت اسپرمها نقش دارد.
سرطان پروستات زمانی رخ میدهد که سلولهای پروستات تحت تأثیر تغییرات ژنتیکی ناهنجار قرار بگیرند و به طور نامنظم و بینظم رشد کنند. این سلولهای سرطانی میتوانند به بخشهای دیگری از پروستات یا به سایر اعضای بدن منتقل شوند و فرایند به دست آوردن سرطان در سایر بخشهای بدن را به عنوان متاستاز شناخته میشود.
عواملی که میتوانند به بروز سرطان پروستات مرتبط باشند عبارتند از: سن بالا، تاریخچه خانوادگی سرطان پروستات، چاقی، عوامل ژنتیکی و موروثی، مصرف بالای چربیهای اشباع شده در رژیم غذایی و نقص ویتامین D. علائم و نشانههای سرطان پروستات در مراحل ابتدایی اغلب نامشخص هستند. در موارد پیشرفتهتر، علائم ممکن است شامل ادرار کردن مکرر، سختی در آغاز و پایان ادرار، نقاط خونریزی در ادرار یا منی، ناراحتی در ادرار و احساس درد یا سفتی در منطقه پروستات باشند. با این حال، برای تشخیص نهایی این سرطان، باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از طریق آزمایشها و روشهای تصویربرداری مانند آزمایش آنتیژن خاص پروستات، بیوپسی یا سونوگرافی پروستات تأیید شود.
سرطان دهان چیست؟
سرطان دهان، یا به عبارت دقیقتر سرطان تودهای دهان، یک نوع سرطان است که در بافتهای دهان، لثه، زبان، لبها، پشت حلق و سایر قسمتهای دهان شکل میگیرد. سرطان دهان اغلب به صورت سلولهای سرطانی در ب دهان شروع میشود و به مرور زمان میتواند به سایر مناطق درون دهان و حتی به بافتهای اطراف گسترش یابد. عواملی که میتوانند باعث بروز سرطان دهان شوند عبارتند از:
-
مصرف تنباکو (شامل سیگار، بیسیمی و سیگار بیدمشکی)
-
مصرف الکل به میزان زیاد
-
عدم بهداشت دهان و لثه
-
عفونت با ویروس HPV (Human Papillomavirus)
-
تغذیه نامناسب
-
سن بالا
-
تاریخچه خانوادگی سرطان دهان
-
تابش اشعه ماوراءبنفش از طریق نور خورشید یا تابش از وسایل اصلاحی نظیر سولاریوم.
علائم و نشانههای سرطان دهان ممکن است شامل زخم، ترشح خون، آب زدگی، تورم، قرمزی، سفت شدن یا تغییر رنگ بافتهای دهان باشد. همچنین، مشکلاتی مانند درد، سختی در بلع، تغییر در گفتار و آب زدگی پایدار نیز ممکن است رخ دهد.
درمان سرطان دهان به مرحله بالینی، اندازه و موقعیت تومور و سایر عوامل بستگی دارد. روشهای درمان سرطان دهان شامل جراحی، درمان پرتوزاپی، درمان کیمیاپی و درمان هدفمند میشوند. در برخی موارد، از ترکیبی از این روشها نیز استفاده میشود. همچنین، درمانهای تکمیلی مانند درمان هورمونی، درمان فیزیوتراپی و درمان تغذیهای نیز ممکن است در برنامه درمانی مورد استفاده قرار بگیرند. پزشک تخصصی سرطان دهان شما با توجه به وضعیت شما، برنامه درمانی مناسب را برایتان تعیین خواهد کرد.
برای درمان سرطان دهان یا سینه به کجا مراجعه کنیم؟
تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد انوع سرطان دهان، پروستات یا سینه در اختیار شما قرار دهیم. برای درمان سرطان می توانید به کلینیک دکتر فرشید اربابی مراجعه کنید و از خدمات گسترده این کلینیک در تشخیص و درمان بهره مند شوید.
نظر شما