به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی، دلیل نوسان قیمت مرغ و تخممرغ ،رضا ترکاشوند، مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار کشور در این باره گفت: نوسان قیمت مرغ و تخممرغ همواره به دلایل مختلفی چون شرایط حاکم بر شهرهای مختلف و نحوه زندگی مردم هر منطقه وجود داشته است اما در مجموع نوسانات قیمت مرغ و تخممرغ از آغاز سالجاری با حذف نرخ ارز ترجیحی شدت گرفت با وجود اینکه دولت قول داده بود تا برخی از محصولات از جمله مرغ و تخممرغ را مورد حمایت خود قرار دهد اما این امر عملیاتی نشد، هر چند مرغداران و فعالان در این صنعت تاکنون قیمت این دو محصول را به غیر از یک یا دو بار بیشتر از نرخ مصوب در بازار عرضه نکردهاند که آن هم به دلیل این بوده که سرمایهگذاری در این صنعت دراز مدت است و خریدها و جوجه ریزیها که از جمله مراحل نخست در فروش مرغ و تخممرغ است پیش از افزایش قیمتهای حاصل از حذف ارز ترجیحی صورت گرفته است ولی هم اکنون بسیاری از فعالان به مرحله سرمایهگذاری مجدد و جوجهریزی اولیه رسیدهاند اما با توجه به قیمتهای موجود جوجههای یک روزه دیگر ادامه مسیر و فعالیت در این حوزه برایشان به صرفه نخواهد بود و راهی جز کنار رفتن از این بخش یا افزایش قیمت مرغ و تخممرغ در آینده ندارند.
او افزود: مجموعههای فعال در این صنعت ضررده بوده اما به دلیل اینکه همچنان با نرخ خرید مواد اولیه قبلی در حال ادامه کار هستند در بازار حضور دارند اما در صورت تداوم چنین روندی هیچ صرفه اقتصادی و توجیهی برای ادامه کار ندارند. ترکاشوند در باره دلیل افزایش بیش از حد قیمت تخممرغ گفت: با توجه به افزایش قیمت اقلام مختلف در کشور، قیمت تخممرغ از زمان حذف ارز ترجیحی و درمجموع اِعمال افزایش قیمتها در سطوح مختلف، افزایش چندانی نداشته است و به نظر میرسد که افزایش قیمت تخممرغ بیش از حد نصاب و معقول صورت گرفته است در حالی که حتی کمتر از آنچه که باید رشد قیمت داشته باشد شاهد افزایش قیمت این محصول بودهایم.
شرط عدم افزایش قیمت در ماههای آینده
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار ضمن اشاره به کاهش نسبی قیمت مرغ اضافه کرد: افزایش قیمت مرغ و تخممرغ در ماههای آینده حتمی خواهد بود البته ممانعت از رشد انفجارگونه این دو محصول در گروه کنترل قیمت جوجه یک روزه توسط دولت و عوامل تاثیرگذار بر این امر است هر چند فعالان در این صنعت نیز ناچار از این امر هستند در صورتی که در بسیاری از موارد به عرضه مرغ زنده و تخممرغ کمتر از نرخ بازار پرداختهاند تا بتواند تعادلی در میزان عرضه و تقاضا ایجاد کنند.
این فعال صنف مرغداری توضیح داد: توزیع کالابرگ الکترونیکی و گنجانده شدن این دو محصول در این طرح از جمله وعدههایی بود که به منظور حمایت از مردم جهت قراردادن مرغ و تخممرغ بر سر سفرههای مردم داده شد اما هیچ اقدام عملیاتی در این زمینه صورت نگرفت و خرید مرغ و تخممرغ برای بسیاری از مردم خارج از توان و قدرت خریدشان است.
او بیان کرد: از آنجا که سیکل تولید مرغ و تخممرغ در کشور بالاست تقریباً همواره وضعیت باثباتی در بازار در این زمینه وجود دارد و اگر جوجهریزیهای کمی و کیفی خوبی در دوره جدید صورت گیرد قیمت این دو محصول نیز در بازار کنترل خواهد شد در غیراین صورت از افزایش قیمت مرغ و تخممرغ گریزی نیست هر چند فعالان در زمینه صنعت مرغداری و تولید تخممرغ طی جلساتی که با مسئولان داشتهاند امیدوار هستند تا روند تولید با حمایتهای آن تقویت شود تا طی 2 تا 3 ماه آینده ناچار به افزایش قیمت نباشیم.
ترکاشوند بیان کرد: در شرایط فعلی هزینههای تولید تخممرغ با قیمت عرضه آن متناسب نیست و ادامه این روند منجر میشود تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج شوند به طوری که برخی از تولیدکنندگان به دنبال حذف گلههای خود هستند و سیستم قیمتگذاری تخممرغ واقع بینانه نیست اگر تولید کنندگان بیش از ۵۰ درصد نهادههای مورد نیاز خود را قرار باشد از بازار با ارز آزاد تامین کنند باید هر کیلوگرم تخممرغ در واحدهای مرغداری با قیمت معقول به فروش برسد تا برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی داشته باشد.
علت عجیب افزایش قیمت مرغ منجمد !
حسین دماوندینژاد، معاون امور دام و طیور وزارت جهادکشاورزی دراین باره گفت: مجوز واردات هیچ مرغی از سال گذشته صادر نشده و به دلیل اینکه در سال گذشته شرایط عرضه مرغ بسیار نابسامان بود و به هر حال در جهت تنظیم بازار دولت موظف بود که مقادیر کمبود مرغ را با واردات تامین کند این مجوز سال گذشته صادر شد و البته عدد آن هم اصلاح شد و رویکرد ما تولیدات داخلی بود و برهمین مبنا هم مجوز صادرات توسط وزارت جهادکشاورزی داده نشد یا مجوزهایی که داده شد کنسل شد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی در خصوص مرغهای منجمد در بازار نیز گفت: فروشگاههای زنجیرهای ماههای پیش مقادیری مرغ دریافت کردند و در سردخانهها موجود است و به صورت محدود عرضه میشود. همچنین قیمت مرغ منجمد را اصلاح کردیم و افزایش دادیم که تقاضا به مرغ گرم هدایت شود. بنابراین هم عرضه این مرغ را محدود کردیم.
شرایط تولید و صادرات جوجه یک روزه
او در بخش دیگری از صحبتهایش به وضعیت تولید جوجه یکروزه نیز اشاره کرد و گفت: در ماه آبان ۱۰۹ میلیون جوجه ریزی صورت گرفته و از حدود ۱۹۰ روزی که از اجرای طرح اصلاح ساختار اقتصادی در زیر بخش دام و طیور میگذرد با رویکرد جدیدی مواجهیم که عبور از فضای ارز ترجیحی به نیمایی، مبنای تولید، تقاضا برای محصولات صنعت طیور مدلهای جدیدی را میطلبد که به سرعت این اصلاحات لازم را انجام دادیم همچنین در ارتباط با تولید جوجه مکانیزمهای کنترلی نیز اعمال شده است.
دماوندینژاد گفت: خرید مرغ آرین را در دستور کار داریم و برای سایر سویهها نیز وزارت جهاد پیگیریهای لازم را انجام داده است همچنین در ستاد تنظیم بازار این موضوع مطرح شده و امید است که مصوبه لازم را اخذ شود و برای سایر سویهها این خرید اتفاق بیفتد. معاون وزیر جهادکشاورزی بیان کرد: به تولیدکنندگان و زنجیرههای بزرگ گوشت اجازه دادیم که گوشت مرغ تولیدی را ذخیره کنند زیرا از ما درخواست کرده بودند که اجازه ذخیرهسازی را به آنها بدهیم تا پایان سال بتوانند آن را عرضه کنند. ظرف یکی دو روز آینده تصمیمات جدیدی در ارتباط با جمعآوری سایر سویهها مرغ تولیدی گرفته خواهد شد و پیگیر آن هستیم که محقق شود.
دماوندینژاد افزود: برای جوجه یکروزه و تخممرغ نطفهدار، سویه آرین بدون هیچ منعی صادرات آزاد است. در ارتباط با سایر سویهها هم منعی نداریم اما به علت قیمت تمام شده که در کشور ما بالاتر است امکان صادرات برای همه فراهم نیست و سیاستهای حمایتی ما دوجانبه و در جهت حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است. قطعا با جمعآوری مرغ مازاد قیمت مرغ افزایش پیدا نمیکند.
عرضه مرغ کمتر از نرخ مصوب
مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: هم اکنون هر کیلو مرغ گرم ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب عرضه میشود. قیمت کنونی هرکیلو مرغ زنده ۳۵ هزار تومان و مرغ گرم ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان است. او قیمت کنونی هرکیلو ران مرغ ۵۰ هزار تومان، سینه با کتف ۱۰۰ هزار تومان و فیله مرغ ۱۱۰ هزار تومان اعلام کرد و با توجه به ازدیاد عرضه و تولید در برابر کاهش تقاضا، هرکیلو مرغ ۱۰ تا ۱۳هزار تومان کمتر از نرخ مصوب است. رئیس اتحادیه پرنده و ماهی افزود: توزیع روزانه حداکثر هزار تن مرغ در استان تهران انجام خواهد شد و با استمرار روند فعلی عرضه پیش بینی میشود که قیمت مرغ مجدد در بازار کاهش یابد بنابراین پشتیبانی امور دام باید اقدام به جمعآوری مرغ مازاد از سطح بازار کند.
نظر شما