به گزارش سلامت نیوز به نقل از ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات، افسردگی به طرق مختلفی بر روی زندگی فرد و اطرافیان آنها تاثیر میگذارد. علائم آن نیز به شدت میتواند بر روی زندگی روزمره آنها اثرگذار باشد. تغییرات میتوانند شامل تغییرات خواب؛ از جمله بیش از اندازه خوابیدن و یا کم خوابیدن، تغییرات اشتها؛ شامل لاغری شدید یا اضافه وزن بیش از اندازه، تمرکز ضعیف، از دستدادن انرژی، عدم علاقه به انجام امور مختلف، اعتماد به نفس پایین، احساس گناه و ناامیدی، کندی حرکت و گفتار، بیقراری و در نهایت افکار خودکشی باشد. اگرچه افرادی که درگیر افسردگی هستند ممکن است علائم مشابهی را تجربه نکنند اما مواردی که ذکر شد از رایجترین نشانههای این بیماری است. از طرفی نکتهی لازم به ذکر این است که چنین تغییراتی بسیار محسوس بوده و چنانچه با افراد دچار افسردگی زندگی میکنید معمولاً متوجه آن خواهید شد چون با سرعت و شدت زیادی اتفاق خواهد افتاد. همچنین افسردگی یکی از عزیزان نزدیک به ما میتواند استرس بیشتری بر روابط ما با او وارد کند، از این رو بسیار مهم است که در زمان تجربه افسردگی کسانی که دوستشان داریم از خودمان نیز مراقبت کنیم.
تحقیق کنید
بعد از یادگیری علائم افسردگی میتوانید در مورد وضعیت طرف مقابل خود بررسیهایی کرده و شرایط را بهتر از قبل درک کنید. با کمی تحقیق و مطالعه بیشتر در مورد افسردگی میتوانید رفتارهای کسی که در حال جنگیدن با افسردگی است را پیشبینی کنید و از این موضوع آگاه باشید که علت برخوردهایی که ممکن است داشته باشد چیست. همین آگاهی واکنش هیجانی شما نسبت به او را کمتر خواهد کرد؛ برای مثال شما آگاه میشوید که اگر او ناگهان به شما پرخاش میکند ناشی از خشم درونی اوست که به یکباره به سمت شما جریان پیدا کرده است.
برای خودتان وقت بگذارید
ممکن است گاهی احساس خستگی و ناامیدی در زمان مراقبت کردن از دیگران داشته باشید. مهم است که برای فعالیتهای خود زمانی را پیدا کنید تا انرژی لازم برای ادامه راه را پیدا کنید. اینکه در طول روز زمانی را به خودتان و کارهای مورد علاقهتان اختصاص دهید به شما احساس زنده بودن میدهد و دیگر زندگی شما تنها به مراقبت از عزیز خود سپری نمیشود. محدود شدن شما میتواند باعث خشم نهفته شده و در نتیجه طرف مقابلتان را مقصر این وقت نداشتن و نپرداختن به خود بدانید.
صبور باشید
افسردگی ممکن است بارها عود کننده باشد. این طبیعی است که دوستداشته باشید عزیزی که دوستش دارید خیلی زود بهتر شود و اگر نتوانید در این راستا کمکی انجام دهید احساس گناه کنید. اما به یاد داشته باشید فرد مورد علاقهی شما به زمان نیاز دارد و بیشتر از هر زمان دیگری نیاز دارد که شما مثبت و صبور باشید. چنانچه با بازگشت دوبارهی افسردگی روبرو شدید از اول شروع کنید و باعث دلگرمی او باشید.
به دنبال حمایت باشید
ملحق شدن به یک گروه پشتیبانی به شما در این سفر سخت کمک خواهد کرد. به اشتراکگذاشتن داستانتان و مسیری که تا به امروز طی کردهاید، همچنین گوشدادن به افراد دیگر که ممکن است مشکلات مشابه را داشته باشند، احساسات شما را تایید میکند و متوجه این موضوع خواهید شد که شما تنها فردی نیستید که عزیزی را در نزدیکی خود دارید که با افسردگی روبروست، همچنین ممکن است دوستیهای خوبی را تجربه کنید.
اهداف سالم تعیین کنید
تعیین اهداف دستیافتنی، مراقبت از سلامت جسمی و روحی و بیان نگرانیها با گروه پشتیبانی، بسیار مهم است. اگر نتوانید از خودتان به شیوه درستی مراقبت کنید چگونه میتوانید از کسی که دوستش دارید به نحو احسن مراقبت کنید؟ این شما هستید که خود را به رابطه با دیگران میبرید، پس اگر خود سالمی نداشته باشید، نمیتوانید رابطه سالمی نیز برقرار کنید. بنابراین نیاز است که حتی بیش از زمانهای عادی برای خود وقت بگذارید، چرا که اطراف ما فردی حضور دارد که نیاز به مراقبت و انرژی مضاعف دارد.
روی کارهایی که میتوانید برای کمک انجام دهید تمرکز کنید
زمانی که روی مسئلهای تمرکز میکنید که کنترلی بر روی آن ندارید عصبیتر هستید و احساس ناتوانی از اینکه چرا کاری از دستتان ساخته نیست، بیشتر بر شما غلبه خواهد کرد اما به جای آن باید روی مسئلهای تمرکز کنید که کنترل بیشتری بر روی آن دارید، در این صورت است که احساس مفید بودن میکنید. برای مثال کمک به ایمن نگهداشتن دیگری از مهمترین کارهایی است که میتوانید انجام دهید. زمانی که علائم افسردگی زیاد میشود، برخی افراد ممکن است افکار وحشتناکی داشته باشند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد باید آمادگی کافی برای تماس با ارائهدهنده خدمات فوریتی به او داشته باشید.
با انجام این شش نکته، زندگی هر روز به تعادل بیشتر نزدیک و کیفیت کمککردن ما به دیگری متفاوت خواهد شد. ممکن است علائم افسردگی در رفت و آمد باشد اما هرچه بیشتر بتوانیم بین زندگی و علائم افسردگی فرد مورد علاقه خود تعادل ایجاد کنیم بهتر میتوانیم از او حمایت کنیم.
* کارشناس ارشد مشاوره خانواده
نظر شما