سلامت نیوز:به دنبال اجبار استفاده از ماسك در تمام فضاهای عمومی تهران ذیل طرح «از خانه تا خانه»، فرمانده عملیات مقابله با بیماری كرونا در پایتخت خبر داد كه با پذیرش وزیر بهداشت، محدودیتهای صنفی و تردد اجتماعی در تهران تا 25 مهر ماه تمدید شد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد ،طرح استفاده اجباری ماسك در تمام فضاهای عمومی تهران، تدبیری بود كه به دنبال كاهش بسیار نگرانكننده رعایت پروتكلهای بهداشتی در فضاهای عمومی و افزایش نگرانكننده آمار ابتلا و تكمیل ظرفیت تختهای بستری در بیمارستانهای پایتخت اتخاذ شد تا شاید به این نحو، آمار ابتلا و در پی آن، آمار بستری و فوت كووید19 كاهش یابد.
از دو هفته گذشته، فرمانده عملیات مقابله با بیماری كرونا در كلانشهر تهران هشدار داده بود كه نتیجه غیر قابل انكار موج سفرهای تفریحی در تعطیلات پایان هفته و بیتوجهی به رعایت پروتكلهای بهداشتی، افزایش نگرانكننده آمار بستری و تعداد بیماران بدحال در مقابل كاهش آمار ترخیصیها در پایتخت است.
هشدارهایی هم كه پس از ابراز نگرانی علیرضا زالی مطرح شد، در همین زمینه بود چنانكه مسوولان بیمارستانهای معین در پایتخت، در گفتوگوهای رسانهای خود این تاكید صریح را داشتند كه نه تنها تختهای بستری حتی در بخشهای غیر از ICU پر شده بلكه میگفتند در برخی بیمارستانها هم، مبتلایان كووید 19 كه به دلیل شدت علائم، باید حتما در بخش مراقبتهای ویژه بستری شوند، حالا به دلیل كمبود شدید تخت ICU، در اورژانس بیمارستانها در انتظارند تا با خالی شدن یك تخت، امكان بستری در بخش ICU فراهم شود. دیروز هم ایرج حریرچی، معاون كل وزارت بهداشت بر این هشدارها صحه گذاشت و در یك تاكید صریح گفت:
«الان در بیمارستانها دچار تراكم بیمار هستیم، هر روز تعدادی از بیماران كرونایی در اورژانس هستند و انتظار میكشند تا تختها برای بستری خالی شود، به محض آنكه بستری میشوند، دوباره بیمارهای جدیدی به اورژانس اضافه میشوند. در كنار چنین مسالهای، تمام نیروهای ما به دلیل فعالیت بیش از 7 ماه و دیدن مرگ و میرهای بسیار، دچار فرسودگی جسمی و روحی شدند، همچنین دستگاههای اكسیژن و سیتیاسكن در این مدت اخیر بیش از حد كار كرده كه این جای نگرانی دارد.
به همین دلیل هم با توجه به كثرت مراجعان سرپایی و بستری مبتلا به كرونا، بستری سایر بیماران غیراورژانسی در بیمارستانها (طبق بخشنامه معاونت درمان وزارت بهداشت) تا اطلاع ثانوی ممنوع شد و قرار است طبق دستور رهبری، مراكز درمانی و بیمارستانهای نیروهای مسلح و همچنین بیمارستانهای تامین اجتماعی هم برای بستری مبتلایان كووید 19 استفاده خواهد شد.»
ظرف 50 سال گذشته، با وجود تجربه شیوع بیماریهای عفونی ویروسی همچون آنفلوآنزا و سارس در كشور، نه تنها هیچ بیماری مسری نتوانسته بود تا این حد به نظام اقتصادی و اجتماعی كشور لطمه بزند، در شیوع هیچ بیماری قابل انتقال بین انسان هم تا این حد توصیههای مسوولان حوزه سلامت با بیتوجهی مردم مواجه نشده بود.
یكی از دلایل اصرار پزشكان بر تشدید سختگیریها و محدودیتها از ابتدای شیوع بیماری همین بود كه به دلیل ناشناخته بودن ماهیت ویروس، باید از ابتدا و تا مدت طولانی، همه محدودیتها و سختگیریها، بدون اغماض و با جدیت كامل اجرا میشد تا زمانی كه نتایج بروز بیماری در سطح جامعه، تصاویر متفاوتی به دست دهد. اما دولت دقیقا خلاف این هشدارها عمل كرد. در اولین روزهای شیوع بیماری، طبیعی است كه سختگیریها چندان جدی نبود اما رویه جدی كه در تعطیلات نوروز بابت محدودیت سفر و فعالیت مشاغل غیر ضروری تعیین و اعلام عمومی شد، رویهای بود كه باید تا مدت طولانی ادامه مییافت.
با این حال، از ابتدای اردیبهشت، یكباره همه محدودیتها لغو شد و همین تغییر رویه، مردم را به باور صددرصد اشتباه «بیخطر بودن ویروس كرونا» و به دنبال آن، نادیده گرفتن همه محدودیتها و رعایتها هدایت كرد. امروز بسیاری كارشناسان میگویند كه اگر دولت، مثل بسیاری كشورها، از توصیههای سازمان بهداشت جهانی برای لغو نكردن محدودیتها تبعیت میكرد، شاید امروز به این شرایط نمیرسیدیم كه سخنگوی دولت به صراحت از كاهش 45درصدی رعایت پروتكلهای بهداشتی بگوید.
حالا، بعد از 7 ماه كه آمارهای بستری و فوت و بیماران بدحال در تهران، به عددهای بسیار نگرانكننده رسیده و دولت شاهد است كه چطور لغو زودهنگام محدودیتها باعث شد تمام زحمات كادر درمان برای كنترل نسبی اوج و شدت شیوع بیماری به هدر برود و كل كشور در وضعیت قرمز از بابت شیوع ویروس كرونا قرار بگیرد، پایتخت كه میباید در همه رفتارها برای مردم سایر استانها الگو باشد، امروز به بدترین وضعیت رسیده و قرار است مرحله دوم تنبیهها هم در پایتخت اعمال شود.
با اجرای طرح «ماسك اجباری از خانه تا خانه» كه از امروز اجرا میشود، قرار شده برای متخلفان، جریمههایی هم منظور شود كه سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت در توضیح این جرایم گفت: «تاكنون مبلغی برای جریمه افرادی كه ماسك نمیزنند یا پروتكلهای بهداشتی را رعایت نمیكنند، بهطور رسمی تعیین نشده اما در دستور كار ستاد ملی مقابله با كرونا قرار دارد و پیشنهاد وزارت بهداشت و وزارت كشور تا امروز به ستاد ملی مقابله با كرونا ارایه میشود.
تعیین نهایی هر گونه جریمه بر عهده وزارت بهداشت، نیست و مسوولیت برخورد با خاطیان نیز با وزارت بهداشت نیست و نیروهای انتظامی باید در این زمینه اقدام كنند كه برخورد با افراد ارایهدهنده خدمت به كسانی كه ماسك نمیزنند، از قبل مطرح و تصویب شده كه براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با كرونا، برخورد با این افراد برعهده دستگاه اجرایی است.»
بخش دیگری از این تنبیهها، تمدید محدودیت فعالیت اصناف است كه اینبار، اصناف هم، قربانی رفتار مردم عادی شدهاند و البته اعمال و تمدید این محدودیتها به این معناست كه سلامت مردم از چالشهای اقتصادی حتما بسیار مهمتر است چون یك كاسب و یك شهروند، اگر سالم نباشد و ناقل ویروس كرونا باشد، رونق كسبش به هیچ دردی نمیخورد و مشكلی از مشكلات اقتصادی كشور حل نمیكند بلكه باری هم به بار سنگین هزینههای سلامت اضافه خواهد كرد و آمار ابتلا و فوت كووید19 را بالا خواهد برد.
رویهای كه امروز دولت در پیش گرفته و حداقل در پایتخت، قرار است یك بار هم كه شده، پای سختگیریهای به نفع مردم و درآمد عمومی كشور بایستد، رویهای است كه باید از اردیبهشت ماه تداوم مییافت و متوقف نمیشد. اگر چنین شده بود، شاید امروز شاهد تحقق واقعی شعار «كرونا را شكست میدهیم» بودیم.
نظر شما