سلامت نیوز: نگاهی به الگوی انتشار کروناویروس نشان میدهد که این ویروس به سرعت منتشر شده و سرعت شیوع آن بالاست. بنابراین باید با افزایش دستورهای بهداشت فردی و جمعی تلاش کنیم، تا سرعت انتشار آن را کم و کمتر کنیم. یکی از فضاهایی که میتواند مستعد افزایش شیوع این ویروس باشد، مرکز دفن زبالههای شهر تهران است که روزانه هزاران تن زباله را میپذیرد.
به گزارش سلامت نیوز، شهرام فیروزی، کارشناس شهری، در یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت: «این روزها که میهمان ناخواندهای به نام کروناویروس در کشور ما وجود دارد، بر همه واجب است که اقدامات پیشگیرانهای برای کاهش انتشار انجام دهیم. ما باید همه توان خود را برای مقابله با این ویروس بهکار بگیریم و با همدلی و همبستگی این روزهای سخت را پشت سر بگذاریم. نگاهی به الگوی انتشار کروناویروس نشان میدهد که این ویروس به سرعت منتشر شده و سرعت شیوع آن بالاست. بنابراین باید با افزایش دستورهای بهداشت فردی و جمعی تلاش کنیم، تا سرعت انتشار آن را کم و کمتر کنیم.
یکی از فضاهایی که میتواند مستعد افزایش شیوع این ویروس باشد، مرکز دفن زبالههای شهر تهران است که روزانه هزاران تن زباله را میپذیرد. در این مرکز ۷خط پردازش وجود دارد که پسماند، پس از ورود، توسط نیروی انسانی جداسازی میشود و به فروش میرسد. این خطوط در اختیار پیمانکاران بوده و منافع آن به شهرداری میرسد. قسمت دیگری هم که جدا از خطوط پردازش وجود دارد و بسیار خطرناک است، مرکز جمعآوری و امحای پسماندهای بهداشتی و درمانی و عفونی مراکز درمانی است.
شهروندان تهرانی این روزها بهدلیل استفاده زیاد از مواد ضدعفونی کننده و ماسکها و دستکشها، شیوه الگوی مصرفشان تغییر کرده است. در واقع این روزها بیش از آن که زبالههای خشک از منازل شهروندان به سمت مراکز پسماند روانه شود، زبالههای بهداشتی است که میبایست در شرایط ویژه بهداشتی و با لحاظ پروتکلهای بهداشتی دفن و امحا شود. در این روزها که شرایط بحرانی تقریبا در همه شهرهای کشور حاکم بوده، مدیریتهای شهری کشور حتی در شهرهای بزرگ نیز نتوانستهاند اقدامات مؤثری برای دفن و امحای زبالههای معمولی انجام دهند یا دستکم توصیههایی در این زمینه صورت نگرفته است. شهرداریها میبایست برای چنین روزهایی اقدامات ویژهای در دستور کار قرار دهند؛ چرا که با توجه به روند معمولی جمعآوری پسماند، تمام مواد پلاستیکی در خطوط پردازش که بهصورت دستی و از سوی بیش از هزار نیروی کار جمعآوری میشود، دوباره در چرخه تولید قرار گرفته و بهصورت مواد پلاستیکی وارد چرخه کالا میشوند. به نظر میرسد که هماکنون با توجه به تولید زیاد مواد پلاستیکی و استفاده گسترده شهروندان از دستکش ، ماسک و پدهای الکلی و غیره بهتر است شهرداری نیز دست از منافع خود برداشته و با امحای بهداشتی پسماندهای تولیدی شهروندان، فضای امنی به وجود آورد. از طرفی وضعیت جداسازی پسماند در مرکز پردازش بسیار نگرانکننده است. بیش از هزار نفر در مرکز پردازش به صورت دستی در حال جداسازی پسماند خشک و تر هستند. این شیوه فعالیت سنتی و دستی که در ۷خط پردازش در حال اجراست، ۲ نگرانی عمده را به وجود میآورد.
نکته اول: استفاده مجدد از پسماندهای پلاستیکی و فروش آن توسط پیمانکار و ورود مجدد آنها به چرخه تولید که امکان افزایش خطرات ویروس کرونا را به همراه دارد. لذا اگر شهرداری دست از منافع حاصل از این جداسازی پسماند بردارد، میتواند شیوه امحاء ویژه و بهداشتی برای زبالههای خشک جمعآوری شده از منازل شهروندان را به وجود آورد.
نکته دوم: در خطوط هفتگانه پردازش که روزانه پذیرای میلیونها کیلو پسماند شهر تهران است، هزاران کارگر در فاصله اندک از هم حضور دارند که با کمترین تدابیر بهداشتی در حال تفکیک پسماندند. اگر هر کدام از آنها در ارتباط مستقیم با این مواد آلاینده قرار گیرند و به این ویروس مبتلا شوند، میتوانند دهها نفر را آلوده کنند و احتمالا موجهای ثانویه شیوع را باعث شوند.
مورد دیگری که وجود دارد، حضور کودکان کار، بهویژه زبالهگردها هستند. آنها این روزها با توجه به شرایط اقتصادی، تلاش بیشتری میکنند. این گروه در شرف آلودگی هستند و میتوانند این ویروس را به همه انتقال دهند. بنابراین توصیه میشود:
۱- چشمپوشی از منافع حاصل از پسماندهای خشک بهویژه پلاستیکی و تعطیل کردن خطوط پردازش و در نهایت امحای بهداشتی و تحت پروتکلهای بهداشتی با نظارت کارشناسان بهداشت
۲- رعایت و نظارت دقیقتری بر حمل و دفع و دفن بهداشتی پسماندهای عفونی و درمانی و بیمارستانی و امحای آنها با پوشش خاک و آهک
۳-افزایش تعداد ناظرین در سطح شهر و جلوگیری از فعالیت کودکان کار و همچنین شستوشوی دائمی و مکرر سطلهای زباله در سطح شهر
۴-استفاده از ظرفیت خانههای سلامت و بهکارگیری آنها برای آموزشهای خانهبهخانه با هدف شیوه امحای زبالهها. بهتر است که زبالههایی نظیر ماسک، دستکش و پدهای الکلی بهصورت مجزا در کیسههای نایلونی با درهای زیبلاین و سایر روشها پلمب شود.
۵-جمعآوری پسماندهای عفونی شهروندان در ساعات خاص و به روش کاملا مجزا و امحای آن بهصورت ویژه
نگاهی به الگوی انتشار کروناویروس نشان میدهد که این ویروس به سرعت منتشر شده و سرعت شیوع آن بالاست. بنابراین باید با افزایش دستورهای بهداشت فردی و جمعی تلاش کنیم، تا سرعت انتشار آن را کم و کمتر کنیم. یکی از فضاهایی که میتواند مستعد افزایش شیوع این ویروس باشد، مرکز دفن زبالههای شهر تهران است که روزانه هزاران تن زباله را میپذیرد.
نظر شما