سلامت نیوز:نشست «سناریوهای سواد دیجیتال ایرانیان در افق 1404» در مرکز تحقیقات صدا و سیما برگزار شد.
به گزارش سلامت نیوز در ابتدای این نشست، دکتر امید جهانشاهی، مدیر گروه آینده پژوهی و سیاستگذاری رسانه مرکز تحقیقات صدا و سیما، بر اهمیت روزافزون سواد دیجیتال شهروندان در مواجهه با کلانروند «دیجیتالی شدن» تأکید کرد و آنرا از ملزومات توسعه جامعه دانست.
در ادامه، دکتر آزاده سالمی، با تشکر از خبرگان مشارکت کننده در طرح، نتایج گزارشهای آینده پژوهی سواد دیجیتال ایرانیان در افق 1404 را ارائه نمود.
وی تاکید کرد عوامل گوناگونی در حوزه های اجتماعی، فناورانه، اقتصادی، زیست محیطی، سیاسی و ارزشی بر سواد دیجیتال شهروندان تأثیرگذار هستند. از این میان، دو عامل که یکی معطوف به «کنشگری کاربران رسانه های اجتماعی»؛ و دیگری مربوط به «شیوه مواجهه اجزای حکومت با نوآوری های فناوری» است، سناریوهای آینده سواد دیجیتال شهروندان را تعیین میکنند.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات صدا و سیما، به توصیف فضای چهار سناریوی محتمل برای آینده سواد دیجیتال ایرانیان و پیامدهای هر سناریو پرداخت. سناریوی «ماه و پلنگ» معطوف به وضعیتی است که اجزای حکومت نسبت به نوآوریهای ارتباطات و اطلاعات موضع هماهنگی ندارند. برخی از نهادها بر لزوم استفاده از شبکه ملی اطلاعات و محدود ساختن رسانه های اجتماعی جهانی اصرار دارند و گروهی دیگر، ترجیح میدهند تا حد امکان، دسترسی اعضای جامعه به اطلاعات محدود نشود.
در این سناریو اکثر کاربران رسانه های اجتماعی از کنشگری آشکار در حوزه های سیاسی و اجتماعی پرهیز میکنند، اما مقاومت دربرابر هنجارهای موجود را به شیوه های کم هزینه مانند دور زدن فیلترینگ، انتشار شعر و مطالب طنزآمیز و نمایش سبک زندگی به نمایش بگذارند. رشد فعالیت پوپولیسم، گسترش پدیدههایی مانند شاخهای فضای مجازی، بداخلاقی و سوءاستفاده از اطلاعات کاربران و کلاهبرداریهای اینترنتی از جمله پیامدهای این سناریوست.
سالمی در ادامه توضیح داد: در سناریوی «یوزهای ایرانی- چینی» بین اجزای حکومت درخصوص نوآوریهای ارتباطات و اطلاعات هماهنگی وجود دارد و تأکید آنان بر بومی سازی فناوری، استفاده از شبکه ملی اطلاعات و رسانه های اجتماعی بومی است تا ضمن جلوگیری از انحصار رسانههای اجتماعی بین المللی، از سوءاستفاده دشمنان از اطلاعات کاربران هم پیشگیری شود.
نظارت بر فضای مجازی، امکان جلوگیری از کلاهبرداریهای اینترنتی، خشونت در فضای مجازی و... را فراهم کرده است، اما در عین حال چالشها و نگرانی هایی را در زمینه حریم خصوصی و گستره اطلاعات در دسترس کاربران ایجاد میکند. مقابله با شکاف دیجیتال جهانی، شکاف دیجیتال را در ابعاد دیگری (دموکراتیک، شبکهای و اجتماعی) ایجاد کرده است. سطح منازعات بین حکومت و آن دسته از کاربران که مایل به استفاده از اینترنت و رسانههای اجتماعی جهانی هستند، بالا میگیرد.
این پژوهشگر به توصیف فضای سناریوی «پرندههای قفسی» پرداخت که معرف ناهماهنگی بین اجزای حکومت درخصوص نوآوریهای ارتباطات و اطلاعات است و استفاده کاربران از رسانه های اجتماعی برای کنشگری سیاسی و اجتماعی است. این کنشگری در قالب منازعات بین افراد با دیدگاههای متضاد در فضای مجازی؛ و در سطح افراطی تر، کشیده شدن این منازعات به سطح خیابان (آشوب یا جنبش) است. برای پیشگیری از وقوع این سناریو، لازم است از دوقطبیسازی در جامعه پیشگیری شود.
در نهایت، سناریوی «سیمرغ» توصیفگر وضعیتی است که هماهنگی بین اجزای حکومت در مواجهه با نوآوریهای ارتباطی و اطلاعاتی وجود دارد و کنشگری کاربران در عرصه های سیاسی و اجتماعی بیشتر به سوی فعالیت شهروندی گرایش دارد.
در این حالت مواجهه فعالانه با نوآوریهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، بیش از بعد فنی (مثل شبکه ملی اطلاعات) بر بعد فرهنگی و تولید محتوا متمرکز است و انتظار میرود با تقویت مسئولیتهای شهروندی، انواع بازیگران حاضر در عرصه فضای مجازی، به مدیریت این فضا و نظارت بر محتوای آن مشارکت داشته باشند. تقویت مهارتهای گفتگو و اخلاق مباحثه از ملزومات این سناریوست تا امکان گفتگو، درک متقابل و مفاهمه بین گروههای مختلف به وجود آید.
در پایان این نشست، تاکید شد چنان که نتایج پژوهش نشان میدهد، سواد دیجیتال شهروندان صرفاً متاثر از مهارتهای شهروندان نیست و عوامل گوناگون، بخصوص ساختارهای قدرت (سیاستهای حکومت در مواجهه با نوآوریهای فناوری) بر آن تاثیرگذار هستند. بنابراین علاوه بر آموزش برای ارتقای سواد دیجیتال شهروندان، لازم است زمینههای سیاسی و اجتماعی برای رشد این مهارتها فراهم شود. تقویت مهارتهای گفتگو و مباحثه، پرهیز از دوقطبی سازی در جامعه، کمک به درک متقابل حکومت و جامعه درمورد ملاحظات استفاده از رسانه های اجتماعی بومی از جمله پیشنهادهایی است که در این زمینه مطرح است.
نظر شما