سلامت نیوز:یكی از رفتارهایی كه هم در بزرگسالان دیده میشود و هم در كودكان، رفتارهای تكرارشونده یا وسواس است. به آن دسته از رفتارهای تكرارشوندهای كه فرد نمیتواند به طور اختیاری و ارادی شروع كند یا به پایان برساند و به دلیل اضطراب ایجاد میشود وسواس میگویند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم ،ممكن است كه كودكان نیز به صورت طبیعی برخی از رفتارها را تكرار كنند یا روی لوازم اسباب بازی یا لوازم شخصی و لوازمالتحریر خود حساس باشند. اما زمانی این نوع حساسیتها حالت بیمارگون به خود میگیرد كه با نشانههای تكرارشونده همراه شود و این تكرارها مانع از انجام امور عادی زندگی روزمره كودك شود.
این نوع اختلال میتواند از شش سالگی در كودكان تشخیص دقیق داده شودكودكان مبتلا به وسواس فكری ـ عملی، افكار یا وسواسهای فكری و مزاحم و ناخواسته را تجربه میكنند كه این افكار موجب اضطراب آنها میشود و غالبا با رفتارهای تكراری سعی میكنند اضطراب خود را كاهش دهند.
رایجترین وسواس در كودكان ترس از میكروب و آلودگی است كه با شستن مكرر خود و حتی لوازم نوشتاری و دفتر مشق نیز میتواند همراه شود. رفتارهای تكراری كودكان در طول زمان تغییر میكند و ممكن است در زمینه وارسی كردن و نظم نیز بروز كند.
برخی كودكان نیز ممكن است قبل از خواب بارها از والدین خود بپرسند كه دوستش دارند یا خیر كه این نوع پرسش بیش از حد معمول و به مدت طولانی صورت میگیرد. تشخیص به موقع رفتارهای وسواسی میتواند درمان زودهنگام را به همراه داشته باشد.
علاوه بر كودكان، نوجوانان نیز ممكن است درگیر وسواس شوند و برخی از نشانههای هشدار اولیه عبارتند از:
مصرف بیش از اندازه صابون، دستمال كاغذی و لوازم بهداشتی
تعویض بیش از اندازه لباس
نگرانی بیش از حد برای سلامتی اعضای خانواده
افت تحصیلی ناگهانی وپایین آمدن یكباره نمرات امتحانات مدرسه
طول كشیدن بیش از اندازه نوشتن تكالیف
داشتن مراسم طولانی برای خوابیدن
استفاده از جملات تكراری
برای تشخیص لازم است تا فهرست رفتارها به صورت دقیق ثبت شود و كودكان چون میدانند رفتارهای تكراری آنها ممكن است مورد تمسخر همكلاسیهایشان قرار بگیرد در نتیجه رفتارهای خود را به صورت پنهانی انجام میدهند یا نمیتوانند افكار خود را بهدرستی توضیح دهند. برای درمان از دارو درمانی در صورت لزوم و رفتاردرمانی، درمانهای شناختی و خانواده درمانی استفاده میشود.
نظر شما