سلامت نیوز-*عطیه میرزا امیری: یکی نیازهای مهم کودک که از همان ابتدای تولد به آن نیاز دارد، نیاز به امنیت است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات، این نیاز آنقدر مهم است که بر دلبستگی کودک تاثیر زیادی میگذارد که البته همین دلبستگی هم منشاء اکثر خصلتهای درست و نادرست فرد در بزرگسالیست. نیاز به امنیت به دلیل اینکه مانند نیاز به آب و غذا مشهود نیست، در بسیاری از موارد، مورد غفلت والدین قرار میگیرد.
والدین نمیدانند عدم ارضای این نیاز باعث به وجود آمدن چه خسارات جبران ناپذیر روحی میشود که تا سالهای سال با فرزندشان باقی میماند. در این مقاله به چند اصل مهم که رعایت کردنش منجر به ایجاد امنیت در کودکان میشود، اشاره میکنیم.
۱- باهم بودن اعضای خانواده
اولین اصل در ایجاد امنیت این است که اعضای خانواده اوقاتی را در کنار هم بگذرانند. در واقع امنیت ما در درجه اول از هم نشینی با افرادی حاصل میشود که بتوانیم در ارتباطی صمیمانه به آنها اعتماد کنیم و بدانیم که مورد حمایتشان هستیم. از آن مهمتر کودک باید از همان ابتدای زندگیاش این را بپذیرد که در هر صورت مورد پذیرای خانوادهاش خواهد بود تا میزان صمیمیتش با خانواده بیشتر از هرکس دیگری باشد.
۲- ابراز احساسات بدون واهمه
والدین باید به فرزندان خود کمک کنند تا احساسات، نگرانیها، مشکلات و خواستههای خود را ابراز کنند. به این منظور ابتدا به کودک فرصت دهید تا درباره نگرانی و مشکلش صحبت کند و با دقت به او گوش دهید و سپس با او همدلی کرده و از وی حمایت کنید. وقتی پناه کودک باشید و به فرزندتان اجازه دهید از تمام حالات درونیاش برای شما بگوید، در او امنیت خاطری به وجود میآورید که باعث میشود کودک شما از لحاظ روانی سالم باشد و آسیبی نبیند.
۳- دلگرمی و اطمینان دادن به کودک
کودکان میخواهند بدانند شما در مقام پدر و مادر برای محافظت از آنها چه میکنید. لازم است شما هم اقداماتی را که خودتان در منزل و بیرون برای محافظت از او انجام میدهید بیان کنید و وقتی عقل کودکتان رشد کرد از اقداماتی که دولت برای امنیت جامعه انجام میدهد هم برایش بگویید.
در سنی کودک از یک سری مسائل ذهنی خود، میترسد. مثلا در اواسط کودکی، ممکن است فرزندتان دائم به شما بگوید که از دزد میترسد. یا در همان اوایل کودکی ترسهایی طبیعی مثل تاریکی و گم شدن را داشته باشد. اگر شما ترسهای فرزندتان را سبک بشمارید ناامنی را درونش به وجود میآورید.
۴- کمک به دیگران
کودکان نیز مانند بزرگسالان از یاری رساندن به افراد دیگر احساس رضایت و امنیت میکنند. این تلاشهای هرچند جزیی به کودک احساس قدرت و مفید بودن میدهد و در ایجاد اعتماد به نفس در آنان موثر است. مثلا خیلی اوقات کودک دلش میخواد برای آوردن و بردن وسایل سفره غذا به بزرگترها کمک کند. اما در بسیاری از مواقع بزرگترها به کودک خود اجازه چنین کاری نمیدهند. اگر به کودک وظیفههای کوچک دهید تا در یک سری کارها با بزرگتر از خودشان شریک باشند، حس خوب ارزشمندی و امنیت را در آنها به وجود میآورید.
۵- با کودک خود زیاد بازی کنید
گاهی نیاز است به کودک خود ملحق شوید و به او بگویید: «بیا باهم بازی کنیم و تا جایی که میتونیم جیغ بکشیم!» بازی کردن با کودک باعث میشود به او احساس راحتی و امنیت دهیم. وقتی با او بازی میکنیم و به او بگوییم که میتواند در این بازه زمانی هرچه دلش خواست فریاد بکشد، علاوه بر اینکه باعث تخلیه انرژی او شدهایم، به او ثابت میکنیم که میتواند در کنار ما خودش باشد و خانه را برای او شبیه پادگان نمیکنیم.
۶- با او مشورت کنید
وقتی در یک سری از کارهای خانه با کودک خود مشورت کنید، به او حس ارزشمندی میدهید. باعث میشوید بداند که بود و نبودش برای شما فرق دارد و میتوانید به او اعتماد و اطمینان کنید. همین کارهای کوچکی که انجام دادنش برای بزرگترها هیچ کاری ندارد اما همیشه مورد غفلت واقع میشود باعث به وجود آمدن حس ارزشمند امنیت در روان کودک است.
* کارشناس ارشد روانشناسی
نظر شما