كمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در روزهایی كه گذشت، شلوغ‌تر از همیشه بود و در نهایت هم به این ممنوعیت‌ها برای شهر تهران رسید؛ جلوگیری از تردد كامیون‌ها، فروش طرح ترافیك، فعالیت کارخانه‌های آلاینده‌ساز تا فعالیت‌های عمرانی و به جز اینها، اجرای طرح زوج و فرد از در خانه‌ها.

ساخت‌وساز؛ ممنوعِ آزاد

سلامت نیوز:كمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در روزهایی كه گذشت، شلوغ‌تر از همیشه بود و در نهایت هم به این ممنوعیت‌ها برای شهر تهران رسید؛ جلوگیری از تردد كامیون‌ها، فروش طرح ترافیك، فعالیت کارخانه‌های آلاینده‌ساز تا فعالیت‌های عمرانی و به جز اینها، اجرای طرح زوج و فرد از در خانه‌ها.

به گزارش سلامت نیوز، شهروند نوشت: در این‌ روزها البته هم خودروهای آلاینده در شهر تهران دیده می‌شود و هم انواع تخلفاتی كه به آلودگی هوا اضافه می‌كند مثل بعضی ساخت‌وسازها. پلیس راهور و شهرداری تهران دو نهادی هستند كه در بازرسی‌های دوره‌ای قانون را در این‌باره اعمال می‌كنند و البته در كنار همه اینها، مردم هم به‌عنوان ناظران همگانی می‌توانند با سامانه‌های ١١٠ و ١٩٧ پلیس یا سامانه‌های ١٣٧ و ١٨٨٨ شهرداری تماس بگیرند و شكایت خود را اعلام كنند اما این پیگیری‌ها و تماس‌ها هم خیلی كارساز نیست، از یك‌سو مردم تصور ذهنی مثبتی به این سامانه‌ها ندارند و از سوی دیگر پیگیری‌ها بسیار موردی و سطحی پاسخ داده می‌شود. «شهروند» برای بررسی نحوه تماس‌های مردمی به ترتیب با این ٤ سامانه نظارت همگانی تماس گرفت اما نتیجه آنطور كه باید، راضی‌كننده نبود.

از جریمه تخلفات ساختمانی اطلاع نداریم


با وجود اینكه ممنوعیت‌های زیادی در حوزه‌های مختلف برای مواقع اضطرار در نظر گرفته می‌شود، اما میزان جرایم این تخلفات خیلی شفاف نیست مثلا در حوزه ساخت‌وساز و فعالیت عمرانی كه حتی محمد سالاری، رئیس كمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران هم اطلاعی درباره جریمه آن ندارد. او در پاسخ به این سوال «شهروند» درباره جریمه فعالیت‌های عمرانی در شهر تهران گفت: «اطلاعی در این‌باره ندارم و تا ‌به ‌حال پیگیر این ماجرا نشده‌ام كه اگر ساختمانی در مواقع آلودگی هوا به فعالیت خود ادامه دهد، چه جریمه‌ای در انتظار او است.»


سامانه ١٣٧: چنین آیتمی نداریم


تماس با سامانه ١٣٧ شهرداری تهران خیلی زود برقرار شد، یك مورد آن گزارش جرثقیل امداد خودروی شركت واحد اتوبوسرانی است كه ساعتی در گوشه خیابان ایستاده و با موتور روشن درحال گرم‌كردن ماشین است. كارشناس سامانه ١٣٧ بعد از پرسیدن جزییات آدرس را یادداشت كرد و شماره تماس را هم گرفت. بعد هم پیامكی با این مضمون اعلام كرد: «شهروند گرامی پیام شما با موضوع (ایستگاه اتوبوس جایگاه... نیاز به تعمیر و مرمت دارد.) در سامانه ثبت گردید.»در  مورد دوم اما پاسخ‌ها جالب بود. كارشناس سامانه درخواست را اینطور پاسخ داد: «ما آیتمی درباره خودروهای دودزا نداریم و اصلا چنین چیزی برای ما تعریف نشده است اما اگر اتوبوس شركت واحد دودزا باشد یا ماشینی دودزا در جایی ایستاده باشد، ما در مورد آن ورود می‌كنیم.» اما بعد از مشورت با همكار خود نظرش را اینطور اعلام كرد: «ما نمی‌توانیم برای هر ماشینی كه دود می‌كند، اقدام كنیم. ما فقط در مورد ماشین‌های دودزای شهرداری اقدام می‌كنیم، شماره آنها را دریافت و در ادامه پیگیری می‌كنیم.» او درباره فعالیت‌های عمرانی و ساخت‌وساز هم گفت كه بعد از دریافت آدرس حتما برای آن اقدام می‌شود.»
سامانه ١٨٨٨: منظور از فعالیت‌های عمرانی فقط پل‌سازی و راهسازی است!
شماره دیگری كه به‌عنوان سامانه نظارت همگانی شهرداری از چند ‌سال قبل روی بدنه اتوبوس‌های شهری دیده شده است، ١٨٨٨ است. تماس با این سامانه هم بعد از چند ثانیه برقرار شد. كارشناسان مربوطه درباره مشكل خودروهای دودزا اینطور پاسخ داد كه مثلا بخش‌هایی از آلودگی هوا درباره خودروها به مسئولیت‌های پلیس راهور بر‌می‌گردد: «منظور از فعالیت‌های عمرانی فقط پل‌سازی و راهسازی است و ساختمان‌سازی جزو آن نمی‌شود، بنابراین برای آنها ممنوعیتی وجود ندارد. البته ما خودمان مشتاق هستیم كه در این زمینه اقدام كنیم، چون به ‌هرحال شهروند شهر هستیم و آلودگی هوا برای ما هم مهم است. ماشین دودزا هم اگر ماشین شهرداری باشد، استعلام می‌كنیم و بررسی‌های لازم را برای آن انجام می‌دهیم اما اگر ماشین شهرداری نباشد، برخورد با آن به ما ربطی ندارد.» او بعد از اینكه متوجه شد تماس از طرف خبرنگار است، شماره تماس را گرفت تا دوباره در این‌باره تماس بگیرد اما تا زمان تنظیم گزارش این اتفاق نیفتاد.


سامانه ١١٠: بعد از گزارش مردم، مامور در مدت نیم‌ساعت به محل اعزام می‌شود


در ادامه نوبت به پیگیری از سمت پلیس راهور رسید و با شماره ١١٠ تماس گرفته شد اما تا یك‌ساعت بعد تماس‌ها بی‌نتیجه بود و بعد از آن، كارشناس ١١٠ اینطور پاسخ داد: «برای خودروها یا موتورهایی كه دودزا هستند، باید همان موقع تماس بگیرید و شماره و آدرس بدهید، ما همان موقع مورد را اعلام می‌كنیم و نهایت تا نیم‌ساعت مامور به محل اعزام می‌شود اما اگر ماموران ما ماشین یا موتور را پیدا نكنند، خبر بایگانی می‌شود، چون این منابع متحرك هستند، نمی‌شود جلوی آنها را گرفت.» كارشناس سامانه ١٩٧ پلیس هم البته این را گفت كه تنها انتقاد و پیشنهادهای مردم درباره پلیس را دریافت و ثبت می‌كند و در مجموعه نیروی انتظامی فقط ١١٠ مسئول رسیدگی به خودروهای آلاینده و متخلف است.

مردم چه می‌گویند


اما مردم هم نظرات متفاوتی در این باره دارند برخی معتقدند كه باید تخلفات را به سامانه‌های نظارتی اطلاع داد اما برخی دیگر ناامید از هر چه تماس و تذكر هستند و معتقدند: «تماس فایده‌ای ندارند، وقت تلف‌كردن است و كسی رسیدگی نمی‌كند.» بعضی‌ها هم كه افتادن در این چرخه را تجربه كرده‌اند، حرف دیگری دارند مثل یكی از كاربران تلگرام كه این پست را به «شهروند» فرستاده است: «ساخت‌وساز برای مردم در روزهای آلودگی ممنوع است ولی خود شهرداری ٢٤ ساعته با این وسایل در حال آلوده‌کردن شهر است. شهرداری اعلام کرده این نوع تخلفات را در روزهای آلوده به ١٣٧ اعلام کنید. پریشب زنگ زدم ١٣٧ گفت به ما ربطی ندارد به ١٨٨٨ اعلام کنید. زنگ زدم ١٨٨٨ روی پیغام‌گیر است.»


خبردهی به سامانه‌های نظارتی مسئولیت شهروندی


حالا البته نوبت به پاسخگویی مدیریت شهری است كه البته سخت می‌شود مسئولی را در این زمینه پیدا كرد كه اطلاعات به‌روز و فوری داشته باشد با وجود این زهرا نژادبهرام، عضو هیأت‌رئیسه شورای شهر تهران در این‌باره به «شهروند» توضیحاتی داد: «مردم باید حتما تخلفات را با سامانه ١٣٧ در میان بگذارند؛ چون به ‌هر حال در هر سیستمی امكان تخلف و كم‌توجهی وجود دارد اما مهم این است كه با وجود این تخلفات در شهر، شهروندان دو كانال ارتباطی با مدیریت شهری دارند تا موارد را اعلام و پیگیری كنند تا در نهایت تخلفات برای رسیدگی و رفع به شهرداری‌های مناطق ارجاع داده شود.» او تماس با سامانه‌های نظارتی را جزو مسئولیت‌های شهروندی عنوان كرد: «ما در درون یك شهر زندگی می‌كنیم و باید به سلامت محیط‌زیست خود حساس باشیم.

اگر سازنده‌ها در اقدامات خود كم‌توجهی دارند، حتما باید آن را به مراكز مربوطه اطلاع دهیم در حالی كه حتی روابط عمومی شهرداری‌های مناطق یا شركت كنترل كیفیت هوای تهران هم در این زمینه می‌توانند پاسخگوی مردم باشند.» او این را هم گفت كه پلیس و شركت كنترل كیفیت هوا نظارت بیشتری بر روی خودروهای دودزا دارد: «رسیدگی به مسائل شهری در هر حوزه‌ای كه باشد، مردم می‌توانند با ١٣٧ تماس بگیرند و سامانه ١٨٨٨ هم در شهرداری همان كار پلیس را انجام می‌دهد. نژادبهرام البته معتقد است كه چون مدت‌ها نهادهای اجرایی و نظارتی توجه جدی درباره اعلام نیازهای مردمی از طریق این سامانه‌ها نداشتند، بنابراین پیشینه ذهنی آنها هم مثبت نیست: «در برخی موارد هم عوامل اجرایی دقت‌های لازم را برای پیگیری موارد نداشته‌اند كه دلیل دیگر به وجود آمدن این ذهنیت است اما شهرداری باید در این زمینه اطلاع‌رسانی كند و تبلیغات محیطی بگذارد تا ذهنیت مردم درباره این سامانه‌ها تغییر كند. شهروندان ناظران شهر هستند و مسئولان هم باید پاسخگو باشند.» این عضو شورای شهر تهران البته بحث آموزش كارشناسان این سامانه‌ها را هم مطرح كرد كه باید به آن و به‌ویژه در حوزه سرعت عمل آنها توجه بیشتری شود. او درباره این كه گفته می‌شود منظور از فعالیت‌های عمرانی فقط مجموعه فعالیت‌های راهسازی و پل‌سازی است، توضیح داد: «در مواقع اضطرار تمام فعالیت‌های عمرانی در سطح شهر متوقف می‌شود و فعالیت كارخانه‌های مصالح ساختمانی هم جزو آن محسوب می‌شود اما چون گسترده است، احتمال نظارت روی آن كم است.»

اما در میان مسئولان شهرداری هم فقط مدیر روابط‌عمومی سازمان بازرسی شهرداری تهران در این باره حرف زد و در ابتدای حرف‌هایش هم گفت كه محمدجواد شیرازی، رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران به علت مشغله زیاد نمی‌تواند در این‌باره حرف بزند؛ بنابراین سوال‌ها را از من بپرسید. ابراهیم وجدانی در پاسخ به سوالات «شهروند» جزییاتی درباره آیتم جدیدی كه شهردار تهران در سامانه‌های شهرداری گذاشته است، داد و البته آمار دقیقی از تماس‌های مردمی در این چند روز گذشته نداشت: «دو هفته قبل پیروی دستور دكتر نجفی در سامانه‌های شهرداری آیتمی به نام مسائل شهری و محیط زیست ایجاد شده است كه به چالش‌های مرتبط با محیط زیست كه جزو مسئولیت‌های مدیریت شهری است، می‌پردازد. اگر مردم تخلفی در حوزه كارگاه‌های مترو، خدمات اتوبوسرانی كه ممكن است  فرسوده و آلاینده باشد، كارگاه پروژه‌های عمرانی، مزاحمت‌های شغلی كمیسیون بند ٢٠، زباله‌سوزی، قطع درختان و سایر مسائل محیط زیستی دیدند، می‌توانند برای پیگیری به این سامانه‌ها اطلاع دهند كه این موارد در روزهای بحرانی شكل جدی‌تری دارد.»
 او البته گفت كه این آیتم فقط به مسئولیت‌های شهرداری بر‌می‌گردد اما هنوز كاری درباره آن شروع نكرده‌ایم و احتمالا در آینده نزدیك درباره آن اطلاع‌ رسانی می‌كنیم.
مدیر روابط‌عمومی سازمان بازرسی شهرداری تهران درباره آمار شكایت‌های مردمی توضیح داد كه جمع‌بندی این آمار‌ها سخت است: «روز سه‌شنبه پیام‌ها به دو صورت ثبت شده است؛ یكی در مورد فعالیت یكی از كارگاه‌های مترو در منطقه ٣ بوده است كه درحال بررسی است و دیگری هم زباله‌سوزی در منطقه ١٧بود كه برای خاموش‌كردن آن مامور اعزام كردیم. اما در حالت كلی بیشترین آمار‌ها مربوط به كارگاه‌های مترو بوده است كه گاهی فعالیت‌های آن متوقف نمی‌شود. ما برای رسیدگی و رفع پیام‌های مردمی «ددلاین» هم داریم و باید تا ٦ ساعت بعد رسیدگی و رفع شود.» البته هنوز سازمان بازرسی شهرداری برای آیتم‌های جدیدی كه شهردار تهران از آن حرف زده است تبلیغات را شروع نكرده است.


در هر حال مهمترین بازرسان تخلفات شهری مردم هستند كه می‌توانند آنچه در شهر هست را به مسئولان گزارش دهند و رسیدگی به آن را مطالبه كنند آن هم در شرایطی كه همیشه یك پای اقدامات دولتی در نظارت‌ها می‌لنگد، مثلا جریمه ورود به محدود‌ه‌های طرح ترافیك از ٢٠‌هزار تومان تا ٥٠‌هزار تومان تعریف شده است كه برای متخلفان رقم زیادی نیست؛ ضمن اینكه دوربین‌های ثبت تخلفات طرح ترافیك هم تعاریف مرتبط با آلایندگی را ندارند و تنها دوربین‌های محدوده زوج و فرد قابلیت ثبت تخلفات ورود در محدوده زوج و فرد را دارند؛ بنابراین به خودی خود گسترش طرح زوج و فرد از درِ منازل خاصیت اجرایی ندارد. در هر حال هنوز شاخص‌های آلودگی هوای تهران بالای عدد ١٧٠ را نشان می‌دهد و شاید جز دعا برای باد و باران نظارت‌های همگانی بتواند از رنج و درد آن بكاهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha