به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،طولانی شدن زمان انتظار در اورژانس بیمارستانها یکی از دغدغههای همیشگی بیماران و همراهان آنهاست؛ اما متخصصان طب اورژانس میگویند این انتظار همیشه از بیتوجهی یا کمکاری نیست، بلکه نتیجهی سیستم علمی و دقیق اولویتبندی بیماران بر اساس شدت خطر جانی است.
دکتر آرش فروزان، متخصص طب اورژانس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در این باره توضیح میدهد: وظیفه اصلی اورژانسها، نجات جان بیماران در شرایط بحرانی است. بنابراین طبیعی است که رسیدگی به بیمارانی که در معرض خطر فوری هستند، در اولویت قرار بگیرد.
او گفت: بسیاری از همراهان بیماران از طولانی شدن رسیدگی شکایت دارند و این نارضایتی گاهی باعث ایجاد تنش با کادر درمان میشود، اما باید در نظر داشت که کادر اورژانس بر اساس اصول پزشکی و نه احساسات، بیماران را معاینه و رسیدگی میکنند.
تریاژ چیست؟
فروزان با اشاره به فرآیند «تریاژ» گفت: در بدو ورود هر بیمار به اورژانس، معاینه اولیهای به نام تریاژ انجام میشود. در این مرحله بر اساس شدت بیماری، نیاز فوری به خدمات درمانی و شاخصهای حیاتی، اولویتبندی انجام میشود. در ایران، از سیستم ESI (Emergency Severity Index) استفاده میشود که بیماران را از سطح ۱ تا ۵ طبقهبندی میکند.
-
سطح ۱ شامل بیمارانی با وضعیت بحرانی مانند ایست قلبی یا تنفسی، شوک شدید یا خونریزی داخلی است که باید بلافاصله رسیدگی شوند.
-
سطح ۲ شامل بیماران پرخطر مانند کسانی با درد سینه (احتمال سکته قلبی)، سکته مغزی، مسمومیت، درد شدید شکم و موارد مشابه است.
-
سطوح ۳ تا ۵ مربوط به بیماران با وضعیت پایدارتر است که بر اساس نیاز به خدمات پاراکلینیکی مانند آزمایشها، تزریقات یا بخیه در این سطوح قرار میگیرند.
او افزود: در بحرانهایی مثل زلزله یا حوادث گسترده، نوع تریاژ نیز تغییر میکند و اولویتها بر اساس نجات حداکثری تعیین میشود، نه فقط شدت بیماری فردی.
چرا مردم ناراضیاند؟
فروزان یکی از دلایل اصلی نارضایتی بیماران و همراهان را «نداشتن آگاهی عمومی» نسبت به تریاژ دانست و گفت: اکثر افراد فکر میکنند ورود زودتر به اورژانس یا شدت ظاهری علائم باید باعث رسیدگی سریع شود، در حالیکه سیستم بر پایه تهدید حیاتی عمل میکند.
او تأکید کرد: افزایش آموزش عمومی و مهارتهای ارتباطی کادر درمان برای توضیح وضعیت به بیماران میتواند نقش بزرگی در کاهش تنشها و افزایش رضایت ایفا کند.
عضو هیات علمی دانشگاه جندی شاپور در پایان گفت: وظیفه اورژانس نجات جان بیماران است و این هدف بدون نظم و اولویتبندی علمی ممکن نیست. اگر مردم بدانند که این انتظار ممکن است به نجات جان فردی دیگر منجر شود، همکاری بیشتری با کادر درمان خواهند داشت.
نظر شما