چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۸

دانشمندان موفق به ساخت نانوذرات هوشمندی شده‌اند که می‌توانند داروهای ضد التهاب را از سد خونی مغز عبور داده و به‌صورت هدف‌مند به ناحیه‌ای حساس از مغز به نام هیپوتالاموس برسانند؛ روشی نوین و امیدبخش برای درمان بیماری‌های التهابی مغز مانند آلزایمر، ام‌اس و پارکینسون.

درمان هوشمند التهاب مغز با نانوذرات هدف‌مند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، پژوهشگران دانشگاه ایالتی اورگن (OSU) در دستاوردی نوآورانه، موفق به توسعه نانوذرات هوشمندی شده‌اند که قادرند داروهای ضد التهاب را به شکلی هدف‌مند به مغز منتقل کنند. این نانوداروها از سد خونی مغز عبور کرده و خود را دقیقاً به هیپوتالاموس – بخشی کلیدی در تنظیم عملکردهای حیاتی بدن – می‌رسانند.

این یافته که در نشریه معتبر Advanced Healthcare Materials منتشر شده، گامی بزرگ در جهت درمان مؤثر بیماری‌هایی نظیر آلزایمر، پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس (ام‌اس) و حتی کاشکسیای مرتبط با سرطان به شمار می‌رود.

چگونه کار می‌کند؟

این نانوحامل‌های دارویی با استفاده از دو پپتید هدف‌گیر خاص طراحی شده‌اند که تنها در شرایط التهابی فعال می‌شوند. زمانی که سطح گلوتاتیون – یکی از نشانگرهای افزایش التهاب – در سلول‌های میکروگلیا (سلول‌های تنظیم‌کننده التهاب مغز) بالا می‌رود، دارو به طور کنترل‌شده آزاد می‌شود. این ویژگی، ایمنی و اثربخشی درمان را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهدچرا هیپوتالاموس مهم است؟

هیپوتالاموس بخشی از مغز است که وظایف حیاتی مانند تنظیم دما، خواب، اشتها، احساسات و تعادل هورمونی را کنترل می‌کند. التهاب در این بخش – به‌ویژه در بیماران سرطانی – منجر به اختلالات متابولیک شدید مانند کاهش اشتها و از دست دادن سریع وزن و توده عضلانی می‌شود؛ وضعیتی که به آن کاشکسی گفته می‌شود و یکی از عوامل مرگبار در بیماران مبتلا به سرطان‌های پیشرفته است.

امیدی تازه برای بیماران مغزی

پروفسور اُله تاراتولا، سرپرست تیم تحقیقاتی، با اشاره به اثرگذاری بالای این فناوری گفت: «این نانوساختارها قابلیت آن را دارند که در آینده به پایه‌ای برای درمان‌های نوین بیماری‌های عصبی و التهابی مغز تبدیل شوند.»

حامیان این پژوهش

این تحقیق با پشتیبانی مالی از سوی مؤسسه ملی سرطان (NCI)، مؤسسه ملی سلامت کودک و رشد انسانی (NICHD) در آمریکا و همچنین بنیاد ملی پژوهش کره جنوبی انجام شده است. همکاری شرکت دارویی Endevica Bio نیز در اجرای این پروژه نقش داشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha