تحقیقات جدید نشان می‌دهد که عدم تعادل در دستگاه گوارش کودکان مبتلا به اوتیسم می‌تواند با مختل کردن تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی کلیدی مانند سروتونین، بر فعالیت مغز و رفتار تأثیر بگذارد.

نقش عدم تعادل روده در بروز علائم اوتیسم در کودکان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از neurosciencenews، تحقیقات جدید نشان می‌دهد که عدم تعادل در دستگاه گوارش کودکان مبتلا به اوتیسم می‌تواند با مختل کردن تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی کلیدی مانند سروتونین، بر فعالیت مغز و رفتار تأثیر بگذارد.

دانشمندان دریافته‌اند که تغییرات در متابولیت‌های روده‌ای با تفاوت‌هایی در ساختار و عملکرد مغز کودکان مبتلا به اوتیسم مرتبط است. این ارتباط بین روده و مغز بر پردازش احساسات و رفتارهای اجتماعی تأثیر می‌گذارد و می‌تواند توضیح دهد که چرا مشکلات گوارشی در بین افراد مبتلا به اوتیسم بسیار شایع است.

این یافته‌ها امکان توسعه درمان‌هایی را مطرح می‌کنند که با تمرکز بر سلامت روده، بتوانند علائم مرتبط با اوتیسم را کاهش دهند.

نکات کلیدی:

  • ارتباط میکروبیوم و مغز: باکتری‌های روده از طریق تأثیر بر متابولیسم تریپتوفان و تولید سروتونین، فعالیت مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

  • سیگنال‌دهی دوطرفه: حدود ۹۰٪ سیگنال‌های عصبی میان روده و مغز، از روده به سمت مغز ارسال می‌شوند.

  • تأثیر بر اوتیسم: متابولیت‌های تغییر یافته‌ی روده‌ای با تفاوت‌های رفتاری و عملکرد مغزی در کودکان اوتیستیک همبستگی دارند.

یافته‌های تحقیقاتی دانشگاه USC

مطالعه‌ای جدید که در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) انجام و در مجله‌ی معتبر Nature Communications منتشر شده است، نشان می‌دهد عدم تعادل در باکتری‌های روده‌ای می‌تواند منجر به تولید ناهماهنگ متابولیت‌ها در دستگاه گوارش شود. این وضعیت، در نهایت تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی را مختل کرده و علائم رفتاری مربوط به اوتیسم را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

پروفسور لیزا عزیززاده، استاد مؤسسه مغز و خلاقیت در کالج علوم و هنر USC دورنسایف و نویسنده اصلی این مقاله، می‌گوید:«ما نشان دادیم که متابولیت‌های روده‌ای بر مغز اثر می‌گذارند و مغز نیز متعاقباً رفتار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اساساً مغز به‌عنوان واسطه‌ای میان سلامت روده و رفتارهای مرتبط با اوتیسم عمل می‌کند.»

پژوهش‌های پیشین تفاوت‌هایی در میکروبیوم روده و ساختار مغزی افراد مبتلا به اوتیسم نشان داده بودند، اما این مطالعه جدید برای اولین بار بین این دو مؤلفه پیوند مستقیمی ایجاد می‌کند.

چرا ارتباط روده و مغز اهمیت دارد؟

پروفسور عزیززاده توضیح می‌دهد که از منظر تکاملی، روده احتمالاً نخستین "مغز" بدن انسان بوده است. در واقع، روده دارای تعداد نورون‌هایی بیش از نخاع است و ۹۰ درصد ارتباط عصبی بین روده و مغز، از روده به سمت مغز ارسال می‌شود. همین امر دلیل آن است که اصطلاحاتی مانند "حس ششم" یا "دل‌شوره" در زبان رایج ما جا افتاده‌اند.

بررسی علمی دقیق

در این مطالعه، پژوهشگران داده‌های رفتاری، تصویربرداری مغزی و نمونه‌های مدفوع ۴۳ کودک مبتلا به اوتیسم و ۴۱ کودک نوروتیپیک (غیر اوتیستیک) بین سنین ۸ تا ۱۷ سال را جمع‌آوری کردند. از نمونه‌های مدفوع، آن‌ها متابولیت‌هایی را که توسط باکتری‌های روده تولید می‌شوند تجزیه و تحلیل کردند.

توجه ویژه پژوهشگران به مسیر متابولیکی "تریپتوفان" بود. تریپتوفان یک اسید آمینه موجود در بسیاری از غذاها است که در نهایت به متابولیت‌هایی مانند سروتونین تبدیل می‌شود — انتقال‌دهنده‌ای عصبی که برای پردازش احساسات، تعامل اجتماعی، یادگیری و سایر عملکردهای مغزی حیاتی است.

از آنجایی که بخش عمده‌ای از سروتونین بدن در روده تولید می‌شود، تغییر در سلامت روده می‌تواند مستقیماً تولید این ماده شیمیایی را تحت تأثیر قرار دهد.

پژوهشگران این متابولیت‌ها را با تفاوت‌های ساختاری و عملکردی مغز و همچنین ویژگی‌های رفتاری کودکان اوتیستیک مقایسه کردند.

علائم رفتاری، مشکلات گوارشی و مغز

عزیززاده می‌گوید:«ما می‌دانیم که کودکان مبتلا به اوتیسم دارای تفاوت‌هایی در فعالیت مغزی هستند — برخی نواحی مغز آن‌ها بیش‌فعال یا کم‌فعال‌تر از کودکان عادی است. همچنین آن‌ها اغلب مشکلات گوارشی مثل یبوست، درد معده و اختلالات گوارشی دیگر را تجربه می‌کنند.» «علاوه بر این، علائم رفتاری از جمله رفتارهای تکراری و دشواری در تعامل اجتماعی، با اوتیسم همراه هستند.»

امید به درمان‌های جدید

سافرونیا رینگلد، دانشجوی دکتری مؤسسه مغز و خلاقیت و یکی از پژوهشگران این پروژه، می‌گوید که از احتمال وجود مداخلاتی که با هدف قرار دادن سلامت روده بتوانند بر فعالیت عصبی و رفتار تأثیر بگذارند هیجان‌زده است:«اگر این مداخلات بتوانند برخی از ناراحت‌کننده‌ترین علائم برای کودکان را کاهش دهند، بسیار امیدوارکننده خواهد بود.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha