به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،سمیه السادات ابراهیمی، مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش، از افزایش روند مصرف دخانیات و سیگار الکترونیک به ویژه در میان دختران خبر داد. وی همچنین اعلام کرد که در پایش آسیبهای اجتماعی در کشور، مسائل خانوادگی در صدر قرار دارند و مصرف دخانیات بهعنوان یکی از مهمترین آسیبهای اجتماعی، در رتبه چهارم قرار دارد.
ابراهیمی توضیح داد: «در طرحهایی که با ۳۲ منطقه آموزشی برای پیشگیری از مصرف دخانیات اجرا میشود، هدف کاهش شیوع استعمال دخانیات در مدارس است.»
عوامل مؤثر در شیوع مصرف دخانیات
این مقام مسئول، علت شیوع مصرف دخانیات و سیگار الکترونیک در مدارس دخترانه را به تغییرات اجتماعی و فرهنگی مرتبط دانست. به اعتقاد او، فضای مجازی و کمرنگ شدن هویت دخترانه در جامعه از جمله عواملی است که باعث گرایش بیشتر دختران به آسیبهای اجتماعی از جمله استعمال دخانیات شده است. وی تأکید کرد: «باید به سمت تقویت هویت دخترانه و لطافت آن پیش برویم.»
ابراهیمی همچنین به تبلیغات گسترده در رسانهها و بهویژه سینماهای خانگی اشاره کرد که در آن دختران و زنان بیشتر از مردان به استعمال دخانیات پرداختهاند و افزود که عوامل اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی نیز در شیوع این معضل نقش دارند.
نقش خانواده در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی
ابراهیمی با بیان اینکه آسیبهای اجتماعی بهویژه مصرف دخانیات، تکعاملی نیستند و عوامل مختلف در بروز آنها نقش دارند، اظهار داشت: «خانوادهها باید بهعنوان اولین و مهمترین منبع پیشگیری از آسیبهای اجتماعی عمل کنند. اگر خانوادهها فضای امن عاطفی و روانی برای فرزندانشان فراهم کنند، میتوانند از وقوع بسیاری از آسیبهای اجتماعی پیشگیری کنند.»
وی در ادامه به کاهش میزان ارتباطات میان والدین و فرزندان در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: «متاسفانه در حال حاضر، گفتوگو بین والدین و فرزندان به حداقل رسیده است. والدین باید بیاموزند که چگونه با نوجوانان خود به درستی صحبت کنند و اعتماد آنها را جلب کنند تا خانه به مکانی امن برای فرزندان تبدیل شود.»
لزوم تغییر رفتار والدین
مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش همچنین بر ضرورت پذیرش و امن بودن والدین در برخورد با فرزندانشان تأکید کرد و گفت: «والدین باید از قضاوت و سرزنش فرزند خود پرهیز کنند و بهجای تحقیر و سرزنش، فضای حمایتی و امنی برای فرزند خود فراهم کنند. مهمترین ویژگی یک والد این است که به گونهای رفتار کند که فرزندشان بتواند مسائل خود را به آنها بگوید و در صورت لزوم از مشاور کمک بگیرند.»
وی اضافه کرد: «در صورتی که دانشآموزان احساس کنند در خانواده و جامعه بیپناه هستند، ممکن است به افراد نامناسب و دوستان ناباب پناه ببرند که میتواند به گسترش آسیبهای اجتماعی کمک کند.»
با توجه به افزایش مصرف دخانیات و سیگار الکترونیک در میان دختران و تأثیر آن بر سلامت روان و جسم نسل آینده، ضرورت اجرای برنامههای پیشگیرانه همچون طرح «پاد» در مدارس، بیش از پیش احساس میشود. همچنین، نقش خانوادهها در ایجاد محیطی امن و حمایتی برای فرزندان خود نمیتواند نادیده گرفته شود، چرا که والدین میتوانند با تقویت ارتباطات مثبت و آگاهسازی فرزندان، در کاهش آسیبهای اجتماعی نقش مؤثری ایفا کنند.
نظر شما