به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا،محمد ابراهیم پارسانژاد، رئیس انجمن ناباروری ایران، در خصوص استفاده از رحم جایگزین گفت: "اگر خانوادهای نتواند بچهدار شود، استفاده از رحم جایگزین به لحاظ علمی، فقهی و حقوقی هیچ مشکلی ندارد." وی افزود: "این مسئله هم در ثبت احوال و هم در قانون کشور جا افتاده است."
وی توضیح داد که در برخی موارد، رحم مادر به دلیل مشکلات پزشکی از کار میافتد و مادر دیگر قادر به بارداری نمیشود. در این شرایط، رحم جایگزین بهعنوان یک گزینه برای داشتن فرزند مطرح میشود. علاوه بر این، برخی زنان به دلایل مادرزادی یا مشکلات پزشکی نمیتوانند باردار شوند و این موضوع موجب میشود که از رحم جایگزین استفاده کنند.
پارسانژاد ادامه داد که فرایند استفاده از رحم جایگزین شامل انتقال جنین به رحم مادر جایگزین است. او تاکید کرد که جنین ابتدا در آزمایشگاه پرورش داده میشود و سپس در رحم فرد جایگزین قرار میگیرد. "این حاملگی به مدت ۹ ماه به طول میانجامد و در نهایت نوزاد به خانواده اصلی تحویل داده میشود."
وی افزود که این فرایند از نظر پزشکی کار پیچیدهای نیست، اما از جنبههای قانونی، فقهی و روانشناختی باید ارزیابی دقیقتری صورت گیرد.
در پاسخ به این سوال که چه درصدی از این روشها به تولد نوزاد منجر میشود، پارسانژاد گفت: "در بهترین شرایط، ۳۰ تا ۴۰ درصد از بارداریهای انجامشده از طریق رحم جایگزین به تولد جنین منتهی میشود." او همچنین اشاره کرد که در مجموع، حدود ۵ تا ۱۰ درصد از تولدها در کشور از طریق رحم جایگزین انجام میشود.
پارسانژاد همچنین به مسائل شرعی و قانونی این موضوع اشاره کرد و گفت: "در کشورهای خارجی استفاده از رحم جایگزین با مشکلات قانونی زیادی مواجه است، اما به برکت پویایی فقه شیعه در ایران، استفاده از رحم جایگزین از نظر شرعی و فقهی مجاز است."
وی در ادامه توضیح داد که در ایران، خانوادهها میتوانند برای استفاده از رحم جایگزین به مراجع تقلید مراجعه کنند و پس از کسب مجوز از آنها، این فرایند انجام شود. در بعضی موارد، زنان شاغل که نمیخواهند بارداری خود را به تعویق بیاندازند (مانند پرستاران، خلبانان یا ورزشکاران حرفهای)، از این روش استفاده میکنند.
رئیس انجمن ناباروری ایران در ادامه اظهار داشت که اهدا رحم به نوعی زندگیها را نجات میدهد و به لحاظ شرعی به آن "اهدا" گفته میشود. "در این روند، ممکن است تبادلات مالی بین طرفین انجام شود، اما ما به مسائل مالی ورود نمیکنیم و قیمت مشخصی برای این خدمات در نظر گرفته نمیشود."
پارسانژاد در پایان به خانوادهها توصیه کرد که اگر به دلایل پزشکی یا دیگر مشکلات نتوانند بچهدار شوند، استفاده از رحم جایگزین به هیچوجه از نظر علمی، فقهی یا حقوقی مشکلی ندارد و این روند در قوانین و سیستم ثبت احوال کشور پذیرفته شده است.
نظر شما