شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۶
کد خبر: 380382

هورمون ها نقش مهمی در بدن زنان و مردان دارند؛ آنها به حفظ سطح قند خون سالم، ضربان قلب، متابولیسم، باروری و غیره کمک می کنند. هنگامی که هورمون های جنسی از تعادل خارج می شوند، بسیاری از سیستم ها، غدد و هورمون های دیگر می توانند تحت تأثیر قرار گیرند.

استراتژی‌های کاهش تستوسترون بالا در زنان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از وری ول هلث، زنان اگر علائمی مانند موهای ناخواسته صورت، آکنه، سیکل های قاعدگی نامنظم یا ریزش مو را تجربه می کنند ممکن است تستوسترون بالاتر از حد متوسط داشته باشند.

در بیشتر مواقع، افزایش سطح تستوسترون در زنان ناشی از بیماری های زمینه ای است که سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین آنها است. سایر شرایطی که منجر به سطوح بالای تستوسترون می شود عبارتند از هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و تومورهای تخمدان.

اثرات تستوسترون بالا در زنان

تستوسترون یک هورمون آندروژن مهم است که در افراد از هر جنس در سطوح مختلف وجود دارد.

تستوسترون مردانه در بیضه ها تولید می شود و مسئول بم کردن صدا، میل جنسی، تولید اسپرم، مو و رشد عضلات است. در زنان، تستوسترون در تخمدان ها و غدد فوق کلیوی ساخته می شود و نقش مهمی در باروری، میل جنسی و استحکام استخوان ها دارد.

از رشد موهای ناخواسته گرفته تا میل جنسی کم، تستوسترون بالا در زنان می تواند باعث بروز نشانه های ناراحت کننده شود.

در اینجا لیستی از علائم وجود دارد که اگر مشکوک به داشتن تستوسترون بالا هستید باید به دنبال آنها باشید :

  • هیرسوتیسم (موهای زائد بدن در لب بالایی، چانه، فک، سینه و پشت)
  • طاسی با الگوی مردانه
  • آکنه یا پوست چرب
  • سیکل های قاعدگی نامنظم
  • کلیتوریس بزرگ شده
  • ناباروری
  • افزایش وزن
  • مشکلات قند خون
  • تغییرات خلقی (اضطراب و افسردگی)
  • افزایش توده عضلانی
  • تعمیق صدا

اگر متوجه یک یا چند مورد از این علائم شدید، فوراً با یک پزشک متخصص زنان یا پمتخصص غدد مشورت کنید تا در مورد مسائل هورمونی، شرایط زمینه ای و درمان ها صحبت کنید.

شرایطی که ممکن است باعث افزایش تستوسترون در زنان شود

در بیشتر موارد، تستوسترون بالا ناشی از شرایط یا اختلالات زمینه ای است که بر تعادل هورمونی بدن تأثیر می گذارد. به تستوسترون بالا به عنوان یک علامت و نه یک تشخیص فکر کنید.

بیماری های زمینه ای رایجی که باعث افزایش تستوسترون در زنان می شوند عبارتند از:

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع‌ترین علل تستوسترون بالا در زنان است و در 3 مورد از هر 4 مورد هیرسوتیسم، علت زمینه‌ای شناخته می شود. یکی از ویژگی های اصلیPCOS، کیست های متعدد تخمدان است که باعث ایجاد سطوح بالاتر از حد معمول آندروژن ها می شود و علائمی مانند افزایش وزن و موهای صورت را ایجاد می کند.
  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال غیر کلاسیک (NCCAH): شکل دیررس این اختلال ژنتیکی علائمی مشابه PCOS دارد. علت آن یک آنزیم از دست رفته است که مسئول تولید مقادیر کافی از هورمون های استروئیدی کلیدی آدرنال است. غدد فوق کلیوی با تولید بیشتر هورمون های استروئیدی آندروژن مانند تستوسترون، آنزیم از دست رفته را جبران می کنند.
  • تومورهای آدرنال یا تخمدان: مانند PCOS، تومورهایی که بر روی غدد مهم تولید کننده هورمون رشد می کنند، می توانند بر عملکرد آنها و تعادل ظریف هورمون ها تأثیر بگذارند.
  • استفاده نادرست از استروئیدهای آنابولیک: استروئیدهای آنابولیک برای درمان بیماری های مرتبط با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، مانند از دست دادن عضلات، با افزایش تولید تستوسترون استفاده می شود. هنگامی که برای عملکرد بهتر یا بهبود بدن مصرف شود، می تواند منجر به سطوح بالای تستوسترون شود.


تشخیص و مدیریت تستوسترون بالا در زنان

درمان تستوسترون بالا تا حد زیادی به شرایط زمینه ای بستگی دارد. در طول معاینه فیزیکی، یک پزشک علائمی مانند آکنه، رشد موهای صورت و درد لگن را بررسی می کند. آنها همچنین ممکن است در مورد تغییرات خلق و خو بپرسند.

بسته به معاینه، آنها ممکن است یک آزمایش خون پانل هورمونی برای بررسی سطح تستوسترون شما و یک آزمایش اولتراسوند برای بررسی وضعیت تخمدان شما تجویز کنند.

پس از تعیین وضعیت زمینه ای تستوسترون بالا، یک پزشک معمولاً تنظیم سبک زندگی (مانند غذا و ورزش) و همچنین داروهایی را برای درمان این بیماری و ایجاد تعادل مجدد در سیستم غدد درون ریز توصیه می کند.

در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید به طور طبیعی تستوسترون خود را کاهش دهید یا اثرات آن را کاهش دهید:

رژیم غذایی خود را بهبود بخشید

سطوح بالای آندروژن در سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند منجر به کاهش توانایی استفاده از انسولین برای بردن قند خون به سلول ها برای استفاده از انرژی منجر شود. این وضعیت می تواند منجر به افزایش ذخیره چربی شود که به نوبه خود می تواند آندروژن ها را افزایش دهد.

خوردن یک رژیم غذایی با گلیسمی پایین و محدود کردن غذاهای سرشار از قند و کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند به تعادل مجدد سطح قند خون شما کمک کند و تغذیه مورد نیاز شما را تامین کند. همچنین اگر اضافه وزن دارید، می توانید یک رژیم کاهش وزن مناسب را دنبال کنید.

همچنین می توانید غذاهایی مانند ماهی های چرب و دانه کتان را امتحان کنید که برخی مطالعات نشان می دهد ممکن است به کاهش تستوسترون در زنان کمک کند.

ورزش کنید

ورزش می تواند مقاومت به انسولین و باروری را در افراد مبتلا به PCOS بهبود بخشد.  ورزش قلبی عروقی با شدت متوسط مانند پیاده روی سریع، آهسته دویدن، دوچرخه سواری یا شنا در مجموع 150 دقیقه در هفته توصیه می شود. وزنه برداری و انجام سایر تمرینات مقاومتی نیز می تواند مفید باشد.

وزن سالم را هدف بگیرید

وزن مناسب می تواند علائم PCOS را کاهش دهد. اما کاهش وزن با این شرایط همیشه آسان نیست زیرا بدن شما در حالت ذخیره چربی است. اگر اضافه وزن و همچنین PCOS دارید، کاهش وزن می تواند به بهبود باروری و تنظیم چرخه قاعدگی شما کمک کند. روش های کاهش وزن مناسب را با یک متخصص بررسی کنید.

مصرف گیاهان دارویی

مکمل‌های گیاهی یا چای‌هایی مانند رازیانه، جینسینگ، شنبلیله و زیره شیرین ممکن است به تعادل هورمون‌ها در مبتلایان به PCOS کمک کنند.همچنین گیاهانی مانند دارچین و آلوئه ورا ممکن است گلوکز خون را کاهش داده و به بازیابی حساسیت به انسولین کمک کنند. گفته می شود که زنجبیل باروری را در افرادی که به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک مشکل باردار شدن دارند، افزایش می دهد.

قبل از مصرف هر گونه مکمل گیاهی یا سایر محصولات بدون نسخه (OTC) با هدف کاهش تستوسترون یا برای افراد مبتلا به PCOS، این محصولات را با یک متخصص زنان یا تغذیه در میان بگذارید. پزشک شما می تواند به شما در مورد راه هایی برای جلوگیری از تداخل با داروهای خود و اطمینان از مناسب بودن مکمل ها به شما توصیه کند. آنها همچنین می توانند شواهد علمی در مورد ایمنی و اثربخشی مکمل ارائه دهند.

مطالعه کنید

با آنچه در بدن شما اتفاق می افتد آشنا شوید. در مورد نحوه عملکرد سیستم غدد درون ریز، نحوه عملکرد تستوسترون در بدن و چگونگی تاثیر سطوح بالای تستوسترون بر سطح انسولین و گلوکز خون بیاموزید .

داروهایی برای مدیریت تستوسترون بالا در زنان

شما همچنین می‌توانید تستوسترون بالا را با ترکیبی از داروهای طبیعی و داروهای تجویزی، بسته به توصیه‌های پزشک، انتخاب کنید. داروهای مورد استفاده برای درمان تستوسترون بالا عبارتند از:

  • گلوکوکورتیکواستروئیدها: این هورمون‌های استروئیدی ممکن است در هیپرپلازی مادرزادی آدرنال غیرکلاسیک برای سرکوب تولید آندروژن استفاده شوند.
  • کنترل بارداری خوراکی (فقط پروژستین یا ترکیبی): به تنظیم سطح هورمون کمک می کند و می تواند هیرسوتیسم را بهبود بخشد.
  • آلداکتون (اسپیرونولاکتون): در حالی که برای PCOS در نظر گرفته نشده است، این دیورتیک تولید آندروژن را نیز کند می کند.
  • Vaniqa (eflornithine) : این کرم را می توان مستقیماً روی پوست مالید تا رشد موهای ناخواسته را کاهش دهد.
  • متفورمین : این دارو برای درمان دیابت نوع 2 را می توان برای درمان سطوح بالای قند خون و انسولین در افراد مبتلا به PCOS استفاده کرد. با این حال، تأثیر کمی بر سطح آندروژن، هیرسوتیسم یا آکنه دارد.


آیا می توانید سطح بالای تستوسترون زنانه را به طور کامل متعادل کنید؟

درمان بیماری زمینه ای که باعث افزایش سطح تستوسترون می شود، اغلب علائم ناخواسته را کاهش می دهد و کیفیت زندگی شما را بهبود می بخشد. شما می توانید سطح هورمون خود را متعادل کنید، اما ممکن است نیاز به توجه مادام العمر داشته باشد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین علت تستوسترون بالا است که حدود 5 میلیون زن را تحت تاثیر قرار می دهد. این شرایطی نیست که بتوانید آن را به طور کامل درمان کنید، اما می توانید علائم و سطوح هورمونی را از طریق رژیم غذایی، سبک زندگی، وزن سالم و داروها مدیریت کنید.

خلاصه

افزایش سطح تستوسترون در زنان ناشی از بیماری های زمینه ای مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک است. درمان تستوسترون بالا تا حد زیادی به بیماری زمینه ای ایجاد کننده آن بستگی دارد و ممکن است نیاز به توجه مادام العمر داشته باشد.

شما می توانید علائم ناخواسته را از طریق رژیم غذایی کم گلیسمی، حذف موهای زائد، مدیریت وزن و ورزش کاهش دهید. اگر فکر می کنید سطح تستوسترون بالایی دارید، مهم است که به دنبال یک پزشک مناسب باشید. آنها می توانند عدم تعادل را شناسایی کرده و ترکیب مناسبی از درمان ها را برای شما بیابند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha