به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، ماتئوش هاسو آگوپسوویچ، مسئول فنی سازمان جهانی بهداشت و مدیر پروژه تحقیقات تولید واکسن، در یک نشست توجیهی در ژنو اعلام کرد: «مطالعه جدید برای شناسایی عوامل بیماریزا نشاندهنده اولین تلاش جهانی برای اولویتبندی پاتوژنها بر اساس تاثیر آنها بر سلامت جهانی و مناطق مختلف است.»
وی افزود: «این یافتهها بهطور همزمان، برخی از اولویتهای دیرینه در زمینه واکسنها را تأیید میکند، مانند ویروس HIV، مالاریا و سل که همچنان تهدیدهای بزرگی برای سلامت جهانی هستند.»
آگوپسوویچ توضیح داد که بیماریهایی مانند HIV، مالاریا و سل همچنان در صدر فهرست بیماریهای خطرناک قرار دارند و این بیماریها سالانه موجب مرگ حدود ۲.۵ میلیون نفر در سطح جهان میشوند. با این حال، این مطالعه بهطور خاص به پاتوژنهایی اشاره دارد که نیاز فوری به توسعه واکسن دارند.
یکی از این پاتوژنها، استرپتوکوک گروه A است که باعث عفونتهای شدید میشود و مسئول حدود ۲۸۰ هزار مرگ ناشی از بیماری روماتیسمی قلبی است که بیشتر در کشورهای کمدرآمد گزارش شده است.
همچنین، کلبسیلا پنومونیه، یک باکتری دیگر است که در سال ۲۰۱۹ با ۷۹۰ هزار مرگ همراه بود. این باکتری مسئول ۴۰ درصد مرگ و میر نوزادان به دلیل عفونت خون در کشورهای کمدرآمد است.
سازمان جهانی بهداشت، پاتوژنهای زیر را بهعنوان موارد نیازمند واکسن جدید معرفی کرده است:
- استرپتوکوک گروه A
- ویروس هپاتیت C
- HIV-1
- کلبسیلا پنومونیه
همچنین، برای برخی پاتوژنها که به واکسنهای جدیدی برای مقابله با آنها نیاز است، سازمان جهانی بهداشت نامهایی مانند سیتومگالوویروس، ویروس آنفلوآنزا (واکسن محافظ گسترده)، گونههای لیشمانیا، سالمونلا غیرتیفوئیدی، نوروویروس، پلاسمودیوم فالسیپاروم (عامل مالاریا)، گونههای شیگلا و استافیلوکوکوس اورئوس را ذکر کرده است.
همچنین، برخی از پاتوژنها در حال حاضر به مرحلهای رسیدهاند که واکسنهای آنها در حال نزدیک شدن به تایید نهایی هستند. این پاتوژنها شامل موارد زیر هستند:
- ویروس دنگی
- استرپتوکوک گروه B
- E. coli پاتوژن خارج رودهای
- مایکوباکتریوم توبرکلوزیس
- ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)
سازمان جهانی بهداشت تاکید کرده است که توسعه واکسنهای جدید برای مقابله با این پاتوژنها از اهمیت ویژهای برخوردار است و برای حفظ سلامت جهانی، سرمایهگذاری در تحقیقات و تولید واکسنها باید بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد. این امر به ویژه در کشورهای کمدرآمد که بیشترین آسیب را از این بیماریها میبینند، حیاتی است.
با توجه به شیوع بیماریهای واگیردار و تهدیدهایی که این پاتوژنها برای سلامت بشر بهویژه در مناطق در حال توسعه ایجاد میکنند، همکاریهای جهانی در زمینه تولید واکسنها و اجرای برنامههای واکسیناسیون باید هرچه بیشتر تقویت شود تا از بروز بحرانهای بهداشتی جهانی جلوگیری گردد.
نظر شما