آمارهای فصلی بانک مرکزی از تسهیلات دریافتی دستگاههای اجرایی نشان میدهد که سازمان تامین اجتماعی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان خردادماه امسال بیش از ۹۱ هزار و ۵۱۸ میلیارد تومان وام بانکی دریافت کرده و بزرگترین وامگیرنده در میان دستگاههای اجرایی محسوب میشود.
این خبرگزاری در گزارش خود مدعی شده برخی از این دستگاهها مانند سازمان تامین اجتماعی که اقدام به دریافت وام کرده اند، درخواست خود را از طریق چندین بانک ثبت کرده اند به همین خاطر اسم این سازمان در بین ۱۳ شرکتی که بیشترین تسهیلات را گرفته اند ۴ بار تکرار شده است. درکل دو دستگاه تامین اجتماعی و مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران بیش از نیمی از تسهیلات فصل بهار را از آن خود کرده اند.
حال سوال مهم اینجاست که اگر مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی مدعی است که این سازمان برای پرداخت حقوقها استقراض نکرده است، این وامهای نجومی برای چه مصارفی خرج شدهاند؟
حالا معاون مالی و برنامه ریزی سازمان تامین اجتماعی در گفتگو با ایلنا با تکذیب این خبر ادعای برخی رسانهها مبنی بر استقراض ۹۱ هزار میلیارد تومانی تامین اجتماعی را تکذیب کرد.
پیرو انتشار ادعای کذب یکی از پایگاههای خبری پیرامون دریافت ۹۱ هزار میلیارد تومان وام بانکی توسط این سازمان، سید مرتضی حسینی (معاون برنامهریزی، مالی و پشتیبانی سازمان تأمین اجتماعی) ضمن تکذیب این ادعای نادرست گفت: به اطلاع بیمهشدگان و بازنشستگان میرساند همانگونه که پیشتر نیز مدیرعامل سازمان اعلام کرده بود، از ابتدای سال ۱۴۰۲ هیچگونه تسهیلاتی برای پرداخت مستمری بازنشستگان دریافت نشده است.
حسینی افزود: صورتهای مالی و تسهیلات دریافتی سازمان تأمین اجتماعی با حسابرسی سازمان حسابرسی کل کشور در دسترس همگان قرار داشته و در سنوات گذشته و از سالهای ۱۳۹۴ تا پیش از سال ۱۴۰۱، به علت استقراض بیرویه از نظام بانکی، سازمان تأمین اجتماعی بالغ بر ۱۱۵ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی داشته تا جایی که در برخی رسانهها از این سازمان به عنوان اَبَربدهکار نظام بانکی یاد شده بود. با تدابیر دوره مدیریتی جدید در دولت مردمی سیزدهم و تأدیه بدهی تاریخی دولت به این سازمان، ۱۰۶ هزار میلیارد تومان از این بدهی انباشته بهعنوان بزرگترین تسویه بدهی تاریخ نظام بانکی تسویه شد تا تنها حدود هشت هزار میلیارد از این بدهی ایجادی مربوط به دوران گذشته باقی بماند. لاجرم این بدهی باقیمانده ناشی از استقراض بیرویه قبلی بهصورت روتین سه ماهه تمدید شده تا طبق برنامهریزی صورت گرفته همین بخش اندک نیز با ریلگذاری که در ایجاد درآمد پایدار برای سازمان ایجاد شده، تسویه گردد.
معاون مالی تأمین اجتماعی افزود؛ در طول دو سال گذشته نیز همانطور که مدیرعامل سازمان اعلام کرده بود؛ صرفاً یک خط اعتباری موقت به میزان ده همت بهمنظور رفع مشکلات نظام سلامت کشور و پرداخت مطالبات بخش درمان دریافت شده است. لذا ارقام اعلامی در ادعای مذکور کاملاً کذب، غیرکارشناسی و غیرواقعی بوده و به نظر میرسد نویسندگان این مطلب و بازنشردهندگان آن از جمله یکی از کانونهای به ظاهر صنفی که در غرضورزی سیاسی و نادیده انگاشتن تلاشهای بیش از ۷۰ هزار نفر از همکاران این سازمان سابقه مشخصی دارد؛ عجولانه و با اغراض سیاسی تلاش داشتند تا گزارشهای فصلی یا ماهانه بانک مرکزی را تجمیع کرده و با اعلام ارقام عجیب و غیرواقعی بهعنوان بدهی این سازمان به نظام بانکی، با قلب واقعیت، دستاوردهای دولت شهید جمهور آیتالله رییسی را تخریب کنند.
حسینی در پایان گفت: با تلاش همه همکاران در دوره مدیریت سه سال اخیر، سیاست آیندهسوزی و دریافت بیرویه تسهیلات بانکی که در گذشته برای پرداخت حقوق بازنشستگان بهصورت ماهانه صورت میگرفت از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ متوقف شده و از سال ۱۴۰۲ نیز نهتنها هیچگونه تسهیلاتی به این منظور دریافت نشد؛ بلکه با تسویه بیش از ۱۰۶ هزار میلیارد تومان از بدهیهای مربوط به دوران گذشته و تأمین منابع پایدار تلاش شده تا رویکرد آیندهسوزی گذشته با رویکرد آیندهسازی در صندوق جایگزین شده و انشاءالله این مسیر تداوم خواهد داشت. فلذا این جنس غرضورزیهای سیاسی و ایجاد شبهات آماری که بهصورت کذب و غیرحرفهای انجام شده به واقعیت تحولی تسویه بدهی بینظیر این سازمان و جلوگیری از استقراض در این سازمان لطمهای وارد نخواهد کرد و تلاش کمنظیر همکاران این سازمان در جبران کسری نقدینگی و توقف روند استقراض بیرویه بهعنوان اقدامی تاریخی ثبت خواهد شد.