واکنش علی خالقی استاد حقوق کیفری دانشگاه تهران : منع یک پزشک (رزیدنت) از اشتغال در کلیه دستگاه‌های دولتی با تصریح به «مراکز درمانی دولتی» به دلیل نداشتن حجاب در هنگام رانندگی در خیابان، کاملاً ناموجه و مغایر با موازین قانونی است.

محرومیت یک پزشک‌ از اشتغال و الزام به کار نظافتچی بدلیل بی حجابی

استاد حقوق کیفری دانشگاه تهران به استفاده بعضی قضات از مجازات‌های جایگزین حبس برای تحقیر متهمان واکنش نشان داد.

به گزارش سلامت نیوز ه نقل از اختبار، دکتر علی خالقی که به تازگی برخی احکام صادره برای متهمان به کشف حجاب را نقد کرده است، در واکنش به حکم جدیدی مبنی بر محرومیت یک زن پزشک از اشتغال در مراکز درمانی دولتی و الزام او به انجام خدمت به‌عنوان نظافتچی نوشت:

مجازات ذاتاً همراه با رنج است تا مجرم را از تکرار جرم و دیگران را از ارتکاب آن منصرف سازد. اما نباید در این میان اهداف اصلاحی کیفر به فراموشی سپرده شود و با تحمیل رنجی بیش از آنچه ذاتیِ مجازات است، آینده مجرم تباه گردد.

در عین حال، گاه قانونگذار مجرم را پس از تحمل مجازات اصلی، برای مدتی از برخی حقوق اجتماعی محروم (مجازات تبعی) یا اختیار ایجاد چنین محرومیتی را با شرایطی به دادگاه واگذار می‌نماید (مجازات تکمیلی). از آنجا که هدف از اِعمال این محرومیت‌ها کنترل وضعیت و مهار حالت خطرناک مجرم است، قانونگذار شرط «تناسب» آنها با جرم و مجرم را مقرر می‌نماید تا قضات از این اختیار خود سوءاستفاده نکنند.

بدین ترتیب، تعیین منع اشتغال در سازمان های دولتی برای کارمند مرتکب اختلاس به عنوان یک مورد از مجازات های تبعی مندرج در ماده ٢۶ به استناد ماده ٨٧ قانون مجازات اسلامی صحیح است، اما منع یک پزشک (رزیدنت) از اشتغال در کلیه دستگاه‌های دولتی با تصریح به «مراکز درمانی دولتی» به دلیل نداشتن حجاب در هنگام رانندگی در خیابان، کاملاً ناموجه و مغایر با موازین قانونی است، زیرا ماده ٨٧ مذکور تصریح دارد که دادگاه باید یک یا چند مورد از مجازاتهای تبعی «و یا» تکمیلی را «با توجه به جرم ارتکابی و وضعیت محکوم» تعیین نماید.

توجه به جرم ارتکابی و وضعیت محکوم، همان رعایت قاعده تناسب است، در حالیکه میان عدم رعایت حجاب توسط پزشک در خودرو با اشتغال وی در بیمارستانهای دولتی هیچ ارتباط و مناسبتی وجود ندارد. در تعیین مجازات جایگزین حبس نیز، طبق قانون، دادگاه باید این کار را «با ملاحظه نوع جرم و… سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه» متهم انجام دهد (ماده ۶۴) و اگر از میان انواع مختلف آن، «خدمات عمومی رایگان» را انتخاب نماید،
اولاً به موجب آیین‌نامه آن، این خدمت باید به فراخور وضع متهم در یکی از حوزه‌های آموزشی، درمانی، فنی و حرفه‌ای، کشاورزی، کارگری و خدماتی باشد.

ثانیاً کار در حوزه تعیین‌شده مورد موافقت متهم باشد. بنابر این، به روشنی معلوم است که تحمیل خدمت به عنوان نظافتچی برای یک پزشک نه تناسبی با جایگاه او دارد و نه مورد موافقت او قرار می‌گیرد.

هدف از مجازاتهای جایگزین، ارفاق به متهم و جلوگیری از به زندان رفتن او از طریق استفاده از نهادهایی است که به سود وی و جامعه تمام می‌شود، نه تعیین اعمال شاقه برای تحقیر و آزار او.

به راستی تدوین‌کنندگان قانون از مجازات‌های جایگزین حبس چه می‌خواستند و چه شد!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • بی نام IR ۰۵:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    1 0
    اونوقت نرید تو مجامع بین المللی بگید ما به زنان بیشتر از غرب اهمیت میدیم فردا توقع نکتید دختران به سمت وسوی دانش برن اگه در این کشور مهندس ودکتر شید به خاطر رویری بهشون توهین واهانت میشه شغلتو ازت میگیرن
  • میم صاد عین IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    0 1
    پزشکی که به قانون این مملکت اعتقاد و التزام ندارد چرا اصرار داره که در همین سیستم و با همین قوانین درآمد زایی کنه ؟ یا همه را قبول داشته باش یا اگر قبول نداری هیچکدوم رو قبول نداشته باش. شاید این آقای به اصطلاح وکیل قاعده نومن به بعض و نکفر به بعض رو نمیدونه یا شاید نمی خواد به روی خودش بیاره . خدا لعنت کنه منافقین رو
  • عزیزی IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    3 0
    به نظرم من باید اشد مجازاتی که برای طبری در نظر گرفتند برای این بزرگوار هم در نظر بگیرند
  • حمید آل طه IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    2 0
    خدای بزرگ شاهداست، ازاینکه درچنین کشوری متولدشده وچنین کلمات موهنی میشنوم،برخودم شرمسارم والهی مرادر گوشه کناره های محرومترین کشوردنیامیافریدی ونمیدیدم ونمیشنیدم.پزشکی به بخش خدمات بدلبل حجاب اجباری تنزل مینمود.
  • ناشناس IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    2 0
    بروضعیت این ملت بایدگریه کرداین آقای قاضی فکراین رانکرده که به یک قشرتوهین کرده اگرخدای نکرده دراین قشرافرادهماننداین قاضی باشدچه برسراین اقاوخانواده شان درمراکزدرمانی میایداگرجلواین رفتارهاگرفته نشودآینده مبهمی برای این مملکت است
  • هم وطن IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    0 2
    فکر می کنید اگر این خانم رزیدنت را به کار اجباری درمان رایگان بیماران وادار کنند ، از روی کینه جان مردم را به خطر نمی اندازد ؟!!! حالا چون از پزشکان است این همه از او دفاع می شود . به جای حمایت از این هنجار شکنان ، این افراد را به رعایت قانون و تمکین از آن دعوت کنید .
  • 3800893576 IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    1 0
    با این حکما جامعه اصلاح نمیشه بلکه ایجاد عقده و نفرت از همه چی و همه کس و ...میشه،در کل حکمی ظالمانه
  • صادق IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۵
    2 0
    چقدر. مسخره است. دزدان آزادند و آزاد پوشان جریمه . به همین دلیل همه در حال فرار. از ایران هستند
  • فرهنگی IR ۰۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    2 0
    واقعا که . ابروی دین را بردند .‌صد رحمت به طالبان . اللهم عجل لولیک الفرج
  • دبیر CA ۰۰:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    2 0
    متاسفانه اکثر دادگاهها وضعشان اینطوریه!!!!
  • کاربر IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۲۶
    0 2
    هر رویایی، تاریخی دارد...