اختلالات آدرنال نتیجه این است که غدد شما هورمون های خاصی را بیش از حد یا به اندازه کافی نمی سازند. هورمون های تولید شده توسط غده فوق کلیوی عبارتند از هیدروکورتیزون (همچنین به نام کورتیزول)، آدرنالین و آلدوسترون.

انواع بیماری‌ غدد فوق کلیوی یا آدرنال و درمانش را بشناسید

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مای کلیولند کلینیک، تولید بیش از حد یا خیلی کم هورمون ها می تواند منجر به اختلالات آدرنال شود که بر عملکرد بدن شما تأثیر می گذارد. بحران آدرنال یک اورژانس پزشکی است که زمانی اتفاق می افتد که کمبود شدید کورتیزول وجود داشته باشد.

شرایط زیادی وجود دارد که می تواند منجر به مشکلاتی در عملکرد غده فوق کلیوی شود. غدد فوق کلیوی غدد مثلث شکلی کوچکی هستند و درست بالای هر کلیه قرار دارند. آنها گاهی اوقات غدد فوق کلیوی نامیده می شوند. وظیفه آنها تولید هورمون هایی است که برای متعادل نگه داشتن متابولیسم، فشار خون، سیستم ایمنی و پاسخ استرس به آن نیاز دارید.

می توانید به دومینوها فکر کنید و اینکه چگونه یک حرکت توسط یک دومینو باعث ایجاد یک واکنش زنجیره ای می شود و باعث می شود دومینوی بعدی در صف سقوط کند. اگر اتفاقی بیفتد و دومینوی بعدی پیام را دریافت نکند، اثر خراب می شود.

انواع شایع اختلالات آدرنال چیست؟

شرایط مختلف مربوط به غدد فوق کلیوی شما وجود دارد. برخی از رایج ترین عبارتند از:

  • بیماری آدیسون: که به آن نارسایی آدرنال نیز می گویند. در این اختلال، بدن شما کورتیزول ویا آلدوسترون کافی تولید نمی کند.
  • سندرم کوشینگ: در این اختلال، سطح کورتیزول شما بسیار بالاست. این اصطلاح را می توان در مواردی به کار برد که دوزهای زیادی از استروئیدها برای درمان برخی شرایط پزشکی داده می شود.
  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال: این اصطلاح به شرایط ژنتیکی اشاره دارد که در آن غدد فوق کلیوی شما قادر به تولید کورتیزول نیستند. در نتیجه ACTH افزایش می یابد. بسته به نقص ممکن است سطوح بالاتری از هورمون مردانه ایجاد شود.
  • سرکوب غده آدرنال: این یک نوع نارسایی آدرنال است که به منابع خارجی کورتیزول یا هورمون های مصنوعی مرتبط مانند پردنیزون یا دگزامتازون مربوط می شود.
  • هیپرآلدوسترونیسم: اگر این بیماری را دارید، بدن شما مقدار زیادی آلدوسترون تولید می کند که می تواند منجر به افزایش فشار خون و کاهش پتاسیم شود.
  • ویریلیزاسیون: این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که بدن شما بیش از حد هورمون‌های جنسی مردانه تولید می‌کند و فقط در زنان یا پسران قبل از بلوغ ظاهر می‌شود.

بیشتر بدانید: بیماری "آدیسون" چیست؟

همچنین شرایط غدد فوق کلیوی مربوط به رشد (تومور) وجود دارد. نظیر:

  • تومورهای غده فوق کلیوی: تومورها می توانند برون ده هورمون را مختل کنند، اما معمولا غیر سرطانی هستند.
  • کارسینوم قشر آدرنال: این وضعیت نادر به شکل گیری سرطان در لایه بیرونی غده فوق کلیوی اشاره دارد.
  • فئوکروموسیتوم: اگر این بیماری را دارید، غدد شما بیش از حد اپی نفرین و نوراپی نفرین تولید می کنند که می تواند فشار خون را افزایش دهد یا قلب شما را به تپش بیاندازد.
  • تومورهای هیپوفیز: رشد غیر طبیعی در غده هیپوفیز می تواند با ایجاد اختلال در میزان هورمون های ساخته شده توسط غدد فوق کلیوی، باعث ایجاد شرایط غده فوق کلیوی شود. تومورهای مولد ACTH باعث بیماری کوشینگ می شوند. اگر تومورها به اندازه کافی بزرگ باشند، ممکن است روی سلول های هیپوفیز طبیعی فشار بیاورند و باعث کمبود ACTH و نارسایی ثانویه آدرنال شوند.

اختلالات آدرنال چقدر شایع است؟

اختلالات آدرنال ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. در شرایط فردی، برخی از آنها ممکن است در زنان بیشتر از مردان رخ دهد، مانند سندرم کوشینگ.

نارسایی آدرنال چیست؟

نارسایی آدرنال زمانی اتفاق می افتد که غدد آدرنال به اندازه کافی کورتیزول و گاهی اوقات آلدوسترون تولید نمی کنند. زمانی که قشر آدرنال (لایه بیرونی غدد) از بین می رود، تولید کاهش می یابد. این اغلب زمانی اتفاق می افتد که شما یک بیماری خود ایمنی دارید که باعث می شود بدن شما به غدد حمله کند. همچنین می تواند ناشی از تومورها، سل و سایر انواع عفونت ها باشد. این وضعیت به عنوان نارسایی اولیه آدرنال شناخته می شود.

نارسایی ثانویه آدرنال، که شایع‌تر از نوع اولیه است، به این دلیل اتفاق می‌افتد که آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH)، هورمونی که از غده هیپوفیز ترشح می‌شود، کافی نیست. اگر هیپوفیز شما به اندازه کافی ACTH تولید نمی کند، غدد فوق کلیوی شما به اندازه کافی کورتیزول تولید نمی کنند.

نارسایی ثانویه آدرنال اغلب زمانی اتفاق می افتد که شما گلوکوکورتیکوئیدها (مانند پردنیزون) را برای مدت طولانی مصرف کرده باشید و سپس به جای کاهش تدریجی، خیلی سریع متوقف شوید. همچنین می تواند به دلیل تومورهای غدد هیپوفیز که بر سلول های هیپوفیز طبیعی فشار می آورند یا از جراحی یا تشعشع به غده هیپوفیز ایجاد شود.

بیشتر بدانید: عضو یک گرمی بدن که شاهکار می‌کند!

بحران آدرنال به چه معناست؟

بحران آدرنال یک مورد اورژانسی پزشکی است. این جدی ترین عارضه نارسایی آدرنال است و به دلیل کمبود شدید کورتیزول اتفاق می افتد. بحران آدرنال می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

علائم بحران آدرنال عبارتند از:

  • درد شدید در قسمت پایین بدن شما که به سرعت ظاهر می شود
  • حملات استفراغ و اسهال
  • ضعف
  • گیجی و از دست دادن هوشیاری
  • گلوکز خون پایین
  • فشار خون پایین

اگر نارسایی آدرنال دارید، باید همیشه یک داروی تزریقی گلوکوکورتیکوئید همراه خود داشته باشید و باید از نوعی جواهرات هشدار پزشکی با این اطلاعات استفاده کنید. مطمئن شوید که خانواده و دوستانتان می دانند که چگونه در مواقع اضطراری تزریق را انجام دهند.

سایر عدم تعادل هورمونی و علائم می تواند با اختلالات آدرنال رخ دهد. اینها شامل داشتن پتاسیم بیش از حد ( هیپرکالمی ) یا کمبود سدیم ( هیپوناترمی ) در خون شما است.

عوامل خطر برای اختلالات آدرنال چیست؟

در بسیاری از موارد، علل اختلالات آدرنال ناشناخته است. با این حال، برخی از انواع اختلالات آدرنال با ژنتیک مرتبط هستند. اگر مجبور به مصرف یا انتخاب انواع خاصی از داروها مانند استروئیدها باشید، برخی دیگر ممکن است فرکانس بیشتری داشته باشند. استروئیدها برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شوند، اما همیشه باید از عوارض جانبی متعدد آنها آگاه باشید.

چه چیزی باعث اختلالات آدرنال می شود؟

اختلالات غدد فوق کلیوی به دلیل مشکلاتی در خود غدد ایجاد می شود که باعث تولید بیش از حد یا تولید کم هورمون می شود. آنها همچنین به دلیل مشکلات در سایر غدد مانند غده هیپوفیز ایجاد می شوند. ژنتیک نیز می تواند در برخی از اختلالات آدرنال نقش داشته باشد. در بسیاری از موارد، هیچ کس واقعاً نمی داند که چرا این اختلالات ایجاد می شود.

علائم اختلالات آدرنال چیست؟

علائم اختلالات آدرنال بسته به اینکه کدام هورمون درگیر است، متفاوت است. بسیاری از علائم اختلالات آدرنال مشابه علائم سایر بیماری ها است.

علائم سطوح بالای کورتیزون (بیماری کوشینگ) عبارتند از:

  • چاقی بالاتنه، در حالی که بازوها و پاها لاغرتر می مانند. (یک ویژگی رایج به نام قوز بوفالو به توده ای در بین شانه ها اشاره دارد.)
  • خسته و گیج بودن
  • ایجاد فشار خون بالا و دیابت
  • پوستی که به راحتی کبود می شود
  • رگه های گسترده ای مایل به ارغوانی روی پوست شکم

علائم سطوح بالای آلدوسترون عبارتند از:

  • فشار خون بالا
  • سطوح پایین پتاسیم
  • ضعف
  • درد و اسپاسم در عضلات شما

علائم سطوح بالای هورمون های جنسی مردانه فقط در زنان یا پسران جوان قبل از بلوغ آشکار می شود. این شامل:

  • رشد موهای صورت و یا طاسی
  • آکنه
  • داشتن صدای عمیق تر
  • عضلانی تر شدن
  • ایجاد میل جنسی بیشتر

اختلالات آدرنال چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک شما احتمالاً با پرسیدن سؤالاتی در مورد علائم شما شروع می کند. سپس آزمایشاتی را برای تعیین سطح هورمون ها در بزاق، خون و ادرار شما تجویز می کنند.

اگر پزشک شما مشکوک به تومور باشد، ممکن است آزمایش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، MRI یا آزمایش های تصویربرداری هسته ای را سفارش دهد.

اگر به پزشک عمومی مراجعه کرده باشید ممکن است او شما را به یک متخصص غدد، متخصص هورمون ها و بیماری های سیستم غدد درون ریز ارجاع دهد.

اختلالات آدرنال چگونه درمان می شود؟

درمان اختلالات آدرنال به خود اختلال بستگی دارد. برخی از شرایط نیاز به دارو برای افزایش سطح هورمون دارند. پزشک شما ممکن است جراحی یا پرتودرمانی را برای اختلالاتی که تومورها را شامل می شود، پیشنهاد دهد.

بیشتر بدانید: درمان‌های خانگی برای خستگی آدرنال

عوارض اختلالات آدرنال چیست؟

غدد فوق کلیوی و هورمون هایی که کنترل می کنند برای بسیاری از عملکردهای بدن شما مهم هستند. اختلالات درمان نشده می تواند عوارض جدی داشته باشد. برخی از آنها ممکن است تهدید کننده زندگی باشند.

چگونه می توانم از اختلالات آدرنال جلوگیری کنم؟

از آنجایی که محققان نمی دانند چرا برخی از اختلالات آدرنال اتفاق می افتد، به نظر می رسد هیچ راهی برای جلوگیری از بروز آنها وجود ندارد.

در مواردی که ممکن است وسوسه شوید که هورمون های مردانه را برای ساختن توده عضلانی مصرف کنید، باید متوقف شوید و فکر کنید که ممکن است به غدد دیگر آسیب وارد کنید.

چه زمانی باید در مورد اختلالات آدرنال با پزشک خود تماس بگیرم؟

شما همیشه باید با پزشک خود در صورت داشتن علائمی که نگران شما هستند، با یا بدون تشخیص اختلال آدرنال، تماس بگیرید. برخی از این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش وزن بدون تلاش، یا افزایش وزن در درجه اول در قسمت فوقانی بدن
  • آنقدر احساس خستگی می کنید که نمی توانید از پس کارهای روزانه خود برآیید
  • قرار گرفتن در هر نوع دردی که شدید باشد یا متوقف نشود
  • تجربه تغییرات در رشد مو
  • تجربه تغییرات پوستی، مانند کبودی آسان یا ایجاد علائم کشش

اگر نارسایی آدرنال دارید، از پزشکتان بخواهید یک گلوکوکورتیکوئید تزریقی که بتوانید با خود حمل کنید. مطمئن شوید که می دانید چگونه به خودتان تزریق کنید و خانواده و دوستانتان نیز می دانند که چگونه و چه زمانی به شما تزریق کنند.

غدد فوق کلیوی نقش مهمی در حفظ سلامت بدن شما دارند. اختلالات این غدد می تواند بر بسیاری از عملکردهای بدن تأثیر بگذارد. پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که به طور منظم به متخصص غدد مراجعه کنید تا وضعیت خود را کنترل کند.

برنامه درمانی شما ممکن است زمانی تغییر کند که وضعیت شما تغییر کند، مانند زمانی که در طول یک بیماری یا جراحی در یک زمان پر استرس هستید. بسیاری از اختلالات آدرنال زمانی قابل کنترل هستند که شما عضو فعال تیم مراقبت های بهداشتی خود شوید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha