به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری ،از برگزاری این رویدادها و مراسم متفاوت که بگذریم، موضوع مهمتر حیوانآزاری در جریان رواج مصرفگرایی و رفاهزدگی و نیز افراط و تفریط در ابراز محبت به حیوانات خانگی است؛ موضوعی نوین و چالشبرانگیز که صف مخالفان و موافقان بسیاری را مقابل هم قرار میدهد.
شروع مدرنیزاسیون با پوشاک
کافی است سری به چند «پِت شاپ»، «هتل و پانسیون حیوانات خانگی» یا فروشگاههای لوازم نگهداری حیوانات خانگی بزنید. آنجاست که با دنیای مینیمال و سانتیمال شده حیوانات خانگی آشنا میشوید؛ دنیای مملو از انواع پوشاک لوکس و اسباببازیهای گرانبها تا وسایل لاکچری. پیراهنهای هاوایی (نَر و ماده)، سِت جین زاپدار، سرهمیهای ساحلی، کاپشن و بارانی، بافت و هودی، کروات، پاپیونهای عروسکی و پاپوشها که قیمتهایشان از 200هزار تومان تا چند 10میلیون تومان نوسان دارند.
قلادههای فانتزی یا روکش طلا (با حک نام سگ)، اسباببازیهای خاص، نشیمنگاههای هوشمند، محفظههای چند منظوره و سِتهای بهداشتی نیز از دیگر ملزومات زندگی امروزی و به ظاهر مدرن حیوانات خانگی به شمار میآیند.پوشاک حیوانات خانگی معمولا بهصورت قاچاق از کشورهای حاشیه خلیجفارس وارد کشور میشود که از برندهای معروف دنیا هستند.
در داخل کشور نیز تولیدی و مزون این نوع از پوشاک فعالیت دارند که اغلب بهصورت سفارشی (دوخت پوشاک مخصوص مهمانیها و جشنها و نیز سِتهای حیوانات و صاحبشان) خدمات ارائه میدهند. «پریناز» مشتری ثابت یکی از پتشاپهای معروف شمال تهران است و در اینباره میگوید: «تا یک دهه پیش، هزینههای نگهداری حیوانات خانگی مانند سگها و گربهها خلاصه میشد در امور پزشکی و تغذیه، اما حالا باید به آنها، هزینههای آموزشی و تربیتی، پوشاک، آرایشگاه و انواع خدمات تفریحی را نیز اضافه کرد.
شاید از نظر خیلیها این هزینهها، غیرضروری باشد، اما اینطور نیست؛ چراکه زندگی حیوانات خانگی هم در جریان زندگیهای مدرن امروزی، دستخوش تغییرات شده و از طرفی این میزان از مدرنیته و توجه به حیوانات خانگی، معنایی جز علاقه فراوان ما به حیواناتمان ندارد. شما هر کسی یا هر چیزی را دوست داشته باشید برایش هزینه مادی و معنوی میکنید.»
او از روی یکی از رگالهای دیواری، لباسی خوشرنگ برمیدارد و بیدرنگ، لباس را به طرف سگش که نژاددار است، میبرد، اما سگ، بیحوصله و بیقرار، به جلو و عقب حرکت میکند؛ گویی که آن لباس، مورد پسندش نیست یا شاید بهطور کل از پوشیدن لباس خوشش نمیآید.
بَزَکهای میلیونی حیوانات خانگی
بعد از تهیه پوشاک برای حیوانات خانگی، نوبت آرایش و پیرایش متناسب با نوع و سبک مراسم و مهمانیهایی است که یا به بهانه حیوانات خانگی برگزار میشود یا حضور حیوانات خانگی در آنها بلامانع است؛ آرایش و پیرایشی در آرایشگاههایی مخصوص که کارشان بَزَک این گروه از حیواناتِ است؛ آرایشگاههایی که تا پیش از این هم تعدادشان در شهر اندک بود و هم کارکردشان محدود به انجام امور نظافتی، بهداشتی و گاهی هم درمانی میشد، اما حالا ضمن افزایش تعداد مراکزی از این دست، خدماتشان نیز در لاینهای گوناگون تنوع یافته است. دانیال، پتاستایلیستی است که بهتازگی دورههای آموزشی مرتبط را گذرانده و حالا در یکی از کلینیکهای دامپزشکی در بخش آرایشگاهی آن مشغول بهکار است.
او میگوید: «حیوانات خانگی هم مانند افراد نیاز به نظافت و پیرایشهای مختلف دارند. به هر حال فردی که حیوان خانگی دارد و قرار باشد با آن به مهمانی برود باید به استایل حیوان نیز توجه کند؛ بنابراین جای تعجب ندارد که نظافت و پیرایش حیوانات خانگی از «مُد» پیروی کند یا «طراحی استایل حیوانات خانگی» به شغل و تخصصی جداگانه تبدیل شود؛ چراکه صنعت مُد در دنیای امروز بسیار فراگیر شده و سایه آن را میتوان در همه ابعاد زندگی افراد احساس کرد. با این اوصاف، کوتاهی موی سگ و گربه، استفاده از اکسسوری مو برای این حیوانات یا زیورآلات، امری بدیهی است که بابتش هزینههایی هم پرداخت میشود.»
با بررسی لیست هزینه خدمات در آرایشگاههای حیوانات خانگی میتوان دریافت این هزینهها با توجه به کیفیت خدمات مرکز، نژاد، وزن و جثه حیوان و نوع خدمات در هر لاین (شامل شستوشو، کوتاهی مو با قیچی یا ماشین اصلاح، آرایش مو، استفاده از تزیینات مو، رنگ موقت یا دائم، گرفتن ناخن و سوهانکشی، لاک ناخن، ارائه خدمات در منزل و محل) از 300هزار تومان تا یکمیلیون تومان متفاوت است.
مدت زمانی هم که برای انجام و ارائه این خدمات صرف میشود ممکن است از 2ساعت تا 4ساعت به طول بینجامد؛ 2ساعت تا 4ساعتی که برای ثابت نگه داشتن یا به حداقل رساندن حرکات و فعالیت حیوانات دشوار و گاهی غیرممکن است. در این شرایط برای اینکه پتاستایلیست بتواند کارش را بهدرستی انجام دهد به حیوانات متقاضی خدماتشان، داروهای خوراکی میخورانند تا خوابآلود یا حتی نیمهبیهوش شوند.
البته در تماسی که با چند مرکز آرایشگاهی حیوانات خانگی داشتیم اغلب آنها، با رد این موضوع، گفتند تا پیش از این شاید از این روش برای بیحرکت نگه داشتن حیوانات حین آرایش و پیرایش استفاده میکردند، اما هماکنون با توجه به تخصص پتاستایلیستها، دیگر نیازی به خوراندن دارو به حیوانات نیست.
نکته جالب دیگر این است که در چند سال اخیر پتاستایلیستها دیگر متکی به تخصصِ تجربی نیستند و باید آموزشهای لازم را در دورههای آرایشگری حیوانات خانگی یا «گرومینگ» فراگیرند و به پشتوانه گذراندن این دورهها در آکادمیهای مربوطه (دورههای یکماهه و با هزینههای 30میلیون تا 40میلیون تومان) میتوانند درآمد خوبی کسب کنند.
تخفیف برای همکاری در اجرای پوزینگ!
حالا نوبت رفتن به آتلیه عکاسی اختصاصی حیوانات خانگی یا فتومدلینگ حیوانات است که در 2بخش استودیو و فضای باز، خدمات ارائه میدهند. بسیاری از عکاسان حیوانات خانگی در تبلیغ کسبوکار خود میگویند: «بازه زمانی هر دوره از زندگی حیوانات خانگی مانند سگ و گربه، بسیار کوتاه است؛ برای همین سعی کنید عکسی زیبا و باکیفیت از این دورههای کوتاه به یادگار بگذارید.»
با یکی از همین آتلیههای عکاسی که بخش اختصاصی عکاسی از حیوانات خانگی دارد، تماس برقرار میکنیم. خانم جوانی، گرم و گیرا به سؤالاتمان پاسخ میدهد: «برای عکاسی از حیوان خانگیتان در آتلیه، هزینه ورودی نیازی نیست، ولی تعداد عکسها نباید از 5عدد کمتر باشد که قیمت هر عدد عکس خام در کوچکترین سایز آلبومی 100هزار تومان است.
اگر قصد عکاسی در فضاهای باز مانند باغ، کویر یا عمارت را دارید علاوه بر این هزینه باید هزینه اجاره لوکیشن و رفتوآمد گروه را نیز پرداخت کنید. خدمات عکاسی در منزل هم داریم که هزینههای آن نیز از پایه یکمیلیون تومان شروع میشود. ادیت عکسها و سفارشهای ویآیپی نیز هزینه جداگانهای دارند.
البته اگر حیوان خانگی شما، آموزش دیده و آرام باشد یا در پوزینگها بهخوبی همکاری کند، تخفیف شامل حالتان میشود. فتومدلینگ حیوانات هم که دیگر خودش لاین دیگری از خدمات عکاسی در آتلیه ما با بهرهمندی از عکاسان کاربلد و حیواندوست محسوب میشود؛ طوری که حیوان شما اصلا خسته و اذیت نمیشود. درواقع این ویژگی و امتیاز آتلیه ماست که بسیاری از گروههای حامی حیوانات، بابت آن از ما تقدیر کرده و میکنند. »
از پِت کافه تا جراحی ترمیمی و زیبایی
و بالاخره، حضور در مراسم و مهمانیهای خاص؛ مراسم و مهمانیهایی از «اَنیمال پارتی» تا جشن تولدهای متفاوت برای حیوانات. هر یک از این مراسم و مهمانیها، تِم و تزئینات منحصر به فردی دارند که متأثر از سبک و استایل پوشاک و آرایش میزبان (حیوان خانگی و صاحب آن) است. مهمانیهایی که در آن حیوانات خانگی گاه مجبور هستند از قوانین و آداب اجتماعی انسانها پیروی کنند؛ بهعنوان مثال آرام باشند، بازیگوشی را کنار بگذارند و از صاحب خود فاصله نگیرند و بسیاری از موارد دیگر که به نوعی ضدیتهای آشکار با طبیعت حیوانات دارند.
در اینگونه مراسم و مهمانیهایی که چند سالی است به صورت زیرزمینی و خصوصی برگزار میشود، هدایایی مانند استخوان بیسکوئیتی، لباس، خانه فانتزی ویژه حیوان، ظرف خوراک و خوراکهای برند پیشکش میشود. هتل و پانسیون حیوانات خانگی نیز از آن جمله مراکز مدرنی است که مجموعهای از امکانات مانند کلینیکهای درمانی، زمینهای بازی و ورزش، سالنهای بهداشت و زیبایی، آتلیه عکاسی، پِت شاپ (فروشگاه حیوانات خانگی) و حتی پِت کافه (کافه و رستوران حیوانات خانگی) در آنها متمرکز شدهاند.
«ساسان» را بهعنوان مراجعهکننده در یکی از این هتل و پانسیونهای تهران میبینیم. او در اینباره میگوید: «در سال 2تا 4مرتبه مسافرتهای شغلی داخلی و خارجی دارم که نمیتوانم بِرنارد (اسم سگش) را همراه خودم ببرم. در این شرایط یا او را چند روزی به هتل و پانسیون حیوانات میسپارم یا اینکه کسانی پیدا میشوند که در ازای دریافت دستمزد، از او نگهداری کنند.
البته این افراد نیز آموزش دیده و دارای تخصص در زمینه نگهداری از حیوانات خانگی هستند. مزیت هتل و پانسیون این است که میتوان از فرصت حضور حیوان خانگی در آن استفاده کرد و مثلا سفارش پکیج خدمات تربیتی داد. کمی گران است (شروع قیمت پکیج از 2میلیون تومان)، ولی ارزشش را دارد که حیوان خانگیمان لوس، بیادب یا پرخاشگر نباشد.
شنیدهام بخش جراحی ترمیمی و زیبایی هم در تعداد محدودی از این هتلها و پانسیونهای حیوانات خانگی فعال است؛ مثلاً برای ترمیم گوش سگ یا اصلاح حرکت حیوانات کوچک و معلول.» هزینه نگهداری از حیوانات خانگی در هتلها و پانسیونها از قیمت پایه و روزانه، ویژه حیوانات خانگی کوچک از 200هزار تومان، حیوانات متوسط 250هزار تومان و حیوانات بزرگ هم 300هزار تومان تعیین شده است. هزینههای ویآیپی نیز از قیمت پایه 400هزار تومان شروع میشود.
محمد درویش، فعال محیطزیست و حامی حیوانات:
نقض پروتکل حقوق حیوانات مساوی است با حیوانآزاری
اگر در جریان نگهداری از حیوانات خانگی، پروتکل حقوق حیوانات رعایت نشود، میتوان آن را مصداق حیوانآزاری دانست. محمد درویش، فعال محیطزیست و حامی حیوانات ضمن بیان این مطلب، میگوید: «سبک زندگی بشر در عصر جدید با دگرگونیهای بسیاری همراه بوده است؛ دگرگونیهایی که منجر به همزیستی انسان با حیوانات خاص شده است.
این همزیستی تا جایی که همسو با پروتکلهای نگهداری از حیوانات باشد، نگرانکننده نیست، اما اگر این همزیستی و حیواندوستی از مرز افراط یا تفریط خارج شود، بهطوری که حیوان در معرض آسیب یا خطر جسمی و روانی قرار گیرد، حیوانآزاری تلقی میشود؛ بهعنوان مثال خوراندن داروهای خوراکی برای ایجاد کمتحرکی هنگام ارائه هرگونه خدمات بهداشتی و آرایشی یا پوشاندن لباسهای غیراستاندارد که باعث محدودیت در حرکات و فعالیت حیوانات میشود یا اینکه نحوه سوختوساز آنها را مختل میکند.»
درویش میافزاید: «یکی از مشکلاتی که حیوانات خانگی در جریان محبتهای افراطی از سوی صاحبانشان با آن مواجه هستند، بروز بیماریهایی مانند افسردگی ناشی از تعارضهای رفتاری (اجبار به انجام کاری خارج از طبیعت حیوان) یا خدماتی (آرایشهای غیرضرور و انجام امور تفریحی مغایر با زیست حیوان) و همچنین دیابت به سبب پرخوری و کمتحرکی است؛ بیماریهایی که بخشی از آن به سبک زندگی افراد بازمیگردد.»
نظر شما