به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همدلی ،همین چند روز پیش رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات در همین باره گفته: «مصرف قلیان از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸سال، در بین زنان۵۷.۶درصد و در بین مردان۱۷.۸درصد افزایش داشته است. بهطورکلی حدود ۲۸درصد افزایش مصرف قلیان در این گروه سنی داشتهایم.»
تا چند سال قبل قلیان کشیدن زنان و دختران یک تابو در اجتماع بود و اگر هم بود در محلی خلوت و دور از چشم مردم بود، اما امروز اگر شما در مکانهای عمومی دقت کنید، شاهد دختران قلیان کشی هستید که با جسارت تمام در سفرهخانهها و حتی مکانهای عمومی مانند پارکها و تفرجگاهها مشغول کشیدن قلیان هستند.
همین در دسترس بودن ادوات استعمال قلیان و مصرف آن در معرض دید عموم قبحزدایی آن را تسهیل کرده است. درحالیکه در دسترس بودن ادوات استعمال قلیان باعث قبح زدایی و گرایش بیشتر به مصرف آن شده است که در برخی کشورهای دنیا بهمنظور کاهش و کنترل استعمال روزافزون اعتیاد به دخانیات، قوانین سفت و سختی وضع میشود. بهعنوانمثال فروشندگان مواد دخانی اجازه در معرض دید قرار دادن این مواد در انظار مردم را ندارند و با این راهکار سعی دارند که استعمال دخانیات را محدود به افراد خاصی کنند و از همهگیر شدن آن جلوگیری میکنند.
قبح زدایی باعث مصرف بیشتر قلیان شده است
یک مددکار و کارشناس روانشناسی فعال در حوزه اعتیاد با بیان اینکه دود قلیان بیش از ۴۰۰۰نوع ماده سمی و سرطانزا دارد، گرایش زنان به مصرف سیگار و قلیان را به دلایلی مانند نگاه اجتماعی، قبح کمتر اجتماعی و عرضه در اغلب اماکن عمومی و دورهمیها و میهمانیهای خانوادگی گره زد گفت: مصرف قلیان طی دو دهه اخیر بهخصوص بین جوانان و گروه دختران و زنان گسترش یافته است و این موضوع با توجه به نقش سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دختران و زنان جوان در روند تحولات عمومی و بهویژه تربیت نسل آینده، بسیار حائز اهمیت است و سهلانگاری در مورد آن میتواند عواقب غیرقابلجبران هم برای فرد و هم اجتماع داشته باشد.
«الهام نشیبی» تبلیغات شرکتهای دخانیاتی در گرایش زنان به مصرف مواد دخانی اعم از سیگار و قلیان را بیتأثیر ندانست و افزود: شرکتهای دخانیات به خاطر سود بیشتر خود با تبلیغات فریبنده و هوشمندانه و در غیاب تصمیمها و اقدامات فرهنگی و جهتگرایانه مسئولان توانستهاند چهره مواد دخانی را جوری تطهیر کنند که در نگاه برخی حتی مصرف آن «مد» و «باکلاس» بودن جلوه کند.
وی ادامه داد البته این نوع نگاه و ذهنیت بیشتر در نوجوانان و جوانان کم سن و سالتر نقش میبندد. این گروه سنی معمولاً به خاطر ژست روشنفکری، مد اجتماعی و کلاس اجتماعی به سمت مصرف آن سوق پیدا میکنند، این افراد وقتی به سن بزرگسالی برسند حتی اگر خطرات آن را درک کرده باشند و آن را عملی روشنفکرانه ندانند، دیگر به مصرف آن عادت کرده و برایشان دشوار است که مصرف این مواد دخانی را ترک کنند.
وی با ابراز نگرانی از زنانه شدن قلیان و سیگار گفت: بیم آن میرود در آیندهای نهچندان دور مصرف قلیان و سیگار که یک ناهنجاری است بهعنوان یک هنجار در جامعه پذیرفته شود و حساسیتی را نیز ایجاد نکند.این کارشناس اعتیاد با اشاره به نقش خانواده در استعمال قلیان گفت: تجربه شخصی من میگوید فرزند خانوادههایی که در زمینه مصرف دود سختگیری خاصی ندارند و حتی والدین خودشان پای بساط قلیان مینشیند، بیشتر به سمت استفاده از دود سوق پیدا میکنند.
وی گفت برخی خانوادهها نیز بهغلط تصور میکنند اگر به دخترانشان اجازه مصرف قلیان بدهند، به حقوق آنها احترام گذاشته و این عدم سختگیری را در راستای آزادی دادن به دختران یا زنان و کمک برای استقلال آنان تصور میکنند درصورتیکه احترام به حقوق زنان و دادن آزادی به زنان میتواند بهگونهای دیگر باشد، جوری که باعث رشد آنان شود نه آنها را در منجلاب دود گرفتار و زمینه گرایش آنان را به سمت مواد افیونی ایجاد کند، ناگفته پیداست مصرف قلیان و سیگار را میتوان زنگ خطری برای گرایش زنان به مواد افیونی قلمداد کرد.
عوارض مصرف قلیان در زنان
به گفته کارشناسان حوزه اعتیاد، استعمال دخانیاتی مثل سیگار و قلیان عوارض بسیاری را هم در مردان و هم در زنان ایجاد میکند که مهمترین آنها عبارتاند از بیماریهای قلبی عروقی، سکته، بیماریهای ریوی مانند سرطان ریه، سرطانهای دهان، حلق، حنجره، مری، معده، مثانه، چروک شدن پوست و زرد شدن دندانهاست اما بعضی از این بیماریها در زنان، سریعتر و در سنین پایینتر ایجاد میشود یا شایعتر است.
بهعنوانمثال زنان با تماس با مقدار کمتری دود سیگار و قلیان، به سرطان ریه مبتلا میشوند یا یک نوع سرطان ریه (آدنو کارسینوما) در زنان سیگاری شایعتر از مردان سیگاری است. همچنین سرطان گردن رحم، بیماریهای استخوان و افزایش مرگومیر ناشی از سرطان پستان، از دیگر عوارض استعمال دخانیات در زنان است.
متخصصان تأکید دارند مصرف مواد دخانی در زنان موجب کاهش سطح هورمونهای زنانه شده و ازاینرو تخمکگذاری را با اخلال مواجه کرده و همین امر موج تأخیر در بارداری یا ناباروری زنان میشود، در صورت بارداری مادران، عوارض دود دامن جنین را هم میگیرد و با ایجاد اختلال در خونرسانی جفت موجب اختلال رشد داخل رحمی جنین میشود و به دلیل همین اختلال، جنین در رشد طبیعی دچار مشکل شده و کوچکجثه میشود.
از طرفی با توجه به اختلال خونرسانی جفت این احتمال هست که جنین سقط شود، بنابراین موارد سقط در مادران سیگاری و قلیانی بیش از سایر مادران است. مصرف دود در دوران بارداری و پیش از آن باید کنار گذاشته شود و توصیه میشود مادران سیگاری و قلیانی حداقل سه تا چهار ماه پیش از بارداری مصرف آن را ترک کنند تا جنین آنها با عوارض کمتری مواجه شود.
علاوه بر اینها مصرف مواد دخانی ارتباط مستقیمی با ابتلای به سرطانهای پستان و ریه در زنان دارد، تمام عوارض گفتهشده در خصوص سیگار تا چندصد برابر بیشتر در خصوص قلیان وجود دارد و مصرف آن میتواند نقش مؤثری در کاهش باروری زنان و تأثیرات سو روی جنین مادران باردار داشته باشد.
نظر شما