سلامت نیوز:حتما این موضوع که به رختخواب رفته و برای ساعت ها خوابتان نبرده باشد، برایتان زیاد تکرار شده است، اما آیا علت آن را می دانید؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از شادمان، تا حالا شده به رختخواب رفته ولی هرچه تلاش کرده اید، خوابتان نبرده باشد؟ آیا می دانید این یک نوع بیماری به نام بی خوابی است؟ بی خوابی نوعی اختلال خواب است که توانایی خوابیدن و سپس خوابیدن را تحت تأثیر قرار می دهد. میلیون ها نفر در سراسر دنیا با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند.
با افزایش سن افراد ، احتمال بروز بیخوابی در انها افزایش می یابد در حالی که حدود یک چهارم تا یک سوم جمعیت بزرگسال از مشکلات خواب رنج می برند، این تعداد در افراد بالای 65 سال 50 درصد بیشتر از سنین پایین تر است.
درحالیکه بی خوابی به سادگی درمان می شود اما 60 درصد افرادی که از آن رنج می برند به علت عدم مراجعه به پزشک نمی توانند بی خوابی خود را درمان کنند.
بی خوابی چیست؟
بی خوابی یک دلیل خاص و واحد ندارد. به همین دلیل دسته بندی های مختلفی از بی خوابی بر اساس دلایل بی خوابی، مدت زمان آن و تعداد دفعاتی که از آن رنج می برید، وجود دارد.
دو شکل اصلی بی خوابی، بر اساس آنچه باعث آن می شود، عبارتند از بی خوابی اولیه یا همان که درمان ساده ای ندارد و بی خوابی ثانویه که به راحتی توسط پزشک درمان خواهد شد.
در این میان ابتلا به بعضی بیماری ها نیز موجب بروز بیخوابی ثانویه می شود مانند سرطان، افسردگی، آرتروز، اعتیاد و اضطراب. حتی اگر دارو مصرف میکنید نیز لازم است بدانید که ممکن است دارو الگوی خواب شما را تغییر دهد.
بی خوابی حاد
این حالت زمانی اتفاق می افتد که علائم بی خوابی فقط چند روز یا چند بار در یک زمان ادامه داشته باشد. استرس کار روزانه یا سفرهای مکرر میتوانند علت بیخوابی حاد باشند.
بی خوابی مزمن
طبق اعلام موسسه ملی قلب، ریه و خون آمریکا، بی خوابی مزمن زمانی اتفاق میفتد که شما چندین بار در هفته به مدت یک ماه یا بیشتر نخوابید. بی خوابی مزمن غالباً با بی خوابی ثانویه همراه است، زیرا مشکلات سلامتی که ماه ها ادامه دارد می تواند دوره های بی خوابی را به همان اندازه ادامه دهد.
علت بی خوابی چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که چرا نمی توان خوابید. این مسائل می توانند به زندگی شخصی شما مربوط شوند، مانند استرس در مورد کار یا خانواده یا می توانند کاملاً پزشکی باشند، مانند درد شدیدی که از بین نمی رود.
اما پزشکان هنوز نتوانسته اند علت دقیق بیخوابی غیر از مسائل پزشکی مانند بیماری ها را کشف کند.
مطالعات نشان می دهد تحرک روزانه و تحریک بدن نقش موثری در بی خوابی دارد. همچنین استرس های روزانه مانند اینکه ذهن شما از استرسی به استرس دیگر سوق پیدا می کند و عملکرد مغز را بالا می برد همین امر شما را ساعت ها بیدار نگه می دارد. درست زمانی که چشمهایتان را می بندید و هزاران فکر در ذهنتان می گذرد و دائم از این فکر به فکر دیگری می روید.
برخی از دلایل پزشکی و غیر پزشکی بیخوابی عبارتند از:
استرس یا فشار: اساساً ، هنگام تلاش برای خوابیدن، استرس باعث می شود مغز شما بیش از حد کار کند. استرس به دلیل فکر های زیاد و مخدوش و مشوش مانع از به خواب رفتن مغز می شود.
افسردگی: مطالعات نشان می دهد که در صورت بروز مداوم بی خوابی، شما سه برابر بیشتر از دیگران دچار افسردگی می شوید. رابطه بین بی خوابی و افسردگی بسیار پیچیده است، اما پزشکان دریافته اند که بی خوابی اغلب درست قبل از اینکه بیماران دچار افسردگی شوند، وجود دارد. در تحقیقی مشخص شده است که بیش از 80 درصد بیمارانی که از نوعی بی خوابی رنج می برند، دارای اختلال خلقی مانند اضطراب یا افسردگی هستند.
درد مزمن: درد ، زمان خواب را تشخیص نمی دهد، هر زمان که بخواهد به سراغتان می آید و خواب را از چشمان شما می رباید. یک مطالعه در مورد خواب نشان داد که فقط 36 درصد از افراد مبتلا به درد مزمن می توانند خواب راحتی داشته باشند. در مقابل کسانی که از آرتروز، ریفلاکس معده، ناراحتی مفصلی و غیره رنج میبرند هر شب حداقل 45 دقیقه از زمان خوابشان را به علت درد از دست می دهند.
بیماری مزمن: نه تنها درد مزمن ناشی از بیماری هایی مانند آرتروز و رفلاکس معده سبب بیخوابی می شود ، بلکه بیماری های شدید مانند سرطان یا آلزایمر نیز میتوانند شما را ساعت ها بیدار نگه دارند. مطالعه ای روی بیش از 5 هزار بیمار مبتلا به طیف وسیعی از بیماری های مزمن نشان داد که بیش از 30 درصد بیماران به دلیل بیماری به ندرت خواب خوبی دارند.
اثرات جانبی دارو: اگرچه ممکن است در نهایت برای درمان بی خوابی برای شما دارو تجویز شود، اما عجیب این که داروهایی وجود دارند که سبب بی خوابی می شوند داروهایی مانند: داروهای ضد افسردگی، استاتین ها (برای کلسترول)، بتا بلاکرها
بسیاری از این داروها حاوی کافئین هستند وموجب اختلال خواب می شوند.
حساسیت: در مطالعه ای میان 2 گروه از افراد مشخص شد افراد مبتلا به آلرژی بیشتر دارای اختلال خواب هستند تا دیگران.
همانطور که آلرژی ها باعث بی خوابی می شوند در داروهایی که برای درمان آلرژی استفاده می شود نیز ممکن است مواد شیمیایی باشد که موجب بیخوابی شود.
نظر شما