با توجه به بررسیهای به عمل آمده علت بالا بودن میزان زایمان به روش سزارین، عدم آگاهی مادران و جامعه از فرآیند زایمان، خوشایند نبودن مراحل زایمان در بیمارستانها و عدم استفاده از روشهای بی دردی و كم دردی در بیمارستانها است.
دكتر صدیق در گفتوگو با ایسنا، با استناد به آمار سال 1384 وزارت بهداشت، میزان سزارین در كشور را 6/40 درصد عنوان كرد و گفت: با توجه به بررسیهای به عمل آمده علت بالا بودن میزان زایمان به روش سزارین، عدم آگاهی مادران و جامعه از فرآیند زایمان، خوشایند نبودن مراحل زایمان در بیمارستانها و عدم استفاده از روشهای بی دردی و كم دردی در بیمارستانها است. هر چند كه در حال حاضر استفاده از روشهای بیدردی و كم دردی در بیمارستانهای كشور رو به افزایش است.
وی در ادامه به انواع روشهای بیدردی و كمدردی زایمان اشاره كرد و گفت: استفاده از داروهای ضد درد، استفاده از گازهای استنشاقی (انتونكس) و بیحسی از طریق كمر(اپیدورال و اسپاینال) روشهای بیدردی را شامل میشوند و روشهایی مانند سرما و گرما درمانی، استفاده از وان زایمان، استفاده از دوش گرم، ماساژ، موسیقی درمانی، حركت كردن در حین مراحل زایمان و استفاده از همراه آموزش دیده موجب كاهش درد میشود.
اجرای روش وان زایمان در آب در سه بیمارستان كشور
به گفته وی، از آنجا كه درد زایمان درد ممتدی نیست بنابراین مادر در بین دردها میتواند استراحت داشته باشد. استفاده از وان زایمان در آب موجب كاهش درد و خوشایند بودن مراحل زایمان میشود. علاوه بر آن طول مدت زایمان نیز كوتاه شده و مادر درد كمتری را احساس میكند. در حال حاضر روش استفاده از وان زایمان در آب در بیمارستان شهید اكبرآبادی تهران، ام البنبین (س) مشهد و معتضدی كرمانشاه اجرا میشود.
آغاز كلاسهای آموزشی دوران بارداری از هفته 20 بارداری و اتمام آن در هفته سی و هفتم
دكتر صدیق با اشاره به آموزشهای دوران بارداری ادامه داد: كلاسهای آمادگی برای زایمان با هدف افزایش سطح آگاهی مادران در بسیاری از بیمارستانهای كشور در حال اجراست. این كلاسها در 8 جلسه 90 دقیقهای برگزار میشود كه از هفته 20 بارداری آغاز و در هفته 37 بارداری به اتمام میرسد.
پدران میتوانند با حضور در كلاسهای آموزشی دوران بارداری، هنگام زایمان مادر در بیمارستان حضور داشته باشند
وی در این باره ادامه داد: پدران نیز میتوانند در دو جلسه از كلاسهای آموزشی دوران بارداری شركت كنند. مادران همچنین میتوانند یك نفر را به دلخواه به عنوان همراه به كلاسها بیاورند. همراه مذكور پس از طی 8 جلسه میتواند با دریافت گواهی از آموزش دهنده در هنگام زایمان در بیمارستان حضور داشته باشد. علاوه بر آن مادر میتواند از همسر خود به عنوان همراه استفاده كند كه در این صورت باید در كلاسهای خصوصی ثبت نام كند.
به گفته رییس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، در كلاسهای آموزشی دوران بارداری مباحث تئوری شامل بهداشت فردی، تغذیه، بهداشت روان، روش كاهش درد، مراحل زایمان، نحوه سازگاری با درد زایمان، شیردهی و مراقبتهای پس از زایمان آموزش داده میشود. آموزشهای عملی دوران بارداری نیز شامل تمرینات دوران بارداری، اصلاح وضعیتها (نحوه درست نشستن، ایستادن، خوابیدن، انجام كارهای منزل) تكنیكهای تن آرامی، تنفس و پیشگیری از افتادگیها میشود.
85 درصد مادران میتوانند زایمان طبیعی داشته باشند
وی زایمان به روش سزارین را یك عمل جراحی بزرگ خواند و با اشاره به مزیتهای زایمان طبیعی نسبت به سزارین گفت: زایمان به روش سزارین تنها زمانی انجام میشود كه خطراتی برای مادر و فرزند در روش زایمان طبیعی وجود داشته باشد.
دكتر صدیق با بیان این كه طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت، 85 درصد مادران میتوانند زایمان طبیعی داشته باشند، افزود: به این ترتیب 85 درصد زایمانها میتواند با ارائه آموزش به مادران و مراقبت صحیح، این روند فیزیولوژیك و طبیعی را به سلامت سپری كند.
وی افزود: انجام زایمان به روش طبیعی با میزان خونریزی و عفونت كمتری همراه است. همچنین مادر پس از زایمان طبیعی بسیار سریعتر به شرایط دوران قبل از بارداری بازمیگردد و با توجه به بهبودی سریع، ارتباط میان مادر و نوزاد به نحو بهتری برقرار شده و شیردهی سریعتر آغاز میشود. از طرف دیگر با انجام زایمان به روش طبیعی هزینه كمتری به خانواده و جامعه تحمیل میشود.
بیش از 95 درصد زایمانها در كشور ایمن هستند
دكتر صدیق عمده علت مرگ مادران را خونریزی، فشار خون بالا (مسمومیت حاملگی)، بیماریهای زمینهای مادر و تاخیر در آغاز درمان عنوان كرد و گفت: در مجموع اكنون بیش از 95 درصد زایمانها در كشور ایمن هستند و زایمان توسط فرد دوره دیده و در محیط ایمن انجام میشود.
نظر شما