سه‌شنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۸
کد خبر: 179208

میلیون ها نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان (استئوپروز) مبتلا هستند و عده زیادی در معرض این بیماری قرار دارند. به گفته محققان، این بیماری با افت استروژن ارتباط دارد.

استئوپنی، زنگ خطر پوکی استخوان

سلامت نیوز: میلیون ها نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان (استئوپروز) مبتلا هستند و عده زیادی در معرض این بیماری قرار دارند. به گفته محققان، این بیماری با افت استروژن ارتباط دارد.

  به گزارش  سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، در پوکی استخوان، خطر شکستگی افزایش می یابد. پوکی استخوان جزو شایع ترین بیماری های دوران سالمندی است. پزشکان بین پوکی استخوان (استئوپروز) و کاهش تراکم استخوانی (استئوپنی) تمایز قائل می شوند، زیرا کاهش تراکم استخوانی در واقع زنگ خطر پوکی استخوان است. در ادامه به نکاتی درباره این بیماری ها اشاره می کنیم.


شاید نمی دانید که تراکم پایین بافت استخوانی دارید یا پوکی استخوان:
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است و اولین علامتی که می تواند شما را متوجه کند، شکستگی است یا کوتاهی قد بیش از 5 سانتی متر.
 عوامل زیادی احتمال شکستگی استخوان را افزایش می دهد. از جمله مصرف زیاد استروئیدها، اختلال خوردن مانند آنورکسی یا وزن کمتر از 57کیلوگرم. سابقه خانوادگی، پوست روشن و تغذیه نامناسب به ویژه مصرف ناکافی لبنیات حاوی کلسیم، استعمال سیگار و مصرف مشروبات الکلی نیز خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد.


مصرف بعضی از داروها روند پیشرفت بیماری را کند می کند:
بعضی از داروها مانند بیسفونات ها کاهش تراکم استخوانی را درمان می کند. به گفته پزشکان این داروها باعث رشد استخوان می شود اما هشدارهایی نیز درباره مصرف زیاد آن داده شده است، از جمله درد استخوان، مفصل، عضله، سوزش معده، آریتمی و ضربان نامنظم قلب.


محدودیت در زمان مصرف:
بیشتر داروها در مدت مشخص که اغلب 3سال است، تجویز می شود و مصرف بیشتر آن باعث ایجاد تغییرات در اسکلت می شود و عوارضی از جمله شکستگی ران و استئونکروز (مرگ بافت استخوان) را در پی دارد. بیمارانی که این داروها را مصرف می کنند، پس از 3 تا 5 سال باید وضعیت جسمی شان بررسی شود تا برای ادامه یا توقف یا تغییر دارو تصمیم گرفته شود.


اگر دچار استئوپنی هستید، نیاز به مصرف دارو ندارید:
بیمارانی که برای آن ها استئوپنی (کاهش توده استخوان با شدت کمتر از پوکی استخوان) تشخیص داده می شود، به ندرت برایشان دارویی تجویز می شود. البته افراد مبتلا که سرطان سینه هم دارند، از داروهای مهار کننده استفاده می کنند زیرا بیشتر در معرض از دست دادن استخوان قرار دارند. مهارکننده های آروماتاز، دسته ای از داروهاست که برای درمان سرطان سینه و سرطان تخمدان در زنان یائسه و مردانی که با بزرگ شدن پستان مواجهند، مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی، به فردی که به استئوپنی مبتلا شده است، توصیه می شود که مصرف سیگار را قطع کند یا کاهش دهد، مواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین D مصرف کند و ورزش را در برنامه روزانه خود لحاظ کند.


مراقبت در منزل، کنترل تیروئید و...
برنامه غذایی مناسب، ورزش، مصرف کافی کلسیم وویتامین D و پیشگیری از زمین خوردن ضروری است.
هورمون های غده پاراتیروئید (غدد تنظیم کننده کلسیم) و میزان تیروئید می تواند بر سلامت استخوان تأثیر بگذارد.


تراکم پایین استخوان به معنای شکستگی استخوان نیست:
اگرچه تراکم استخوان با خطر شکستگی ارتباط ندارد، اما باعث افزایش 20 تا 60درصدی خطر شکستگی می شود و عوامل متعددی در آن نقش دارد.


مصرف داروهای پوکی استخوان می‌تواند باعث شکنندگی استخوانی شود:
بهبود تراکم استخوان، خطر پوکی استخوان را کاهش می دهد اما به طور کامل مانع از شکستگی نمی شود.
 مصرف طولانی مدت داروهای پوکی استخوان با کاهش استحکام استخوان و خطر شکنندگی در برخی افراد ارتباط دارد. 
 
منبع:«prevention»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha