سلامت نیوز : یک روانشناس خانه تکانی را زمینه ای برای آرامش و شادابی روحی انسان دانست و گفت: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده های طبقه متوسط و پایین وارد می کند.
دکتر هادی خسروی در گفت و گو با شفقنا ، به مهم ترین تاثیرات روحی و روانی خانه تکانی ایام عید اشاره کرد و افزود: انباشتگی بیش از حد وسایل زندگی، نوعی بلاتکلیفی و آشفتگی در ذهن افراد بوجود می آورد بطوریکه آنها را دچار خمودگی و افسردگی کرده و باعث کاهش انرژی و کارآیی انسان می شود، در واقع ذهن انسان بطور طبیعی طوری خلق شده که پیوسته می خواهد نظم و انضباط به خود بدهد و انسان در محیط های منظم کارآمدی مفیدتر و در محیط های شلوغ نیز احساس کلافگی کرده و غمگینی و افسردگی بیشتری احساس می کنند، بنابراین تغییر دکوراسیون خانه و اقدام به پاکیزگی و خانه تکانی از جمله سنت هایی است که افراد برای ایجاد تحولات روحی و روانی در خود و خانواده شان اجرا می کنند.
وی در ادامه خانه تکانی را بهانه ای برای مشارکت های جمعی و صمیمی خانواده ها عنوان کرد و گفت: خانه تکانی از جمله سنت هایی است که از ماه پایانی سال شروع می شود و تا قبل از پایان گرفتن سال تمام می شود. در واقع کوشش خانواده ها بعد از ماه ها درگیری و دوری از هم جهت تمیز کردن وسایل خانه، بهانه ای برای دورهم جمع شدن، زنده کردن صمیمیت ها و زمینه ای برای شروع فعالیت های دسته جمعی با مشارکت دیگرا اعضای خانواده است بطوریکه آنها سالی یکبار به بهانه جشن سال نو و تمیز کردن اسباب خانه دورهم جمع می شوند.
خسروی با بیان اینکه خانه تکانی روحیه مسئولیت پذیری افراد را بالا می برد تاکید کرد: همانطور که اشاره شد خانه تکانی قدرت انسجام میان افراد در خانواده را افزایش و روحیه کار دسته جمعی را بالا می برد و به آنها آموزش می دهد خانه تکانی و مسئولیت پاکیزه نگه داشتن خانه نباید تنها بر دوش یک نفر باشد و بهتر است سایر اعضای خانواده با هم همکاری کرده و بطور دسته جمعی خانه تکانی کنند. در این صورت یک نفر احساس خستگی و نارضایتی نخواهد کرد. وقتی که تمام خانواده با یکدیگر همکاری می کنند، جو صمیمانه ای پدید می آید. حتی مادران و همسران باید از اعضای خانواده بخواهند تا خود اتاق و وسایل شان را تمیز و مرتب کنند. در این صورت افراد خصوصاً کودکان مسئولیت پذیری را فراخواهند گرفت و احساس مشارکت برای آنان درونی می شود.
به گفته این روانشناس، جدا از ارزش مذهبی، اعتقادی و هویت ملی سنت خانه تکانی در جامعه ما، می توان از جنبه جسمی و روحی نیز آن را مورد بررسی قرار داد، از دیدگاه روانشناسی بسیاری از بیماری ها ریشه و زمینه ای روحی و روانی دارند تا زمانی که روح سالمی در انسان نباشد سلامتی جسمی آنها نیز خدشه دار می شود، بنابراین ارج نهادن به سنت هایی مثل خانه تکانی، دید و بازدید های ایام عید و غیره به دلیل دورهم جمع شدن ها، بوجود آمدن احساس مشترک، انسجام فرهنگی، دور شدن از دغدغه های روزمرگی، ایجاد فرصت های شاد و خنده، تقویت ارتباطات درون خانوادگی و برون خانوادگی و غیره بهترین فرصت برای خانه تکانی روح و روان انسان و برون رفتن از کسالت و خستگی روحی است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه بسیاری از خانواده ها آرامش روحی خانه تکانی و برخی سنت های ایرانی را با چشم و هم چشمی از بین می برند اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از خانواده ها آرامش و لذت روحی سنت زیبای خانه تکانی را با چشم و هم چشمی، تجمل گرایی، اسراف و توجه بیش از حد به زرق و برق نظیر تعویض وسایل منزل از بین می برند و این مسئله فشار روحی زیادی به آنها بخصوص خانواده هایی که در طبقه متوسط و پایین قرار دارند وارد می کند در نتیجه می بینیم که لذت و شادابی روحی خانه تکانی تبدیل به غذاب روحی آنها می شود.
پیشنهاد سردبیر
-
چگونه وابستگیهای احساسی میتوانند رابطه عاشقانه را متزلزل کنند؟
سبک دلبستگی مضطرب میتواند روابط عاشقانه را تحت تاثیر قرار دهد و احساس ناامنی و اضطراب را در افراد ایجاد کند. در این مقاله، ضمن بررسی تاثیرات این سبک، به دلایل شکلگیری آن و راهکارهایی برای مدیریت این احساسات خواهیم پرداخت.
-
ساعتهای هوشمند میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند
شاید باورش سخت باشد، اما ساعتهای هوشمند گرانقیمت با احتمال بیشتر نسبت به نمونههای ارزان، کاربران را به سرطان مبتلا میکنند.
-
رقص راهکاری مؤثر برای کاهش افسردگی در بیماران مبتلا به پارکینسون
به نظر می رسد رقص روحیه افراد مبتلا به بیماری پارکینسون را تقویت می کند.
-
سوزش دل را خودسرانه درمان نکنید
سوزش دل مشکل شایعی است که عموما افراد را برای رهایی از آن راهکارهای خانگی و توصیههای دوست و آشنا را بکار میگیرند، اما بهتر است بدانید که باورهای غلط در این بیماری بسیارند.
-
تعقیب شدن در خواب به چه معناست؟
تقریباً همه ما حداقل یکبار رویاهایی دیدهایم که در آن توسط چیزی یا کسی تعقیب میشویم و سعی داریم با تمام توان از آن فرار کنیم.
-
آیا ماسک سدی در برابر ورود آلودگی به بدن است؟
دوباره خاطرات روزهای کرونا تجدید شد؛ مردمی که با ماسک در هوای خاکستری رنگ قدم میزنند تا اندکی از ورود ذرات آلودگی به ریه های خود کم کنند. آیا این ماسکها تأثیری بر دفع آلودگی دارند؟
-
ارتباط گرسنگی، ورزش و خواب مناسب کلید حفظ تعادل بدن
گرسنگی، ورزشی بودن و خواب کافی سه مولفه حیاتی برای سلامتی هستند. در این مقاله، به بررسی نقش هر یک در تأمین انرژی و حفظ تعادل بدنی پرداختهایم. از نحوه تشخیص گرسنگی واقعی تا تاثیر خواب و استرس، این عوامل بر عملکرد جسمانی ورزشکاران و افراد عادی تاثیر دارند
-
نوشیدنی گرم و شگفتانگیز برای تسکین علائم گوارشی و پیشگیری از سرماخوردگی
در روزهای سرد و پرطراوت زمستان، انتخاب یک نوشیدنی گرم میتواند به افزایش انرژی و بهبود وضعیت جسمی کمک کند. یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار و مفید در این فصل، دمنوش زنجبیل است که علاوه بر خوش طعم بودن، خواص زیادی برای سلامت بدن دارد. این دمنوش به ویژه برای کسانی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند یا دچار حالت تهوع میشوند، انتخابی عالی است.
نظر شما