دكتر رضازاده می‌گوید:«اما فرمولی جهانی وجود دارد كه ما می‌توانیم بر اساس داده‌هایی چون تعداد معتادان تزریقی و تعداد افرادی كه رفتارهای پرخطر جنسی از خود بروز می‌دهند، مبتلایان به ایدز را در كشور تخمین بزنیم. بر اساس این فرمول هم اكنون حدود 80 هزار HIV مثبت در كشور داریم اما حدود 24 هزار نفر به طور رسمی در بانك اطلاعاتی وزارت بهداشت ثبت شده‌اند.»

سلامت نیوز :دكتر رضازاده می‌گوید:«اما فرمولی جهانی وجود دارد كه ما می‌توانیم بر اساس داده‌هایی چون تعداد معتادان تزریقی و تعداد افرادی كه رفتارهای پرخطر جنسی از خود بروز می‌دهند، مبتلایان به ایدز را در كشور تخمین بزنیم. بر اساس این فرمول هم اكنون حدود 80 هزار HIV مثبت در كشور داریم اما حدود 24 هزار نفر به طور رسمی در بانك اطلاعاتی وزارت بهداشت ثبت شده‌اند.»



تزریق معتادان یا رابطه جنسی؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز بر اساس آخرین آمار کشوری ایدز كه همین چند روز پیش توسط اداره کنترل ایدز مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، اعلام شد، از میان 23 هزار و 902 نفر مبتلا به ایدز در كشور، 91 درصد مرد و 9 درصد زن هستند. حدود 50 درصد مبتلایان در گروه سنی 25 تا 34 سال قرار دارند. براساس این گزارش در میان علل ابتلا به HIV، تزریق با وسایل مشترک در مصرف ‌کنندگان مواد، رتبه نخست و ابتلا از طریق رابطه جنسی رتبه دوم را كسب كرده است.

این در حالی است كه مینو محرز رئیس مرکز تحقیقات ایدز وزارت بهداشت می‌گوید:«از بین بیماران بنده ۹۹ درصد موارد جدید از طریق رابطه جنسی مبتلا شده‌اند.» مینو محرز درباره آخرین آمار مبتلایان به ایدز که از سوی وزارت بهداشت تا آخر پاییز سال 90 اعلام شده است، می‌گوید: «اولا وزارت بهداشت باید آمار تا آخر زمستان را اعلام می‌کرد و به زودی باید منتظر اعلام آمار تعداد موارد شناسایی شده این بیماری تا آخر بهار 91 باشیم و این آمار دیر اعلام شده است.

مسئله دیگر این است که آمار وزارت بهداشت فقط موارد شناسایی شده عفونت HIV/AIDS را نشان می‌دهد و به علت آگاهی کم مردم درباره این بیماری و روش‌های پیشگیری و درمان آن و با توجه به اینکه سیستم شناسایی فعال این بیماری بخصوص در بین روسپی‌هارا نداریم آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت بیانگر وضعیت واقعی این بیماری در کشور نیست.»

به اعتقاد او «مهم‌ترین مسئله‌ای که از این آمار می‌توان استنباط کرد،‌ افزایش شیوع جنسی بیماری ایدز است که در این آمار 10.3 درصد ذکر شده که البته واقعیت موجود در مراکز درمانی بسیار بیش از این است.»

محرز تاكید می‌كند:«از بین بیمارانی که به بنده مراجعه می‌کنند، اگر نگویم 100درصد، ‌99 درصد از طریق رابطه جنسی به این بیماری مبتلا شده‌اند.» پیش از این و در موج دوم ایدز، مسئولان در ستاد مبارزه با مخدر از طرح‌هایی برای مقابله با موج دوم و پیشگیری از موج سوم سخن گفتند كه البته با مخالفت سایر وزارتخانه‌ها روبه رو شد.

 یكی از این طرح‌ها نصب دستگاه‌های خودپرداز سرنگ برای معتادان پرخطر در مناطق آسیب خیز بود که در سال 86 و با بهره‌گیری از تجربه موفق کشور سوئیس از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر پیشنهاد شده بود اما وزارت بهداشت با صدور اطلاعیه‌ای با آن مخالفت كرد چرا كه به گفته آنها «عرضه این قبیل لوازم در محیط‌هایی که امکان مداخلات آموزشی نباشد، به هیچ عنوان مورد تایید وزارت بهداشت نیست.»



پای بهزیستی به پرونده ایدز كشیده شد

پنج سال پیش بود كه سازمان بهزیستی در سیاست گذاری برنامه‌های مربوط به ایدز وارد شد چرا كه برای این سازمان وظایف جدیدی تعریف شد كه دفاتر مختلف آن در حوزه ایدز اقداماتی انجام دهند؛ بنابراین این اقدامات نیاز به هماهنگ كننده‌ای داشت. ا

ز این رو كمیته پیشگیری و كنترل ایدز در این سازمان تشكیل شد. دكتر مجید رضا زاده دبیر كمیته پیشگیری و كنترل ایدز در این باره به تهران امروز می‌گوید:«فعالیت‌های این كمیته در سازمان بهزیستی در دو بخش پیشگیری اولیه و ثالثیه تعریف شده است. بخش نخست مربوط به پیشگیری اولیه است و بهزیستی مسئول گروه‌های پر خطر نظیر معتادان تزریقی، غیر تزریقی، همسران معتادان و زنانی كه در معرض رفتارهای پرخطر قرار دارند، است.

البته به‌تازگی كودكان خیابانی را هم در این گروه‌ها وارد كرده‌ایم. پیشگیری اولیه از طریق آموزش‌های گسترده انجام می‌شود؛ به این صورت كه مربیانی تربیت شده‌اند تا به افرادی كه پیش از این معتاد بوده‌اند پیشگیری را آموزش بدهند و این افراد نیز به معتادان آموزش می‌دهند. به این نوع آموزش كه در دنیا نتیجه بخش بوده است، آموزش همتایان گفته می‌شود.

امروز ما بالغ بر چندهزار آموزشگر همتا داریم.» او ادامه می‌دهد: «آموزش افراد HIV مثبت، مشاوره‌های روانی و كمك‌هایی در حد توان سازمان، حمایت‌های شغلی و... در قالب پیشگیری ثالثیه یا پیشگیری مثبت جا می‌گیرد تا از اضطراب و نگرانی كه به واسطه ابتلا به این بیماری به این افراد وارد می‌شود، كاسته شود.»



مخفی كاری یا اطلاع رسانی؟

مبتلایان به ایدز همواره از واكنش‌های جامعه ابراز نگرانی كرده‌اند. همین كه فردی اعلام كند ایدز دارد اطرافیانش به او انگ بی‌اخلاقی می‌زنند! این همه ماجرا نیست. سال گذشته یكی از HIV مثبت‌ها اعلام كرد كه پس از اعلام بیماری‌اش به دندانپزشك، او را از مطب بیرون كرده اند! كارشناسان می‌گویند چنین واكنش‌هایی، مخفی‌كاری و شیوع هرچه بیشتر ایدز را در جامعه به‌دنبال دارد. مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه بامواد مخدر نیز با این نظر موافق است. محمدباقر صابری زفرقندی می‌گوید:« وقتی به مبتلایان به ایدز انگ می زنیم در خفا این بیماری را گسترش می‌دهیم.

همین امر کنترل را مشکل می‌کند.» او با تاکید بر اینکه نباید مبتلایان به ایدز را از جامعه جدا کرد، می‌گوید:«این شیوه مواجهه موجب مخفی‌کاری ایدز و گسترش شیوع آن می‌شود. در مقوله بهداشت معتقدند که افراد به ایدز مبتلا هستند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. با این وجود درمانگران و کادر درمانی نباید از مبتلایان به ایدز فاصله بگیرند و فکر کنند که ایدز در طول درمان به آنها منتقل می شود. به گفته او جداسازی و انگ زدن به مبتلایان ایدز مخفی کاری آنها را در پی دارد و باعث می شود خود را معرفی نکنند.

 مخفی کاری در بیماری ایدز موجب بروز مشکل در سطح جامعه می‌شود. بااین همه حرف زدن از این بیماری آن‌طور كه كارشناسان می‌گویند با محدودیت‌های اخلاقی و عرفی همراه است. انگار نه انگار كه هیولای ایدز زیر آسمان شهر، پشت دیوارهای «مگو» رشد می‌كند و بیخ گوش ایرانی‌ها بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha